BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a 405-ös ajtón kopogtat az euró, mélyrepülésben az olaj ára

Az euró jegyzése 404,7 forintig szaladt fel hétfő délután, a dollárral szemben azonban valamelyest javítani tudott a hazai fizetőeszköz.

Továbbra sem tért magához a hazai fizetőeszköz, a hét első napján is folytatódott a forint gyengülése az euróval szemben. Hétfő délután három óra után már 404,7 forintot kértek a közös európai pénzért, ami 0,1 százalékos gyengülést és kétéves mélypontot jelent a keresztárfolyamban. A dollárt ellenben 0,1 százalékkal olcsóbban, 374 forinton jegyzik.

euró, forint, deviza, A,Woman,Puts,Hungarian,Forints,In,Her,Wallet.,The,Woman
Tovább drágult az euró a forinttal szemben / Fotó: Shutterstock

Szerdán látnak napvilágot a friss magyar GDP-adatok, a várakozások szerint lassulhatott a magyar gazdaság bővülése a harmadik negyedévben.

Nincs jó formában az olajpiac sem, a hét végi közel-keleti feszültségek enyhülésére méretes áreséssel reagált hétfőn az energiahordozó. A WTI hordónkénti ára 5,4 százalékkal 67,9 dollárra zuhant, a Brent kurzusa pedig hasonló mértékben, 71,7 dollárra apadt délután negyed négyig, de napközben 6 százalék feletti is volt az áresés.

A nyersanyag mélyrepülése a nagy olajcégeket árfolyamát is magával rántotta. 

  • az Exxon Mobil 1,4 százalékot, 
  • a Chevron fél százalékot gyengült az amerikai tőzsdenyitást követően. 
  • Európában a Shell részvényei 1,9 százalékot estek, 
  • a BP részvényeivel 0,2 százalékos, 
  • a TotalEnergies papírjaival 1,6 százalékos mínuszban kereskednek.

Az amerikai tőzsdén erősen kezdték a hetet, a fő indexek közül a Dow 0,6 százalékos, az S&P 500 félszázalékos, a Nasdaq Composite pedig 0,7 százalékos emelkedést könyvelhet el a kereskedés első órájában.

 

A nyugat-európai részvényindexek többsége is pluszban jár délután, itthon a BUX 0,1 százalékot tudott magára szedni. A magyar nagypapírok közül az OTP stagnál, a Mol 0,2 százalékot ereszkedik a kedvezőtlen olajpiaci környezetben, a Richter és a Magyar Telekom ellenben 0,6, illetve 0,2 százalékkal drágul.


 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.