BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán jegybank átkeresztelné a fizetőeszközt

Az Ukrán Nemzeti Bank már 2025-től átnevezné a hrivnya váltópénzét. Az orosz eredetű kopijka helyett az ukrán gyökerű sah lenne az új aprópénz.

Ukrajnában 1996. szeptember 2-án vezették be az ország azóta is használt fizetőeszközét, az ukrán hrivnyát. A 28 éves évfordulón az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) szokatlan kezdeményezéssel állt elő, átkeresztelnék a hrivnya váltópénzét, amely a jövőben kopijka helyett sah lenne – írta a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian,Money,Is,One,Thousand,,Five,Hundred,And,Two,Hundred
Ukrajna, ukrán hrivnya
Új váltópénzt kaphat hamarosan az ukrán hrivnya / Fotó: Shutterstock

A jegybank ötlete nem meglepő módon vegyes fogadtatásban részesült a lakosság körében, a sah kifejezés – bár régóta létezik, és a szépirodalomban is több ízben előfordul – nem túl közismert az ukránok körében.

Andrij Pisnij, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke azzal indokolta a kezdeményezés létjogosultságát, hogy fontos lépés lenne az orosztalanítás előmozdítása és az ukrán pénzügyi hagyományok újjáélesztése érdekében. A kopijka elnevezés ugyanis orosz eredetű, emiatt a moszkvai megszállás szimbóluma.

„Napjainkban az ukrán nép visszaszerzi azt, amit igazságtalanul elvettek tőle, és amit a Kreml narratívája torzított el. Eljött az ideje, hogy igazságot szolgáltassunk a pénzügyi rendszerünkben is, és megszabadítsuk azt minden, a moszkvai rendszerhez köthető elemtől. Nekünk van saját, eredeti ukrán szavunk az aprópénzre – ez a szó a sah” – érvelt Pisnij.

A sah név már a 16–17. században használatos volt Ukrajna területén, és az ukrán pénzügyi hagyomány része volt. Később, az 1917–1921-es ukrán forradalom idején a sahérmék valódi forgalomba kerültek, és ezt törvényileg is rögzítették. Andrij Pisnij szerint tehát a név visszaállítása történelmi és nyelvi hagyományokon alapul.

A csernobilihez hasonló katasztrófáról posztolt az ukrán külügyminiszter

Andrij Szibiha az X közösségi oldalon arról posztolt, hogy Oroszország a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mérhet rakétacsapásokat. Az ukrán külügyminiszter szerint a tervezett támadások elsősorban az atomerőművek elosztórészlegeit és a transzformátorállomásokat vennék célba.

Habár a többség a sahreformot szimbolikus lépésnek tekinti, az nem elhanyagolható kérdés, hogy milyen költségekkel járhat az átnevezés. Az Ukrán Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a reform nem igényel nagyobb kiadásokat, hiszen a kopijkák és a sahok egyidejűleg lennének forgalomban. Az új pénzérmék bevezetése csak a kopott érmék cseréjét jelentené, emiatt tehát nem lenne szükség az összes jelenlegi aprópénz lecserélése.

Az NBU közleménye szerint 2025-re nagyjából 20 millió darab 50 kopijkás érme verését tervezte a központi pénzintézet a forgalomban lévők lecserélésére. Ha meghozzák a döntést a sah bevezetéséről, akkor aránylag gyorsan el tudnák végezni a szükséges beállításokat, és utána már sahot tudnak verni, vagyis technológiailag készen állnak rá.

Andrij Pisnij arról számolt be, hogy becsléseik szerint körülbelül 1,35 milliárd darab 50 kopijkás érme van forgalomban, így 20 millió új formátumú darab nem fogja befolyásolni a pénzforgalmat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.