BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Business,Finance,And,Investment,Concept,,Capital,Gain,World,Money,Economic

Euró-százmilliárdokat vonz idén ez a befektetés

Szeptemberben 40 milliárd, az idei első kilenc hónapban pedig közel 400 milliárd euró megtakarítás érkezett a befektetési alapokba Európában. Az ügyfelek a biztonságos eszközökben szeretnék tudni a profikra bízott vagyonukat, amit a kötvény- és a pénzpiaci alapok kiemelkedő népszerűsége bizonyít.

Szeptemberben is kapósnak bizonyult az európai befektetők egyik slágerterméke, az alapkezelőkhöz 40 milliárd euró friss megtakarítás érkezett a hónap során, ám ezek túlnyomó többsége az alacsony kockázatú kötvény- és pénzpiaci alapokban landolt az LSEG Lipper friss adatai szerint.

Business,Finance,And,Investment,Concept,,Capital,Gain,World,Money,Economic
Idén már csaknem 400 milliárd euró megtakarítást szívtak fel a befektetési alapok Európában / Fotó: Shutterstock

Az európai befektetési alapkezelői szektor 39,9 milliárd eurós nettó értékesítéssel zárta az előző hónapot, amiből 17,2 milliárd eurót a hagyományos befektetési alapok adtak, az egyre nagyobb teret nyerő tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) pedig 22,3 milliárd eurót adtak.

Nagy pénzek, kis rizikóvállalás a befektetési alapoknál

Az összképet részletesebben vizsgálva a tőkeáramlások továbbra is a befektetők óvatosságáról tanúskodnak, ami a számos geopolitikai konfliktus és a nagy jegybankok kamatpályájával, valamint a meghatározó gazdaságok növekedési kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságok miatt valamelyest érthető is.

A legnagyobb tételben a kötvényalapokat vásárolták a kontinens megtakarítói, akik összesen 23,8 milliárd eurónyit markoltak fel. A második legnépszerűbbnek is egy hagyományosan csekély rizikójú termékkategória, a pénzpiaci alapok bizonyultak 14,6 milliárdos tőkebeáramlással.

A részvényalapokba ezzel szemben mindössze 4,5 milliárd euró friss pénz érkezett, a többi terméktípusból pedig nagyságrenddel kisebb összegeket pakoltak a befektetők. Az árupiaci alapok félmilliárd eurót, az alternatív portfóliók pedig százmillió eurós megtakarítást szívtak fel a piacról.

Az ingatlan- és a vegyes alapok kezelői valószínűleg ennyivel is kiegyeztek volna, tőlük ugyanis 1,8, illetve 2,1 milliárd eurót váltottak vissza az ügyfelek a hónap során.

Amerikai alapkezelőknél gyűlnek az európaiak megtakarításai

A befektetési szolgáltatók versenyében ezúttal sem talált legyőzőre a globális piacvezető BlackRock, az amerikai eszközkezelő óriáshoz 10,2 milliárd eurónyi ügyfélvagyon érkezett szeptemberben. A második és harmadik helyet is tengerentúli szolgáltatók bérelték ki maguknak, a State Street Global Advisors 5,1 milliárd euróval, a Pimco 3,7 milliárdos friss tőkével került fel a dobogóra.

Ami az idei évet illeti, az első kilenc hónapban már csaknem 400 milliárd eurót fektettek a különböző alapokba az európaiak, a megtakarítások eloszlása pedig tükrözi a szeptemberi trendeket. A 2024-es slágertermék egyértelműen a kötvényalap 225,9 milliárdos értékesített tétellel, de a pénzpiaci kategória hasonlóan kiemelkedő, 196,2 milliárd eurónyi összeget mozgatott meg.

A részvényalapokba 49 milliárd eurót fektettek szeptember végéig az európai ügyfelek, az árupiaci termékek pedig szűk egymilliárd eurónyi friss tőkét szereztek.

 

Az alternatív alapokat idén nem kedvelik a vagyonukat gyarapítani kívánó befektetők, ezekből az eszközökből már 6,8 milliárd euró távozott. A 2024-es év nagy vesztesei az ingatlanalapok 10,5 milliárd eurós pénzkiáramlással, valamint a vegyes alapok, melyekből 58,8 milliárd eurót váltottak vissza. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.