BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Silver,Coins,Of,A,Digital,Crypto,Currencies,Litecoin,And,Bitcoin

Egyre több a kriptovalutához köthető csalás

Egyre elterjedtebb a kriptopénzek használata a globális pénzügyi rendszerben, így egyre több szélhámos fedezi fel a digitális pénzt.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) becslése szerint az áldozatok tavaly több mint 5,6 milliárd dollárt (2,3 ezermilliárd forint) buktak a kriptovalutákkal kapcsolatos csalások miatt. Ez 45 százalékos ugrásnak számít 2022-höz képest.

Silver,Coins,Of,A,Digital,Crypto,Currencies,Litecoin,And,Bitcoin
Fotó: Shutterstock

A Bloomberg szerint az FBI-hoz több mint 69 ezer bejelentés érkezett az Egyesült Államokban és külföldön élő állampolgároktól. A pénzügyi csalásokkal kapcsolatos összes panasz mintegy 10 százalékát tették ki a kriptovaluta miatt érkezett bejelentések, de az utóbbiak adták az összes veszteség közel 50 százalékát.

A jelenséget két tényező magyarázza: a kriptopiac 2022-es visszaesését követően a digitális pénz árfolyama tavaly ismét nőni kezdett: a bitcoin idén több mint 28 százalékkal erősödött, míg az elmúlt egy évben közel 120 százalékos ugrást produkált. Ennek következtében a bűnözők érdeklődése is visszatért. 

Az FBI szerint egyre elterjedtebb a kriptopénzek használata a globális pénzügyi rendszerben, így egyre több szélhámos fedezi fel a digitális pénzt. A befektetési csalások a legnépszerűbbek: a pénzügyi veszteségek csaknem 71 százalékát tették ki, a svindlerek mesés befektetésre hivatkozva szedték el az áldozatok pénzét.

Kriptomixerek – Az online világ pénzmosodái

Az elmúlt években a kriptovaluták népszerűsége robbanásszerűen nőtt, ami a pénzügyi rendszerek átalakulását is magával hozta. A decentralizált pénzügyek (DeFi), az okosszerződések és a tokenizált valós eszközök egyre nagyobb teret nyernek a piacon. Sokan úgy vélik, ennek természetes velejárója, hogy a kriptovalutákkal lebonyolított tranzakciók teljesen anonimok, ez azonban nem így van. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.