BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kriptocsalások: a szeptemberi adatsor üdítő kivétel, az éves tendencia azonban erősen aggasztó

A blokkláncon továbbra is hemzsegnek a bűnözők, hatalmas vagyonok tűnnek el a kriptopiacról. Az idei legnagyobb hekkertámadást elszenvedő kriptotőzsde példája pedig csak tovább hevítheti a befektetői aggodalmakat.

Szakértői számítások szerint 120 millió dollárnyi vagyon tűnt el a kriptopiacról szeptemberben különböző hekkertámadások és csalások következtében, ami havi alapon 62 százalékos csökkenés, és az idei egész évet tekintve sem rossz eredmény, ennél kevesebb tőke ugyanis csak áprilisban került illetéktelen kezekbe a blokkláncon, akkor mindössze 60 millió dollárról szóltak a híradások – derül ki a Peckshield kiberbiztonsági cég friss elemzéséből, amit a Cointelegraph szemlézett.

Bitcoin, kriptopiac, lopás,
Sok a csalás a kriptopiacon, de a szeptemberi adatsor üdítő kivétel / Fotó: NurPhoto via AFP

Továbbra is rengeteg a csalás a kriptopiacon

A pár kiugróan jó adat azonban nem jelenti azt, hogy a nagyobb piaci tendencia is hasonlóan jó lenne: a Cyvers kiberbiztonsági cég számításai szerint az idén már az első kilenc hónap során több pénz került illetéktelen kezekbe a blokkláncon, mint tavaly egész évben, és nem is kevéssel. A szakértők úgy számolnak, idén szeptemberig bezárólag

2,1 milliárd dollárnyi vagyont loptak el a kriptopiacon, szemben a tavalyi egész éves 1,7 milliárd dolláros összeggel.

Fontos kiemelni, hogy a blokkláncon elkövetett csalások okozta kárt pont olyan nehéz pontosan felmérni, mint a telefonos átverésekét, az unokázós csalásokét vagy az adathalászatét – az emberek ugyanis sok esetben nem vallják be, vagy nem is veszik észre, hogy meglopták őket, így különböző források különböző eredményeket hozhatnak ki ugyanazon időszakokra. 

Az FBI például úgy számol, hogy tavaly nem 1,7 milliárd dollárt, hanem nagyságrendekkel több pénzt, közel 5,6 milliárd dollárt lophattak el a csalók a kriptopiacon.

Visszatérve a szeptemberi adatokra, a Peckshield számításai szerint a legnagyobb csapást a BingX tőzsde feltörése okozta a szektornak, 44 millió dolláros értékben, de 20 millió dollár feletti vagyon tűnt el a PenPie és az Indodax platformról is.

Az idei év legnagyobb kárt okozó hekkertámadásának címe azonban továbbra is a WazirX indiai kriptotőzsdéhez fűződik, melytől júliusban 235 millió dollárt loptak el a csalók. Ennek az ügynek külön érdekessége, hogy hiába történt már három hónapja, a platform vezetésének 

továbbra sincs semmilyen terve arra, hogyan kártalanítják majd a meglopott ügyfeleket, 

sőt, egy időközben ellenük indított per során olyan állítások is elhangzottak, miszerint a WazirX úgy számol, a teljes ellopott ügyfélvagyon 43 százalékát soha nem fogják tudni visszaszerezni a cég illetékesei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.