BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungarian,Forint,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,Coin,Placed,On,A

Árfolyam-előrejelzés: így látják a nagyok a forint jövőjét, van jó és rossz hírünk is

Van jó és rossz hírünk is, ha áttekintjük, hogy látják a forint közelebbi és távolabbi jövőjét az elemzői konszenzusok. Az árfolyam-előrejelzés normál menetben sem könnyű munka, amikor pedig annyi kiszámíthatatlan tényező van, mint most, akár egy napon belül is jelentősen megváltozik a jövőkép.

Devizában spekulálni a megtakarításaink – vagy a hiteleink – terhére egyébként sem ajánlott, ráadásul ami az árfolyam-előrejelzéseket illeti,  az elmúlt hetekben felbolydult a világ a devizák számára, ebben a forint messze nincs egyedül. Az elemzői konszenzusokat áttekintve van jó, és rossz hírünk is annak, aki a következő egy évben forintot váltana devizára. Két dologgal azonban érdemes tisztában lenni: zavaros időszakokban a szakemberek sem tudnak rövid távra megalapozott előrejelzést tenni, valamint devizaárfolyam ügyekben semmire sem érdemes mérget venni hosszabb távra sem – a valószínű csak valószínű, felfordulásban pedig akár a valószínűtlen is bejöhet.

Árfolyam-előrejelzés: a feltörekvő piaci devizák számára sorban érkeztek a rossz hírek – és nem csak a jelen alakul, hanem a jövő is Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
Árfolyam-előrejelzés: a feltörekvő piaci devizák számára – beleértve a közép-európai devizákat is – sorban érkeztek a rossz hírek – és nem csak a jelen alakul, hanem a jövő is    Fotó: Shutterstock

Az elemzői előrejelzéseket áttekintve hozunk jó, és rossz híreket is. Akinek azonban már a napokban kell devizaátváltási döntést hoznia, az nincs könnyű helyzetben. Az elmúlt hetekben több fronton történt jelentős piacbefolyásoló változás a világban.

Amerikai gazdaság, amerikai politika, izraeli háború – devizapiaci volatilitás

Elsősorban a következő fontos tényezők mozdultak meg, jelentősen befolyásolva a deviza-árfolyamokat, a forint számára éppen kedvezőtlen irányban:

  • Az izraeli háborút illetően még jobban belebonyolódott a konfliktusba Irán, ami többek közt az energiaárak tekintetében növelte meg a bizonytalanságot. Az ukrajnai háború ügyében ugyanakkor továbbra sem látszik alapvető változás.
  • Az amerikai gazdaság és a világ devizapiacain domináns szerepű dollár számára kedvező hírek érkeztek – ezek általában sem szokták segíteni a feltörekvő gazdaságok devizáit, most pedig friss világpolitikai félelmek tetejébe jöttek. 
  • Egyre közelebb kerülünk a november 5-ei elnökválasztásokhoz, és továbbra is bizonytalan, ki nyer és miként befolyásolja a világpolitikát és a világgazdaságot  az új amerikai adminisztráció. 
  • A piacok egyre inkább meg vannak győződve, hogy az Európai Központi Bank is kamatot vág ebben a hónapban – ami szintén a dollár malmára hajtja a vizet.

A forint árfolyama: hazai gazdasági adatok, az EU-s források lehívása Magyarországon

A fenti tényezők alapvetően "megágyaztak" a forint euró- és dollárárfolyamának mozgását illetően. Az elmúlt hetekben láthattunk olyat is, hogy a legjobban teljesítő feltörekvő piaci devizák között volt, vezetve a közép-európai régiót, a múlt héten pedig konkrétan a legrosszabbul teljesítővé vált a Bloomberg adatai szerint.

Világpiaci kilengések idején a forintot általában "megtalálják". Amikor az amerikai jegybank, a Federal Reserve a múlt hónapban nagyot vágott kamatán, a forint vezette a feltörekvők erősödését. A napokban ez az ellenkezőjébe fordult, és hétfőre a forint a 402-n túli régiót is megjárta az euró ellenében, 2022 óta először.

  • A feltörekvő piaci devizák árfolyamait követő MSCI EM index hónapok óta nem bolt ilyen rossz passzban, hétfőn már ötödik napja esett, miután a pénteki erős amerikai munkaerőpiaci adatok csökkentették egy második nagy Fed-kamatcsökkentés esélyét.  
  • A magyar gazdasági adatoknak vajmi kevés befolyásoló ereje van most, a közelmúlt hazai számai vegyesek voltak, a hétfőn közzétett javuló kiskereskedelmi számok például kevésbé borús időkben pont hogy forinterősödést kellett volna okozniuk. 
  • Az Európai Bizottságnak sikerült a piaci felfordulás időszakár időzíteni egy Magyarországot érintő bejelentést: csütörtökön közölték, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul a magyar szuverenitásvédelmi törvény ellen, és a KBC jegyzete szerint ez nem jött jól a forintnak. (Az olyan híreket, amelyek arra utalnak, hogy Brüsszel továbbra is visszatartja a Magyarországnak járó eurómilliárdokat, negatívumként szokták a forint kontójára írni a nemzetközi devizapiacon.)

Árfolyam-előrejelzések: talán már nem szakad tovább, de ki tudja

Két elemzői konszenzust megvizsgálva úgy tűnik, az elmúlt egy-két hétben nem csak a forint devizapiaci árfolyama gyengült, hanem az előrejelzések is romlottak. A rossz hírben a jó: a kettő közül a folyamatosan frissülő konszenzus, a Bloombergé 12 hónapos távra nem jelez előre jelentős gyengülést a mostanihoz képest.

A Reuters csütörtökön tette közzé havi közép-európai devizaárfolyam-felmérését. Ehhez a megelőző napokban szokták begyűjteni  az előrejelzéseket, az elmúlt napok eseményeiről tehát ez a poll "lemaradt". Ez valamelyest levon annak az értékéből, hogy egy éves távlaton a konszenzus az euró ellenében 400,2-es árfolyamot vetít előre, tehát a jelenleginél erősebbet. 

A Bloombergnek ugyanerre az időszakra 404 a konszenzusa, ami már nem nagy gyengülés lenne (igaz, hogy 2026-ra 415-re gyengülhet az árfolyam ugyanezen felmérés szerint). A pollnak van egy ennél sokkal szebben kinéző részlete is: ez év végére 395 a medián előrejelzés, ami majdnem 2 százalékos visszaerősödést jelentene. Érdemes ugyanakkor ezt egy csipetnyi sóval fogadni, amikor ugyanis új fejlemények miatt felbolydul a piac, az elemzők hajlamosak lehetnek előbb a hosszabb távú előrejelzéseikhez hozzányúlni, és csak utána elkezdeni törni a fejüket a rövid távon.

Sőt: mivel a fentebb említett alaptényezők mozgásban vannak, a vélemények hosszabb távra is változhatnak – nem csak a jelen "alakul", hanem a jövő is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.