BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepően reagált a forint az EKB-döntésre

Egyszerre szólt be a magyar és a cseh jegybank egy vezetője, mindketten az Európai Központi Bank kamatdöntése környékén. A forint árfolyama a cseh koronáéhoz hasonlóan meglepően viselkedett az EKB kamatcsökkenéséhez kötődő dollárerősödés következtében, miközben Varsóban annak rendje-módja szerint ütötték a zlotyt.

Próbatételnek ígérkezett a három nagy közép-európai deviza számára az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülése, amelyen annak rendje s módja szerint csökkentették a kamatot, ennek megfelelően megugrott a dollár az euró ellenében. A forint árfolyama azonban nem a hüvelykujjszabálynak megfelelően viselte a zöldhasú erősödését, a cseh koronáé sem, a zlotyt azonban – ahogy ilyenkor szokás – erősen megütötték.

Virág Barnabás (Magyar Nemzeti Bank): óvatos monetáris politikára van szükség 20240307_mnb_002_VZ, Virág Barnabás, MNB, jegybank,
A forint árfolyama: Virág Barnabás (Magyar Nemzeti Bank) szerint óvatos monetáris politikára van szükség – mintha Ales Michlt, a Cseh Nemzeti Bank elnökét idézte volna / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ilyenkor érdemes megnézni, mi az a közös, ami a cseheknél és a magyaroknál történt, a lengyeleknél azonban nem.

A forint árfolyama: egy hete először megint 3-mal kezdődik, nem 4-gyel

Valóban találunk ilyen fejleményt: mindkét előző országban megszólalt a jegybank egy-egy vezetője, és nagyon hasonló üzenettel. A lengyeleknél ilyen nem volt. Ha a bankárok megszólalása szándékosan árfolyam-befolyásoló (amit ritkán szoktak beismerni), az ilyent nevezzük szóbeli piaci intervenciónak. 

Az adott esetben nem tudjuk, az EKB-döntéshez időzített szándékosságról volt-e szó, vagy véletlen egybeesésről, mindenesetre a forint az EKB döntését követően erősödve egy hete először átbökte az euró elleni 400-as pszichológiai vonalat. Több mint egyharmad százalékot erősödött, miközben a cseh korona körülbelül fele ennyit. Pedig a dollár egyharmad százaléknyi erősödése máskor fordított mozgást generált volna: illusztrálta is ezt a zloty, amely a kereskedés utolsó órájára már félszázalékos gyengülésben volt.

Cseh jegybank – óvatos kamatpolitika, magyar jegybank – óvatos kamatpolitika 

Ha emlékszünk rá – a Világgazdaság összefoglalta –, szerdán pont Prágából kapta a pofont a forint. Az összes hír közül – miközben az utóbbi időben fontos közel-keleti válság nem produkált újat – a koronát az gyengítette meg, a forintot is magával rántva, hogy Tomas Holub cseh jegybanki döntéshozó úgy nyilatkozott: a cseh gazdaság enyhe antiinflációs hatásokkal szembesül, ami agresszívebb monetáris politikai lazítást, azaz kamatcsökkentést engedhetne meg az év hátralévő részében. 

Ennek pont a fordítottja történt csütörtökön, újabb bizonyságaként, milyen érzékenyen tudnak reagálni a devizák a kamatszintet érintő hírekre, amikor az egyébként viharosan formálódó világgazdasági vagy világpolitikai kilátásokat illetően nem érkezik jelentős új hír.

Czech Central Bank Governor Ales Michl
Fotó: Getty Images, MTI

A cseh kamatokról Ales Michl jegybankelnök beszélt egy konferencián Karlovy Varyban, mégpedig a Bloomberg tudósítása szerint imigyen:

Lejjebb visszük őket, de nagyon óvatosan. Akárhogy is, átlagban a kamatoknak magasabbnak kell lenniük, mint korábban voltak.

A cseh korona árfolyama meg is hálálta ezt a „gondoskodást”.

Ennek tükörképeként Budapesten Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Budapesten egy konferencián arról beszélt, hogy a jegybank óvatos monetáris politikát fog folytatni az inflációs kockázatokra tekintettel, sőt – amit magyar jegybankár ritkán tesz –, az utóbbiak és a forint árfolyama közt kapcsolatot is vont. (Az alapösszefüggés: a gyenge forint extra inflációt generálhat.)

A forint pedig erősödött.

20000,Forint,Banknote,Stacks,As,Background,(hungarian,Forint),Deak,Ferenc.
Fotó: Shutterstock

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.