BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Funds,Invest,Money,Return,Investment,,Bank,Raised,Interest,Rate,,Mutual

Befektetés: kijöttek a friss számok, megállíthatatlan a magyarok kedvence

A piaci hozamok sok eszköznél lefordultak, de a megtakarítók így is kitettek magukért. Új csúcsra ért augusztusban a hazai befektetési alapok vagyona, amely ezzel már közelíti a 21 200 milliárd forintot.

Menetrendszerűen újabb csúcsdöntéssel búcsúztatták a nyarat a hazai befektetési alapok, melyek vagyona 0,7 százalékkal, 21 188 milliárd forintra hízott augusztusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint.

befektetés, befektetési alapok, hozamok, Businesswomen,Use,Magnifier,Glass,Find,Stock,In,Stock,Markets,,Uptrends,
Nagyítóval kellett keresni a hozamot, de a befektetési alapok így is új csúcsra értek augusztusban / Fotó: Shutterstock

A magyar befektetési alapok menetelése ezzel már 28 hónapja, vagyis közel két és fél éve töretlen. Az újabb, 153 milliárd forintos gyarapodásban a friss megtakarítások játszották a döntő szerepet. 

  • A hónap során 159 milliárd forintot kötöttek le az ügyfelek a portfóliómenedzsereknél. 
  • A piaci hozamok 38,5 milliárd forinttal emelték a befektetések értékét, 
  • a devizapiaci mozgások ellenben 44,5 milliárd forinttal apasztották a kezelt állományt.

Népszerű a tőzsdei befektetés 

A legtöbb friss pénzt ezúttal is részvényalapokban helyezték el a megtakarítók, akik 78 milliárd forintért vásároltak ilyen, jellemzően kockázatosabb eszközöket. 

A tőzsdei hozamok most nem állak a megtakarítók mellé – a BUX index 1,6 százalékkal süllyedt augusztusban –, a 19 milliárd forintos árfolyamveszteséget ötmilliárdos devizapiaci csökkenés is tetézte, ám ezzel együtt is 1 százalékkal nőtt a második legnagyobb kategória vagyona.

A közel 6600 milliárd forintos összvagyonnal a legnagyobb méretű terméktípust képviselő kötvényalapok 45 milliárd forint megtakarítást szívtak fel, és itt a befektetési jegyek átértékelődése (plusz 26 milliárd forint) felülmúlta a kedvezőtlen devizahatásokat is (mínusz 19 milliárd forint). A kategória így szűk 1 százalékos növekedést tudott felmutatni augusztusban.

Viszonylag nagyobb tőke érkezett még a második reneszánszukat élő vegyes termékekbe is. A 32 milliárd forintos friss megtakarításhoz a piaci árfolyammozgások nem tudtak hozzátenni, a forint átértékelődése ellenben hétmilliárd forinttal csökkentette az itt kezelt állomány értékét. A többféle eszköztípusból építkező kategória így a kötvényekéhez hasonló, alig 1 százalékos bővülést tudhat maga mögött.

Ingatlannal lehetett kaszálni a nyár végén

A fentiekhez hasonlóan tekintélyes méretű, több ezermilliárd forint útját egyengető ingatlanalapok ezúttal a hozamokat tekintve remekeltek, 33 milliárd forinttal emelve a kezelt vagyon értékét, noha a devizaárfolyamok alakulása ezt hétmilliárd forinttal erodálta. A befektetők 11 milliárd forinttal növelték itteni kitettségüket, így összességében itt is 1 százalékos volt az augusztusi bővülés.

 

A többi termék nem igazán ragadta meg a befektetők fantáziáját, a pénzpiaci alapokból 12 milliárd forint, a származtatott eszközökből pedig 10 milliárd forint távozott. A tőkekiáramlást az előbbieknél a csekély hozamok sem tudták érdemben ellensúlyozni, az utóbbiaknál pedig még a piaci árfolyamesések is növelték a mínuszt, 1,9, illetve 1,3 százalékos vagyoncsökkenést eredményezve.

Az alig néhány tízmilliárd forintot fialtató garantált alapok állóvizét pénz- és árfolyammozgások sem kavarták fel az utolsó nyári hónapban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.