BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Inflációs adatok rángatták meg a forintot, erősödött a BUX

A forint körbetáncolta az euróval szembeni 400-as szintet, de fölötte éjszakázhat.

Makrogazdasági oldalról a reggel publikált szeptemberi magyar és a kora délután kijött amerikai inflációs adat mozgatta a forintot csütörtökön. 

bét
tőzsde
A BÉT-en csak a Richter gyengélkedett a blue chipek közül / Fotó: Kallus György

A 3 százalékos jegybanki célértéket megközelítő magyar adat még a lélektani szint alatt érte az árfolyamot, majd a minimális erősödést követően egyenes út vezetett a 400-as szint fölé, a kurzus az euróval szemben fél százalékkal, 401,2 forint fölé gyengült, míg a dollárhoz képest 0,7 százalékos volt a gyengülés mértéke, és a tőzsdezáráskor 367,18 forintot kellett adni egy zöldhasúért a bankközi devizapiacon. A svájci frank 1 százalékkal, 428 forintig erősödött.

Az amerikai inflációs adat magasabb volt a vártnál, emiatt félő, hogy a Federal Reserve kamatcsökkentési ciklusának első, 50 bázispontos szeptemberi vágását nem követi ugyanilyen lendülettel a következő. 

Sőt, még az is benne van a pakliban, hogy Fed egy picit kivár, megnézi, hogyan alakulnak a dolgok. A heti segélykérelmek számát is kora délután közölték, amely szintén a legutóbb augusztusban látott szint magasságába emelkedett, jelezve az amerikai munkaerőpiac gyengülését. 

Felfelé vette az irányt a BUX

A két adat elkedvetlenítette a befektetőket, a vezető amerikai tőzsdeindexek a piros tartományban nyitottak. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX sem tudta kellőképpen megünnepelni a három és fél év után a Magyar Nemzeti Bank inflációs célsávjába eső szeptemberi adatot. 

Ám a BUX – ha nem is akkora lendülettel – így is felfelé vette az irányt. Végül az index 324,5 pontos, 0,44 százalékos emelkedéssel, 74 336,17 ponton zárt csütörtökön. A hazai blue chipek közül

  • az OTP 0,97 százalékkal, 18 780 forintra,
  • a Mol 0,6 százalékkal, 2670 forintra,
  • a Magyar Telekom 1,35 százalékkal, 1050 forintra erősödött,
  • míg a Richter 0,54 százalékkal, 11 150 forintra gyengült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.