BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Féktelen pesszimizmus: 35 ezer dolláros bitcoint vár egy novemberi opció – esésre rendezkednek be a kriptopiacon

A legnagyobb kriptodeviza lekövette a hagyományos tőkepiacokat szakadásával, a befektetői pesszimizmus viszont jelentősen nagyobbnak tűnik a kriptopiacon, mint a tőzsdéken. A bitcoin egyhavi mélyponton jár, és a befektetők szerint lesz ez még rosszabb is.

Egyhavi mélypontra szakadt a bitcoin a vártnál kedvezőtlenebb amerikai és kínai gazdasági mutatók közzétételét követően, a legnagyobb kriptodeviza közel 5 százalékkal került lejjebb az elmúlt napok során, köszönhetően a kiszámíthatóbb befektetések felé forduló nemzetközi tőkének. A bitcoinon túl az ether is gyengült, a második legnagyobb kriptodeviza kurzusa 200 dollárral süllyedt – emelte ki a Bloomberg cikke.

Bitcoin - virtual currency, német kormány, kriptopiac, bitcoin, kripto,
Pesszimizmus vált úrrá a bitcoin befektetői körében / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Rossz formában a bitcoin, gyengélkedik a kriptopiac

A kriptopiac mélyrepülése a tágabb tőkepiaci fejleményeket látva távolról sem lehet meglepő: az elmúlt nap során ugyanis nem csak az amerikai, de a teljes európai tőkepiac is hatalmas gödörbe került, a szakadás kiváltó oka pedig ismét egy amerikai makroadat volt – csakúgy, mint egy hónapja, az augusztus eleji mészárlás során.

A félelmekre az pedig csak rátett egy lapáttal, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium kötelező erejű kérdéseket küldött az Nvidia vezetésének, melyek alapján a hivatal a 

trösztellenes törvények megszegését feltételezheti a cégnél. 

Az MI-rali királya mindezek nyomán értéke közel 10 százalékát elvesztette a keddi kereskedés során, ahogy a befektetők elfordultak a kockázatos vételek felől.

Ez a negatív hangulat pedig egyértelműen átragadt a hagyományos részvénypiacnál is sokkal rizikósabb befektetésnek számító kriptopiacra is, és nem csak a jelenlegi árfolyamokat tekintve: a befektetők a szektor jövőjét tekintve is pesszimistává váltak.

A jövőre vonatkozóan sem bizakodnak a piacok

A határidős opciók jegyzése alapján ugyanis az látszik, hogy egyre nagyobb a kereslet a bitcoin esése ellen védelmet nyújtó putok iránt, az pedig kifejezetten érdekes, hogy 

  • nem csak a rövid, egy hét körüli lejáratú opciók iránt nő az érdeklődés, 
  • de azok felé is, melyek a novemberi amerikai elnökválasztást követően 

nyújtanának védelmet a szakadás ellen.

Nagyon gyűlnek az 55 ezer dolláros kötési árú (strike price) ügyletek iránti érdeklődők, de egy nagyobb pozíció már a 35 ezer dolláros szinten is nyílt, utóbbi november 29-ére, a választás utánra vonatkozóan

– nyilatkozta Sean McNulty, az Arbelos Markets likviditási szolgáltató kereskedési igazgatója a Bloombergnek.

A novemberi opció, mely a választást követően jár le, minden bizonnyal Trump esetleges veresége ellen kíván védelmet nyújtani a befektetőknek, egyesek ugyanis attól félnek, hogy a republikánus volt elnök veresége a mélybe ránthatja majd a kriptopiacot – Trump ugyanis a kriptopiac jelöltjévé pozícionálta magát az elmúlt hónapokban, Harris pedig még egyelőre nem foglalt egyértelmű állást a kérdésben.

A befektetői óvatosságot az is kiválóan példázza, hogy hónapok óta nem látott alacsony szintre csökkent a bitcoinnal kapcsolatos nyitott pozíciók száma, de az a tényező sem elhanyagolható, hogy a januárban hatalmas lendülettel debütáló 

bitcoin-ETF-ek egybefüggő tőkekiáramlási sorozata háromhavi negatív csúcsot állított be a napokban.

A bitcoin az elmúlt egy évben 119 százalékkal került feljebb, az idén viszont már csak 28 százalékos pluszban jár a jegyzés, ami azt látva, hogy a kurzus márciusban még történelmi csúcsát is megdöntve elérte a 73 ezer dollárt, ezzel a 65 százalékos idei pluszt is, kifejezetten nagy visszaesésnek tekinthető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.