BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mocorognak a kispapírok, gyengül a forint

Álmosan ébredt a pesti parkett. Továbbra is gyenge az illikvid kereskedésben nagy ütést kapó forint. Ellenben a kispapírok frissen keltek.

A pesti parkett szereplői az 56-os ünnepi zárvatartásnak köszönhetően megúszták a szerdai esést. Kivételt képez a forintpiac, ahol illikvid kereskedésben csúnyán meglóbálták a magyar devizát. Semmi jót sem ígért a csütörtök hajnali ázsiai kereskedés, és a reggeli európai határidős jegyzések is lekonyultak. Mindezek ellenére felfelé indult a BUX, s már az első percekben 74 020 pont fölé kapaszkodott, negyedszázalékos plusszal. Miközben a német DAX index lefelé csúszott ugyanennyit.  

240619_bet_002_VZ tőzsde
Megütötték forintot szerdán / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Borongós volt a hajnal a kínai tőzsdéken

Szerdán a tengerentúlon a széles piacot leképező S&P 500 index 0,92 százalékkal, a klasszikus Dow Jones 0,96 százalékkal, a technológiai fókuszú Nasdaq Composite pedig 1,60 százalékkal került lejjebb. A 10 éves hozam 4,25 százalék fölé emelkedett, erre utoljára július végén volt példa.

Ázsiában is rossz a hangulat, 

a hongkongi Hang Seng 1,31 százalékos, míg a kontinentális kínai Shanghai Composite 0,86 százalékos csökkenést mutat. Ellenben a japán Nikkei 0,09 százalékot kapaszkodott felfelé.

A régóta hanyatló hongkongi tőzsde mostani nagyobb kilengése is azzal magyarázható, hogy a kínai kitettség sokkal könnyebben csökkenthető ezen a parketten, mint a kontinentális piacokon.

Korán keltek a  kispapírok 

Az OTP a 18 714 forintos támasznál keresi az irányt.

Nyitáskor volt pár tétova felpatanás, 18 735 forint közelébe.

Miután a Morgan Stanley 3357 forintról 3058 forintra csökkentette a Mol 12 havi célárfolyamát, továbbra is egyenlő súlyozást ajánlva, az olajpapír 2630 forintnál időzött, minimális mínuszban.

A Richter és a Telekom értékelhetetlen forgalommal átaludta a nyitást.

Majd a Richter fél százalékot kapaszkodott, a Telekom pedig lefelé tájékozódott.

Annál izgalmasabb a kispapírok piaca. Az Akko 2 százalékot pattant, az MBHJB másfelet, míg a Waberer’s, az AutoWallis és az ANY 1-1 százalékot. Feltűnő, hogy a másfél százalékot csúszó 

Delta reggeli forgalma a gyöngébb blue chipekével vetekszik.

Illikvid piacon csúszósabb a parkett a forintnak

A feltörekvő piaci devizák jelentős mértékben gyengültek szerdán, miközben a dollár erősödött. Bár a pesti parkett zárva tartott, a forint sem kerülte el a sorsát, amire még rátett egy lapáttal az illikvid kereskedés. 

Szerdán az euró-forint már a 403,2-nél húzódó ellenállást tesztelte. Csütörtök hajnalban valamelyest enyhült a magyar devizára nehezedő nyomás. A kurzus 402,5 közelében várta a tőzsdeharangot. Technikai támasz továbbra is 399,8 és 400 között feszül. 

Tőzsdenyitás után forintgyengülés indult, s az euró-forint 402,9-ig szúrt fel.  

Illikvid piacon akár egy-egy nagyobb,

jól irányzott pozícióval is befolyásolható időlegesen az árfolyam.

És még akkor is jócskán megnőhet a napon belüli volatilitás, ha éppen nincs napirenden komolyabb forintellenes spekuláció. Nemcsak a szereplők kis száma teszi sérülékennyé az illikvid piacot, hanem a jelenlévők alulinformáltsága is. Illikvid kereskedésben a jól tájékozott piaci szereplők távollétében arra lehet számítani, hogy a befektetők legfeljebb a hírek fejlécét látják, abból vetítenek előre, aligha olvasgatják vagy hallgatják a híreket. Ezért az árfolyamkilengésekre erősebb a reakció a hétköznap megszokottnál.    

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.