BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlan: robbantott a Duna House, a befektetők meglepően reagáltak

Egyetlen árva részvény cserélt gazdát a Duna House féléves gyorsjelentése nyomán. Az ingatlanos cég befektetői már korábban beárazták a várható fejleményeket.

A korábban közzétett negyedéves adatok alapján aligha lephette meg a piacot a Duna House hétfőn piaczárás után közzétett féléves jelentése, melyre a piac rá sem hederített. Valószínűleg már beárazták az adatokat, így az ingatlanos társaság árfolyama meg sem moccant. 

20160711_2036_SZM
lakáshitel, bank, kamatplafon
Az olasz piacon 253 milliárd forintnyi hitelt közvetített ki az ingatlanos cég /  Fotó: Szabó Miklós

Nehéz, de egyes piacokon javuló környezetről számolt be idei első féléves gyorsjelentésében a Duna House. A csoport konszolidált árbevétele 12 százalékkal, 18,49 milliárd forintra bővült az egy évvel korábbi 16,57 milliárdról. Míg a működési eredmény 30 százalékkal növekedve, 1,643 milliárd forint lett. 

Módosult az ingatlanos társaság árbevételének szerkezete

A pénzügyi termékközvetítési üzletág bevételei 45 százalékkal bővültek a tavalyi első félévhez képest. Az olaszországi tevékenységek a tavalyi 197 milliárd forinttal szemben idén 253 milliárd forinttal járultak hozzá a csoport által közvetített hitelvolumenhez. Miközben a közvetített hitelvolumen 310 milliárdról 506 milliárdra emelkedett egy év alatt. 

Jelentősen csökkentek a befektetések szegmens bevételei a MyCity ingatlanfejlesztési üzletágon belül a budai Forest Hill projekt lakásátadási hullámának végét követően. A szegmens árbevétele a tavalyi rekord után 82 százalékkal esett vissza, és 699 millió forint lett. A saját irodás és franchise ingatlanközvetítés az idei első fél évében stagnált az előző évi hasonló időszakhoz képest.

Növekvő költségek, tisztogatott profit

A működési költségek 11 százalékkal 17,05 milliárd forintra növekedtek. Ez a közvetlen költségek emelkedésén túl 

elsősorban a magas magyar és lengyel inflációval magyarázható.

A pénzügyi veszteség 98 millió forint volt, melynek elsődleges oka a lekötött betétek kamatainak csökkenése, valamint az előző évben felmerült 277 millió forintos Hgroup-vételár-korrekció bázishatása volt. 
A társaság az adófizetési kötelezettség soron tartja nyilván a társasági adó és iparűzési adó fizetési kötelezettségeit. Az idei első fél évre a számított tényleges és halasztott adó együttes összege 485 millió forint volt, szemben a tavalyi 343 millió forinttal. 

A csoportszintű adózott eredménye 1,063 milliárd forintot tett ki, szembeni a tavalyi 1,538 milliárddal, ami jelentős morzsolódás. Ugyanakkor a csoport tisztított core EBITDA-ja 73 százalékkal emelkedve 2,15 milliárd lett. 

Meglepő részvényesi reakció

A piac érdekesen reagált a gyorsjelentésre, amennyiben az első óra forgalma 920 forint volt. 

Egyetlen árva részvény cserélt gazdát,

bő 1 százalékos áresést okozva. Az árfolyam az elmúlt egy hónapban 880 és 930 forint között mozgott. A közkézhányad meghaladja a 22 százalékot. A társaság májusban 125 forint osztalékot fizetett részvényenként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.