BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gazans face challenges in obtaining foreign currency and shekels

A sékel annál erősebb lett, minél jobban ütötte Izrael a Hezbollahot – az amerikai figyelmeztetésig

Elképesztő spekuláció folyik az izraeli devizapiacon. Háborús hírekre erősödik a sékel, miközben ilyenkor minden más deviza gyengülne a negatív költségvetési hatások miatt.

Meglepően jól tartja magát a sékel. Jó ideig nem rengette meg az újabb izraeli offenzíva, miközben a háború tavalyi kirobbanásakor szélsőségesen kilengett az árfolyam. És a hét végén a Moody’s is a háború költségeire hivatkozva minősítette le idén immár másodszor Izraelt.

Gazans face challenges in obtaining foreign currency and shekels
Feltűnően immunis a sékel / Fotó: AFP

Dacol a tapasztalatokkal a sékel

Kakukktojás volt a hét elején Izrael fizetőeszköze a feltörekvő piaci devizák körében. Annak ellenére pattant hétfőn 1 százalékot az amerikai dollárral szemben, hogy a hét végén a Moody’s Ratings hitelminősítő leértékelte az ország adósbesorolását. A dollár-sékel kurzus 3,69 közelébe süllyedt, s kedden is 3,72 környékén jegyezték. A hétfői felpattanással a július–szeptemberi időszakban 1,6 százalékot erősödött a sékel, ami a legjobb idei három hónap eddig.

A sékel piacán most elsősorban geopolitikai kereskedés folyik

– mondta Daniel Hass, a tel-avivi Bank Hapoalim vezető stratégiája. Hozzátette: sokakkal együtt úgy gondolja, hogy a háború végéhez közeledünk, vagy legalább a vég kezdetéhez. A péntek este óta történt fejlemények pozitív lépéseknek tekinthetők, amelyek 

potenciálisan lerövidíthetik a háborút.

Kedden délután aztán végül utolérte a feltörekvő piaci devizák sorsa a sékelt is. Addig úgy tűnt, Izrael hadjárata előrehalad, és Irán a félelmek ellenére nem avatkozik be az elfajuló konfliktusba a Hezbollahhal. Ekkor azonban vészjósló fejlemény történt. Az Egyesült Államok figyelmeztetett: minden jel arra utal, hogy Irán ballisztikus rakétákkal indíthat támadást Izrael ellen, méghozzá legalább akkorát, mint az áprilisi csapás volt.

Ez választóvonalnak bizonyult a sékel számára is: hirtelen több mint 1 százalékot gyengült a dollár ellenében, 3,765 környékére.

Hánykolódnak a feltörekvő piaci devizák

A Bloomberg emlékeztet, hogy Izrael az elmúlt napokban fokozta a Hezbollah elleni offenzívát, megölte Haszan Naszrallahot, s bombázta Bejrút központját. 

Miközben a sékel erősödik, a feltörekvő piaci eszközök összességében veszítettek értékükből a hét elején, mivel a befektetők mérlegelték a közel-keleti feszültségek globális növekedésre gyakorolt ​​hatását. A kereskedők arra várnak, hogy megkössék a tűzszüneti megállapodásokat a Hamásszal és a Hezbollahhal, vagy az ország katonai sikerei lerövidítsék a háborút. Eközben közeledik az október 7-i, Izrael elleni terrortámadás első éves évfordulója, netán egy nyílt összecsapás Iránnal.

A feltörekvő piaci devizákat nem csak a közel-keleti események dobálják ide-oda. A legnagyobb kérdés, hogy mennyi kamatot vágnak ki a közeljövőben az amerikai jegybankárok a dollár alól. 

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a piac túlbecsüli a Fed lazításának várható terjedelmét

– véli Elias Haddad, a Brown Brothers Harriman stratégája. Kiemelte: egyszerre hat a piacokat fellendítő kínai stimulus és a döcögősen haladó amerikai kamatcsökkentési periódus

Előre beárazták a leminősítést

Az még érthető, hogy a háborús költségvetés keltette aggodalmakkal szemben immunis a sékel, ha a piacot lelkesítik a katonai sikerek. Ám annál feltűnőbb a leminősítéssel szembeni árfolyam-érzéketlenség. A hét végén a Moody’s A2-ről két fokozattal Baa1-re csökkentette Izrael hitelminősítését, s negatívan tartotta a kilátást.

A Moody’s leminősítése nem meglepetés, előre árazhatta a kötvénypiac

– vélekedett Guillaume Tresca, a Generali Asset Management stratégája. A Citigroup elemzőit azonban meglepte a kétlépcsős leminősítés. Szerintük, bár a Hezbollahhal való intenzívebb konfliktus rövid távon lényegesen nagyobb hiányhoz vezethet, de 

a középtávú hatás várhatóan nem lesz arányosan magasabb.

Ezért túl szigorúnak tartják a hitelminősítő lépését.

 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.