BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszerre ment ki az erő a forintból, a cseh koronából és a zlotyból

Szerdán délelőtt csúszdára ültették a forintot, a zlotyt és a cseh koronát. Még a forintnál is jobban gyengült viszont az olajáraknak kitett brit font és orosz rubel.

A geopolitikai bizonytalanságok és Izrael bejelentése nyomán, amelyben a korábbi hírekkel szemben nyitva hagyták az iráni olajlétesítmények elleni légi csapások lehetőségét, szerda délelőtt gyengülni kezdett cseh koronát követően a magyar és a lengyel deviza is. Mindhárom deviza nagyjából 0,2 százalékot veszített értékéből. 

Árfolyam-előrejelzés: a feltörekvő piaci devizák számára sorban érkeztek a rossz hírek – és nem csak a jelen alakul, hanem a jövő is Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary forint
Gyengül a forint / Fotó: Shutterstock

Az euró ekkor már 401,2 forint körül járt a bankközi devizapiacon, miközben a dollárért 368,1, a svájci frankért pedig 427,18 forintot kellett adni. Az angol fonttal szemben viszont izmosodott a forint 0,2 százalékkal, 479,29 font/forintra. 

Szerdán délelőtt tartották a legújabb kormányinfót is, melyen számos gazdaságélénkítő lépést jelentettek be. Elemzők korábban a hazai költségvetési fegyelem lazulásától tartottak ennek kapcsán. 

A legnagyobb mértékben az orosz rubel veszített erejéből, egy amerikai dollárért már 105,7 egységet kell adni az orosz fizetőeszközből. A Bloomberg szerint az orosz jegybank gyakorlatilag elfogadta a zöldhasú korábban tabuként kezelt háromjegyű rubelellenértékét. Eddig ennek a szintnek a közelében beavatkozott a rubel védelmében, most viszont elengedte a védekezést.

„A jelenlegi helyzetben a 100 rubel/dollár nem olyan ijesztő, bár van bizonyos inflációs hatása” idézte az amerikai hírügynökség Oleg Vjugint, az Orosz Nemzeti Bank korábbi vezető tisztviselőjét.

Sőt, nem hivatalosan azt is elárulták a Bloombergnek, hogy a jövő évi kiadásnövelési tervek miatt még jól is jön a rubelgyengülés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.