BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisbefektetők szórakoznak a kukoricamalommal

Csütörtök délelőtt a „free from” élelmiszereket gyártó Civita volt a legmenőbb táncos a pesti parketten. Pár játékos kedvű befektető forgatta meg a kispapírt.

Nagyot pattant csütörtök délelőtt a Civita. Bár a több mint 10 százalékos emelkedés, mely a BÉT napi nyertesek listájának élére emelte az egészségtudatos élelmiszereket gyártó társaság részvényét, a kötéslista szerint csupán pár játékos kedvű befektető munkája, mégis érdekes lehet ez a kispapír. És nem csak az innovatív kukoricamalom miatt. 

Európában is ritka az ennyire innovatív kukoricamalom / Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Egészségtudatos élelmiszerek záloga a kukoricamalom

Tavaly lépett tőzsdére a Civita Group a BÉT Standard kategóriájában. A társaság családi vállalkozásként kukoricafeldolgozással foglalkozik. Tulajdonában van 

Közép-Európa egyik legnagyobb kukoricamalma,

Monostorpályi mellett, amelyben évi mintegy 40 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel, egészségtudatos és „free from” élelmiszereket készítve, a fenntarthatóság jegyében.

Magyarországon egyedülálló módon a kukoricaalapú termékek teljes palettájával rendelkeznek: jelenlegi üzletágaik között szerepel a kukoricatészta, valamint a kukoricából készült olajok, malomipari termékek és újabban a cateringkiegészítők, ehető poharak és tányérok gyártása is.  

Profitot mutatnak az első féléves számok

A társaság szeptember végén tette közzé az idei első féléves jelentését. Az értékesítés nettó árbevétele 1,38 milliárd forint volt az idei első fél évben, szemben a tavalyi azonos időszakban elért 1,54 milliárddal. Míg az EBIT 123 millió lett, szemben a tavalyi mínusz 68 millióval. 

Az egy részvényre jutó eredmény 7,15 forint nyereség, szemben a tavalyi 6,96 veszteséggel.


Tészta termékből a Civita az idei első fél évében közel 600 tonnát értékesített. Ennek a mennyiségnek a 55 százaléka belföldi értékesítés. Az idei évben az export piacon két új disztribútorral sikerült megállapodni a törökországi és a csehországi piacon. 

Malomipari termékeinek 69 százalékát a hazai piacon értékesítette, s a legnagyobb arányban élelmiszeripari célú felhasználásra került továbbadásra. Bár elmondható, hogy a 2023. év azonos időszakához képest nőtt a megrendelt és leszállított malomipari alapanyag mennyisége, de nem állt vissza a 2020. évi és a 2021.évi mennyiségi értékre,

továbbra is stagnálás tapasztalható.

Érdekesség, hogy az idei  évben nem volt érezhető az egymást követő világsportesemények hatása a sörfogyasztásban.

 
 

A csütörtök délelőtti felpattanás két kötésnek tudható, melyek együttes értéke nem érte el a félmillió forintot. 

A tőzsdei bevezetést követően a kurzus 1200 forintról indult, majd meredek zuhanást követően 900 forintról morzsolódott hosszasan. Aljat 500 és 600 forint között talált az árfolyam. Nyáron volt egy 900 forintos felszúrás néhány milliós spekulatív forgalommal. 

Az elmúlt hetekben 600 és 700 forint között sávozott a papír.  

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.