BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a jótékonyságnak: valódi céggé válik az OpenAI, Sam Altman is kap részesedést

A cég vezetője több mint 10 milliárd dollárral lett gazdagabb. Az OpenAI nonprofit küldetése az egész emberiség szolgálatában véget ér.

Az OpenAI a legnagyobb tech startup ma világszerte, amelybe dollármilliárdokat pakolnának a különböző befektetők, ám a cég vezetési struktúrája nem igazán emlékeztet normális vállalatra, hiszen az OpenAI eredetileg egyfajta jótékonysági kutatóintézetként indult. Ezzel ugyan a társaság képes volt több tízmillió dollárt összegyűjteni, ám hamarosan kiderült, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése annyira drága, hogy azt nem lehet pusztán adományokból finanszírozni.

openai
Eddig Sam Altman hivatalosan fizetés nélkül irányította az OpenAI-t / Fotó: AFP

Jön a nyereségorientált OpenAI, vége az alapítványosdinak

A befektetők érdekében ezért egy forprofit leányvállalat született, mely a befektetett összeg százszorosában korlátozta a befektetők számára kifizethető nyereséget. A céget azonban elméletileg még mindig a nonprofit szervezet vezeti, még ha tavaly év végén kiderült is, hogy ez a valóságban nincs így. A rendkívüli összegeket felemésztő fejlesztések folytatásához azonban az OpenAI-nak újabb tőkebevonásra van szüksége, és a befektetők szeretnék most már elhagyni az egész emberiség javát szolgáló nonprofit igazgatótanács irányítását.

OpenAI szervezeti ábra
Így néz most ki az OpenAI szerkezetileg

A mesterséges intelligenciával foglalkozó startup, úgy tűnik, meghajolt a befektetők akarata előtt, a cég hagyományos vállalattá alakulhat, és részvényekhez juthat a vállalat vezérigazgatója, Sam Altman is. A Bloomberg információi szerint 

a cég 7 százalékát kaphatja meg Altman, aki talán utolsóként maradt az OpenAI-nál az alapítók közül. 

Tekintve, hogy a következő tőkebevonás sajtóhírek szerint 150 milliárd dolláros cégértéken történne, a vezérigazgató egy csapásra több mint 10 milliárd dolláros vagyonra tenne szert. A tőkebevonást segítendő az OpenAI bemutatta legújabb, a cég szerint érvelni is képes modelljét, az o1-et.

Folyamatosan hagyják el a céget a legfontosabb vezetők

Szerdán az OpenAI háza tájáról más hírek is felröppentek, távozik ugyanis három felső vezető is a cégtől, köztük Mira Murati, akit Altman novemberi menesztésekor átmeneti vezérigazgatónak nevezett ki az igazgatótanács. Murati akkor nyilvánosan Altman mellé áll, és nem fogadta el a kinevezést. A Reuters úgy tudja, hogy amíg a kilépéséről megállapodnak, Murati továbbra is folytatja a munkát a ChatGPT fejlesztőjénél. Kérdés azonban, hogy a vezetők távozása hogyan érinti az OpenAI tőkebevonását.

A legtöbb tőkeemelésnél ugyanis lényeges kedvezőtlen változások lehetővé teszik, hogy a befektetők kihátráljanak a lehetőség mögül. Murati mellett Barret Zoph kutatási alelnök és Bob McGrew kutatási igazgató is távozik a cégtől, csatlakozva az OpenAI-t elhagyó felső vezetők egyre bővülő táborához. Mind a hárman szerdán jelentették be döntésüket az X-en, helyi idő szerint délután. Augusztusban John Schulman, a startup egyik alapítója közölte az X-en, hogy csatlakozik a versenytárs Anthropichoz, míg egy másik alapító, Greg Brockman év végéig hátrább vonult a vállalattól. 

Ilya Sutskever, akit a cég agyának tartottak, és aki Altman kirúgásában és visszavételében is kulcsszerepet játszott, májusban állt fel.

Az X-en Altman részleteket is elárult Murati távozásáról, és elfogadta a technikai igazgató érvét, mely szerint nincs jó időpont a távozásra, muszáj volt hirtelen meghoznia a döntést, mert egyébként kiszivárgott volna, és azt is, hogy a felszálló ágban akart lelépni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.