BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bologna,,Italy,-,April,2021:,Volvo,Xc40,,Compact,Sport,Utility

Drasztikus lépések a Volvónál, miután visszafogta az elektromos átállást

A Volvo a vámháborútól és az elektromos autók iránt megcsappant kereslettől szenved, ezért a cég az elmúlt hónapokban csökkentette a várakozását, most pedig a vezetőség átszervezése mellett döntött.

A Volvo átrendezi vezetői csapatát: Bjorn Annwall kereskedelmi igazgató és vezérigazgató-helyettes kilenc év után távozik a vállalat éléről. A vezérigazgató-helyettesi pozíciót a vezetési struktúra átalakítása során megszüntetik, míg a többi igazgató feladatköre újdonságokkal bővül. A bejelentésre azután került sor, hogy a Volvo szeptemberben csökkentette profitvárakozását.

Bologna,,Italy,-,April,2021:,Volvo,Xc40,,Compact,Sport,Utility
Fotó: Shutterstock

A kínai tulajdonú svéd vállalat azzal magyarázta visszafogott előrejelzését, hogy a Kínában gyártott modelljeire extra vámot vetett ki az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió. A vám alapjául szolgáló vádak szerint Peking olyan támogatást juttathat az elektromosautó-gyártóinak, amellyel torzítja a tisztességes versenyt.

A Volvo júliusban az Európai Unió által kivetett további vámok miatt visszafogta az idei járműeladásokra vonatkozó előrejelzését. Sőt, júniusban a vállalat a következő évre halasztotta az EX30 SUV amerikai szállítását, miután Washington megemelte a vámtarifát. A cég emellett a költségek csökkentése érdekében munkahelyeket szüntetett meg Svédországban.

Az elektromos járművek iránti kereslet visszaesése tovább növeli a nyomást az autógyártóra, amelyet a kínai milliárdos, Li Sufu megvett a Fordtól. A Volvo mellett a világ nagy autógyártói sorra szembesültek azzal, hogy a vásárlók érdeklődése visszaesett a teljesen elektromos járművek iránt. Ennek két fő oka az e-autók magasabb ára, valamint a megfelelően kiterjedt töltőhálózat hiánya. 

A Volvo 2030-ra kizárólag az elektromos autók gyártására akart átállni, azonban a cég a trend miatt úgy döntött, hogy a kínálata legalább 10 százaléka biztosan hibrid modell marad. Bár az autógyártók és a beszállítók arra számítanak, hogy a jövőben felpörög az elektromos járművek iránti kereslet, a kapacitás- és technológiafejlesztési beruházások meghaladták a jelenlegi fogyasztói igényeket.

A Volvo bivalyerős elektromos kamionnal dob kesztyűt a Teslának

Amíg a Tesla vacakol a Semivel, addig a Volvo gőzerővel dolgozik a minél nagyobb hatótávú elektromos kamionok fejlesztésén. A meglévő Volvo-paletta a jövő év közepétől egy 600 kilométer megtételére képes járművel bővül.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.