BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szembemegy a piac Veres Tiborék ajánlatával

Hetek óta nagy forgalom mellett veszik a befektetők az Akko részvényeit. Ebben a hangulatban nem igazán vonzó a Wing diszkontízű vételi ajánlata, amely még november 4-ig nyitva áll.

Már szeptemberben is diszkontízű volt a Veres Tibor többségi tulajdonában lévő Wing bő 266 forintos vételi ajánlata az Akko részvényeire. Az elmúlt hetekben látott árfolyam-emelkedés meg szinte értelmetlenné teszi a menedzsment által sem javasolt ajánlat elfogadását. 

_VEZ4356-1, bét, tőzsde
Messze az ajánlat feletti a jegyzés / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A menedzsment sem javasolta az ajánlat elfogadását

A Wing csoport leányvállalata, a Mevinvest Vagyonkezelő tett nyilvános vételi ajánlatot az Akko Invest részvényeire 266,1465 forintos darabonkénti árfolyamon. A Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott nyilvános ajánlattételre azért került sor, mert a Mevinvest további részvénycsomagot szeretne megvásárolni, mellyel részesedése átlépi a 33 százalékos küszöbértéket, így kötelező nyilvános vételi ajánlatot kellett tennie minden részvényesnek.

Az Akko Invest igazgatótanácsa korábban jelezte, hogy nem javasolja a cég részvényeseinek a nyilvános vételi ajánlat elfogadását, mivel a Wing csoporthoz tartozó ajánlattevő célja összhangban van a társaság céljaival, növekedési stratégiájával, így ha azok megvalósulnak, az emelheti a részvények piaci értékét. 

Rekorderedménnyel zárták az első fél évet

Alulértékeli a vállalatot az ajánlat, ha figyelembe vesszük, hogy a menedzsment várakozásait felülmúló rekorderedménnyel zárta az első fél évet az Akko Invest, miután árbevétele több mint 25 százalékkal 19,6 milliárd forintra nőtt 1,5 milliárd forintos EBITDA mellett. A kiemelkedő fél évet mutatja, hogy az első féléves teljes átfogó 908 millió forintos eredmény megközelítette a társaság tavalyi egész éves eredményét, mely 1,16 milliárd forint volt.

A vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat 2024. január–június közötti árbevétel-növekedését támogatta a társaság 50 százalékos tulajdonába 2023 végén került Szerémi úti irodaház bérleti díjbevétele, valamint a NEO Property Services Zrt.-nek, mint az Akko legnagyobb bevételt termelő leánycégének sikeres első fél éve is.

Az Akko Invest mindezek hatására a rekordárbevétel mellett csaknem megháromszorozta teljes átfogó eredményét, míg év per év alapon egy részvényre jutó eredménye 9,65 forintról 27,22 forintra ugrott, ami 282 százalékos növekedés.

 

A piac bízik a papírban

Az október 3-án nyitott vételi ajánlatot november 4-én délig lehet elfogadni. Ám az ajánlat megnyitása óta nem járt 290 forint alatt a kurzus. Sőt, az elmúlt hetek dinamikus emelkedése nyomán a napokban már a 325 forintot is elérte a jegyzés. Ráadásul, a forgalom is jelentős, kedden már napközben meghaladta az 50 millió forintot.

Egyértelmű, hogy a piac szembemegy az ajánlattal, melyet bosszantóan alacsonynak tartanak a befektetők. A kisbefektetői fórumokon már azt találgatják, hogy a sikertelen ajánlat után talán zártörű tőkeemeléssel próbálkoznak vagy végleg elállnak.

A  piacon most olyan a hangulat, hogy még most sem késő beszállni, mert 320 forintos szinteken is bőven lehet még tere az emelkedésnek.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.