BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas ralit hozhat a kriptopiacra a Fed kamatvágási dömpingje

Az alapkamat csökkenése rontja az államkötvények vonzerejét, a hozamvadászok így új, kockázatosabb befektetések után néznek. A kriptopiacnál pedig kevés kockázatosabb szegmens van, amely hasonlóan felfelé mutató potenciállal is rendelkezik.

Lendületes felfutás várható az árupiacokon és a kriptotérben egyaránt a következő időszakban, ez a két eszközosztály lehet a Fed kamatvágási politikájának talán legnagyobb nyertese – véli Michael van de Poppe, az MN Trading alapítója.

Silver,Coins,Of,A,Digital,Crypto,Currencies,Litecoin,And,Bitcoin, kripto, kriptopiac,
Nehéz hónapokon van túl a kriptopiac / Fotó: Shutterstock

Felkészül az árupiac és a kriptodevizák világa

A szakértő az X-en közzétett posztjában kiemelte: mind az árupiac, mind a kriptotér lényegesen alulértékelt a befektetők által, a disszonancia pedig főként a részvénypiacokkal szemben az elmúlt időszakban mutatott teljesítményt megfigyelve válik látványossá: Van de Poppe számításai szerint ugyanis az árupiac legnagyobb szereplői alacsonyabb értékeltségek mellett forognak a részvényekkel szemben, mint tették azt 2000-ben, a tőzsdebuborék kipukkadása előtt.

A két szektor eltérő teljesítményét pedig az is kiválóan demonstrálja, hogy míg az S&P árupiaci indexe, a GSCI mindössze 25 százalékot erősödött az elmúlt öt évben, addig az amerikai piacot tágan lefedő S&P 500 mutató 88 százalékos pluszban jár ugyanezen idő alatt.

Narancssárgával az S&P 500, kékkel az árupiaci index alakulása

A kriptopiac felfutása mellett pedig alapvetően az szól, hogy a Fed várt kamatvágásai csökkentik a biztos befektetésnek tartott államkötvények hozamát, melyek vonzereje így lényegesen csökken a befektetők szemében, akik magasabb hozamok után kutatva már visszamerészkednek a kockázatosabb befektetések világába is: a kriptopiacnál pedig kevés kockázatosabb, egyben kiugró hozampotenciállal is rendelkező ágazat van a piacokon.

Az árupiacban rejlő potenciált tekintve egyébként messze nem Van de Poppe az első, aki kiugró lehetőségeket lát: egyre több elemző hangsúlyozza, hogy a nemesfémek és a fontosabb ipari alapanyagokként felhasznált fémek más és más okból ugyan, de rendre felfutnak a kamatvágási időszakok beköszöntével.

Az arany azért, mert csökken a közvetlen riválisaként számon tartott, biztos befektetések, az államkötvények hozama, 

az ipari fémek pedig azért, mert a csökkenő hitelfelvételi költségek felpörgetik a gazdaságot, ami az ipari fémek iránti kereslet növekedésében csúcsosodik ki. Az elemezők ugyanakkor figyelmeztetnek: az arany egy ideje már történelmi árfolyamcsúcsa környékén stagnál, így a további felfutás ténye bizonytalanabbnak tekinthető, mint általában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.