BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Felértékelődés: hol a vége a PannErgy-ralinak?

Továbbra is ígéretes a geotermikus energiát hasznosító közműcég. Az OTP célára 28 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Hihetetlen volt tavaly tavasszal az 1747 forintos célár a PannErgy-részvényre, ám az elmúlt hetek meredek felhúzását követően szinte karnyújtásnyi távolságra kerültek ezek a szintek. Igaz, az OTP elemzője immár 2072 forintos célárral ajánlja vételre egyéves horizonton a kispapírt. Ami 28 százalékos felértékelődési potenciált rejt. 

Hosszú távon csökkenhet a hőigény, ami felértékelődési kockázatot jelent / Fotó: PannErgy

Elmaradtak a tervtől

A geotermikus energiát hasznosító közműcég a napokban tette közzé a negyedéves termelési jelentését. 

Az idei harmadik negyedévben a különleges és változatos időjárási körülmények ellenére a PannErgy, a tárgyalt időszakban átlagos, ám a bázisidőszak hőértékesítését meghaladó, de az időszakos tervtől kismértékben elmaradó hőértékesítést realizált. A negyedéves tervértéktől a PannErgy 2 százalékkal elmaradt, míg a bázisidőszakét 5,3 százalékkal felülteljesítette.

A PannErgy a termelési jelentés adatai alapján az év elején publikált, az idei üzleti évre vonatkozó, konszolidált 

3,9–4,1 milliárd forintos EBITDA-terv várható teljesülését fenntartja.

Felértékelődésre várva

A BÉT piacfejlesztési programja keretében készült negyedéves elemzésében Szemán Ákos, az OTP részvényelemzője is valószínűsítette, hogy az EBITDA a tervtartományban marad. Mondván, a cég az idei első háromnegyed évben 1 089 910 gigajoule hőenergiát értékesített, ami 4,5 százalékkal alulmúlja az időszakos terveket, de az OTP elemzőjének EBITDA-előrejelzése 3,91 milliárd forint, ami még éppen összhangban van a vezetőség várakozásaival. 

Fontos körülmény, hogy a társaság jövő áprilisig érvényes részvényvásárlási programja a múlt heti árfolyam mellett még bő egymillió darab részvényt fedezne, ami a részvények közel 6 százaléka. 

 

Vannak növekedési kockázatok

Kockázatot jelent az OTP elemzése szerint, hogy jelenleg a PannErgy társainál olcsóbban biztosítja a hőt. És ha a földgáz ára jelentősen csökkenne, akkor azok a fogyasztók, akiknek nincs kötelező beszerzésük a PannErgyvel, áttérhetnek más hőforrásra.

Emlékezetes, hogy a karbantartási költségek jócskán megnőttek a Győr Projektnél 2016-ban. Bár a méretezés miatti, a csövekkel és a szivattyúkkal kapcsolatos teremeléscsökkentő problémákat megoldották, de ez a

kockázat beépült az amortizációs előrejelzésbe.

Nem feltétlenül PannErgy-specifikus kockázat, de számítani lehet arra, hogy hosszú távon a passzívházak építése és a házak, lakások javuló energiahatékonysága csökkentheti a hőigényt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.