BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ledermedt a forint, az euró nem enged a 404-ből

Noha több kedvező hír futott be péntektől hétfő délig – a közel-keleti háborús helyzet enyhülésének lehetőségétől az euró erősödéséig –, melyek akár segíthették is volna a régiós devizákat, ez valahogy mégsem sikerült. Az olajpiac ugyan pozitívan reagált, ám a forint, a cseh korona, és a lengyel zloty sem erősödött, vélhetően továbbra is kivárnak még a térségben aktív devizakereskedők.

Jóllehet pénteken a Standard & Poor (S&P) közzétette Magyarország adósbesorolásáról szóló jelentését, amelyben megerősítették az ország BBB-besorolását és a stabil kilátáson sem változtattak, az euró jegyzése hétfőn délig mégsem tért vissza a 404 forintos szint alá. 

Scattered,On,A,Flat,Surface,Are,Hungarian, Forint ,And,100
Kivárnak a kereskedők a forint piacán / Fotó: Shutterstock

Holott az S&P országértékelése mellett további kedvező hírek is jobb belátásra bírhatták volna a közösségi devizát, illetve a hazai fizetőeszközt. 

A német IFO üzleti hangulatindexe és kilátásai várt felett javultak, amely bizalomra adhat okot a német gazdaság kapcsán – írja az MBH Bank, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban pedig a michigani egyetem által közölt fogyasztói hangulatindex szintén meghaladta a várakozásokat. 

Ráadásul Izrael Irán elleni légi csapása is visszafogottabb volt a vártnál, amerikai kérésre ugyanis megkímélték a perzsa állam olaj- és energiaipari létesítményeit, és egyelőre úgy tűnik, hogy Irán sem tervez erőteljes visszacsapást. Mindez hétfő délelőtt megnyugváshoz és zuhanó árakhoz vezetett az olaj- és az európai gáziacon is. Az euró is erősödött, igaz, csekély mértékben a dollárral szemben.

Mindennek ellenére a pénteken 404 forint fölé lépett euró jelenleg is e szint felett mozog – írja az Equilor Befektetési Zrt., hozzátéve, hogy ennek a közelében található egy hosszú távú emelkedő trendcsatorna felső trendvonala, mely rendkívül erős és fontos ellenállást képez. Amennyiben pedig a kurzus áttörné, a következő ellenállási szintek 405 közelében, majd 408,50 közelében adódnának.

A forint mentségére szolgálhat a régiós devizák hasonló dermedtsége, hiszen a cseh korona és a zloty is gyengült még a forinthoz mérten is. Jelenleg az euró 1,0817 dollárt, 25,355 cseh koronát, 4,348 zlotyt és 404,46 forintot ér. A dollárért pedig 373,9 forintot kell adni a bankközi devizapiacon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.