BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a bitcoin-opciók a tőzsdékre – csillagászati potenciált látnak az elemzők az árfolyamban

A legnagyobb kriptodeviza ETF-jeinek jövőbeli teljesítményére hamarosan a Nasdaq-on is lehet majd fogadni, ami miatt hatalmas intézményi érdeklődésre számítanak a szakértők. A bitcoin árfolyama ezzel lényegesen feljebb kerülhet, a kriptopiac volatilitása pedig mérséklődhet.

Hatalmas előrelépést jelenthet az intézményi befektetők kriptopiaci jelenlétének élénkítésében az, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) engedélyezte a Nasdaq tőzsdének, hogy felületein olyan határidős opciókat vezessen be, melyekkel a bitcoin ETF-jeinek jövőbeli árfolyammozgására lehet fogadásokat kötni – vélik a Cointelegraphnak nyilatkozó alapkezelők.

Bitcoin
Nagyon jó hírt kaptak a bitcoin iránt érdeklődők / Fotó: NurPhoto via AFP

Hatalmas lökést kaphat a bitcoin árfolyama az opcióktól

Jeff Park, a Bitwise Invest vezető stratégája a lapnak adott nyilatkozatában kiemelte : azzal, hogy a bitcoin-ETF-ekre köthető opciókat ezentúl egy olyan fokozottan biztonságos felületen lehet majd adni-venni, mint a Nasdaq, "monumentális mértékben" nőhet meg az intézményi érdeklődés a kriptopiac legnagyobb szereplőjének származtatott terméke iránt, ami áttételesen hatalmas felfelé mutató potenciált hozhat majd a token árfolyamára is.

A szakértők kiemelik: a Nasdaq-féle opciós bejegyzés azt jelenti, hogy a token ETF-jeinek opcióival folytatott kereskedés bekerül az OCC (Options Clearing Corporation) hatásköre alá, ezáltal biztosítottá válik a teljes ügylet – azaz ha az eszköz eladója vagy vevője nem teljesíti saját kötelezettségeit, akkor a testület ezt elintézi helyette, így a rendszerből gyakorlatilag kikerül az a bizonytalanság, ami sokakat az elemzők vélekedése szerint eddig eltántorított a kriptodevizák világától.

Az opciók hivatalos bejegyzése beláthatatlan mértékben növelheti a bitcoin iránti keresletet, mivel a nemteljesítéstől való félelem ezzel gyakorlatilag megszűnik a piacon

– emelte ki Park.

A hír közlését követően a bitcoin árfolyama felfelé indult el, a kurzus azonban a 62-63 ezer dolláros sávban úgy tűnik tartós ellenállásra talált, és azóta alapvetően oldalazó mozgást mutat.

Tom Dunleavy, az MV Global kripto-befektetési cég ügyvezető partnere a lapnak kiemelte: azzal, hogy a legnagyobb alapkezelők ezentúl szabadon és kockázatok nélkül használhatják befektetéseik fedezésére a kriptopiac legnagyobb szereplőjét is, hosszabb távon már lényegesen csökkenhet a szektort jelenleg nagyban sújtó volatilitási tényező is, így ilyen oldalról is kívánatosabbá válhat majd a kisbefektetők számára is.

Ahhoz, hogy az opciók valóban megjelenhessenek a piacon, még szükség van az árupiaci és határidős-kereskedési felügyelet (CFTC) és az OCC jóváhagyására is, de az elemzők szerint ezeknek a szignóknak a megérkezése már csak idő kérdése, a mihamarabbi bevezetés így már most tényként kezelhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.