BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gázfröccsel indított a BUX, a forint nem találja a helyét

A BÉT blue chipjei pluszban indították a hetet, míg a forint euróval szembeni árfolyama ismét a 400-as lélektani szint fölött jár.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) irányadó indexe 75 170 ponton a múlt szerdán új csúcson zárt, az ilyenkor törvényszerű korrekciót pénteken kisebb emelkedés követte, hogy a hétvégére rápihenve a BUX erőt gyűjtsön a folytatáshoz. Nos ez sikerült: az index 74 538 ponton nyitott, ez 0,42 százalékos növekedés. A továbbiakban inkább iránykeresést láthatunk majd az elemzők szerint, erre utalnak a távol-keleti tőzsdeindexek mozgása, közülük Kínában mutatkozott csak kisebb emelkedés, a jó előre beharangozott jegybanki kamatcsökkentésre válaszul. 

Zöldben zárt a pesti tőzsde

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20231016 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
GYORSHIR
A BUX  közel félszázalékos emelkedéssel kezdte a hetet / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A piacokat a kínai stimulus részletei és remélt hatásai tartják mostanában izgalomban, meg a november elején esedékes amerikai elnökválasztás, amelynek kimenetele egyelőre megjósolhatatlan a billegő államokban mutatkozó bizonytalanságok miatt. 

Ha egyik területen sem lesz markáns elmozdulás, akkor 

maradhat a várakozásokkal teli hangulat a tőzsdéken is,

legfeljebb néhány amerikai nagyvállalat –Tesla, General Motors, Coca-Cola stb. – hétközi gyorsjelentésének fogadtatása billentheti ki megszokott nyugalmukból a brókerek. Esetleg a csütörtökön kijövő európai és amerikai beszerzésimenedzser-indexek okozhatnak kisebb meglepetést.

Piacmozgató hírek hiánya sem zavarta meg a BÉT blue chipjei abban, hogy emelkedéssel indítsák a hetet:

  • az OTP 0,16 százalékkal 18 960 forintra,
  • a Mol 0,23 százalékkal 2650 forintra,
  • a Richter Gedeon 1 százalékkal 11 070 forintra,
  • a Magyar Telekom 0,56 százalékkal 1080 forintra erősödött.

A forint a feltörekvő piacok devizáihoz hasonlóan nem sokat profitált az Európai Központi Bank múlt csütörtöki kamatcsökkentéséből, s az ennek javára írható enyhe erősödéssel is csak kis időre sikerült a múlt hét végén bekukkantania a 400-as szint alá az euróval szemben, hogy aztán a visszagyengüljön a lélektani szint fölé.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

Egy euróért 400,7 forintot kellett adni a bankközi devizapiacon a tőzsdenyitás idején. Az árfolyamokban meredek elmozdulást a hét kiemelten figyelt hazai gazdasági adatközlése sem hozhat: a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülése előtt már jegybankári üzenetekből leszűrhettük, hogy a jelenleg 6,5 százalékon álló irányadó ráta a helyén marad, s a kérdés csak az, hogy meddig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.