BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Springer Nature publishing house

Tort ült a tudomány a frankfurti tőzsdén

A Springer Nature életet lehelt a még mindig szunnyadó európai IPO-piacba, a befektetők valósággal szétkapkodták a részvényeit, ötmilliárd euró közelébe repítve a tudományos kiadó piaci kapitalizációját. A frankfurti tőzsde idei legnagyobb attrakcióját újabb kibocsátások követhetik.

Repülőrajtot vett a Springer Nature részvénye a frankfurti tőzsdén: első kereskedési napján, délig közel 10 százalékkal emelkedett az árfolyama, kedvező alaphangulatot teremtve a börzei megjelenést tervező társaságoknak.   

frankfurti tőzsde
A frankfurti tőzsde pénteki sztárpapírja a debütáló Springer Nature volt / Fotó: AFP

A világ legnagyobb és legbefolyásosabb tudományos lap- és könyvkiadója az elsődleges részvénykibocsátáskor (IPO) a 21,0–23,5 eurós ajánlati sáv közepe fölé, 22,50 euróra árazta be papírt. A Springer Nature a friss részvények kibocsátásával mintegy 522 millió eurót gyűjtött be maga és tulajdonostársa, a BC Partners számára. 

Felélénkült a frankfurti börze 

Ráadásul ez még nőhet is, ugyanis a bankok a következő hetekben további 3,5 millió részvényt adhatnak el egy többletjegyzési opció révén. A piaci kapitalizáció meghaladta a 4,9 milliárd eurót. Az érdeklődés meglehetősen élénk volt az IPO iránt, intézményi befektetőktől mintegy 150 megbízás érkezett be, a túljegyzés 6-8-szoros lehetett a Bloomberg információi szerint

Pedig eddig a Springer Nature-nek nem sok babér termett a parketten, a kiadó először 2018-ban, majd 2020-ban rugaszkodott neki az IPO-nak, de a külső körülmények hirtelen romlása miatt mindkét alkalommal visszavonulót kellett fújnia. A többi között a

  • a Nature,
  • a Springer.com,
  • a BioMed Central,
  • a Scientific American,
  • a SciGraph
  • és a Heinrich Vogel Verlag 

kiadványait a portfóliójában tudó Springer Nature IPO-ja az ősz eddigi legnagyobb durranása volt a frankfurti tőzsdén, amellyel feledtetni tudják a CVC Capital Partners által támogatott Douglas parfüm-kiskereskedelmi lánc tavaszi nagy bukását. Az utóbbi árfolyama a kereskedés március végi elindításakor 11 százalékos mínuszba került, onnan mára még 24 százalékkal esett tovább.

Springer Nature publishing house
A Springer Nature berlini központjában pezsgőt bonthattak / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Springer Nature tőzsdei antréjával lökést adott a második félévi európai IPO-aktivitásnak, a piacon az örvendetes élénkülés jelei mutatkoznak. A Bloomberg összesítése szerint a teljes európai IPO-piac 17 milliárd dollárnál jár az idén, 40 százalékkal a tavalyi bázisidőszak felett. 

Felpezsdülhet ősszel az európai IPO-piac

Az október is izgalmasnak ígérkezik, ami új esélyt ad a CVC Capital Partnersnek a javításra. Az amerikai befektetési társaság a legnagyobb lengyel kiskereskedelmi hálózatban, a több mint tízezer egységet üzemeltető Zabkában is tulajdonos, így most magas profittal szállhat ki a cégből. A Zabka egyébként az évtized legnagyobb méretű IPO-ját szervezi a varsói tőzsdén, a kereskedés október 17-én indulhat meg. 

 

Új részvényeket nem bocsátanak ki, 1,7 milliárd dollár bevételre számítanak, és ezzel a varsói tőzsde történetének negyedik legnagyobb kibocsátásával büszkélkedhetnek majd. A spanyol Europastry és a brit Applied Nutrition szintén tőzsdére mehet, még az IPO-piac alakulására nagy hatással lévő novemberi amerikai elnökválasztás előtt.

Érdekesség, hogy a CVC Capital Partners maga is tőzsdére lépett az idén, méghozzá áprilisban, az amszterdami börzén debütált, és nem is rosszul: részvényárfolyama azóta 20 százalékot erősödött.

Shein: fél lábbal már a londoni parketten – most a befektetők megdolgozása következik

Befektetői roadshow-ra indul a Shein vezetése, a cég londoni tőzsdére lépésében segédkező tanácsadókkal együtt. A kínai e-kereskedelmi óriásnak nem lesz egyszerű dolga, kihúzta a gyufát Európában és Amerikában is, ahol a Shein és a Temu tevékenységének szigorítását tervezik.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.