BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbírságolta az OTP Bankot az ukrán jegybank

A pénzmosás és terrorfinanszírozás elleni szabályok megsértésével vádolják a magyar bankot. Az Ukrán Nemzeti Bank nagyjából kilencvenmillió forintnak megfelelő hrivnyára büntette az OTP ukrán leányvállalatát.

Több bank ellen is bírságot szabott ki az Ukrán Nemzeti Bank augusztusban a pénzmosás és terrorfinanszírozás elleni szabályok megsértése miatt, köztük az OTP Bank ukrajnai leányvállalata ellen is – közölte az ukrán jegybank honlapján pénteken.

Budapest,-,Jan,20:,Logotype,Of,Otp,Bank,Over,The, otp
Kilencvenmillió forintos bírságot kell fizetnie az OTP-nek / Fotó: Shutterstock

Ekkora bírságot kapott az OTP

Az OTP Bank ellen kiszabott bírság összege 10 451 millió hrivnya (mintegy 90 millió forint), miután a hatóság szerint a pénzintézet nem megfelelően alkalmazta a kockázatalapú megközelítést tevékenysége és ügyfelei ellenőrzése során. Az ukrán felügyelet szerint 

az OTP ezenfelül nem zárolta az egyik ügyfele számláját, annak ellenére sem, hogy az utóbbi pontatlan információkat közölt.

Az OTP mellett négy másik bankot és négy nem banki pénzügyi szolgáltatót is megbírságolt az ukrán pénzügyi felügyelet. Az OTP szerint a bankot is becsapták és az ukrán hatóság annak ellenére szabott ki bírságot, hogy a bank mindenben együttműködött a vizsgálat során.

Az OTP és Ukrajna kapcsolata már korábban is kavart viharokat, amikor az utóbbi felvette a magyar pénzintézetet az Oroszország ukrajnai háborúját támogató szervezetek listájára, kiváltva a magyar kormány tiltakozását. Később a kijevi kormány el is távolította a bankot a feketelistáról. A háborús szponzorok listájáról való lekerülés érdekében az OTP számos kötelezettséget vállalt az orosz piacra vonatkozó jövőbeni terveivel kapcsolatban az Európai Külügyi Szolgálat részvételével folytatott megbeszéléseken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.