BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB Fogyasztói percek – Így nem válunk telefonos adathalászat áldozatává

Ma az interneten, számítógép, okostelefon, okosóra használatával bankolunk, fizetünk, a telefonos adathalászok pedig az ezekhez használt azonosító kódjainkat akarják megszerezni. A csalók megtévesztéssel, pszichológiai befolyásolással próbálkoznak pénzünk ellopására. A védekezéshez be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt.

A telefonos csalásoknak egyik típusa, amikor a csalók magukat banki alkalmazottnak kiadva, gyanús tranzakciók, folyamatban lévő visszaélés miatt keresnek meg bennünket. A hívás nem egyszer olyan bank nevében érkezik, ahol nem is vezetünk számlát. Amint ez kiderül a csaló azonnal „intézkedik” és „átkapcsol” a számlavezető bankhoz. A csalók a pénzünk visszaszerzése, a tranzakciók megakadályozása, visszahívása, a kár bekövetkezésének elkerülése, a bűncselekmény elkövetőinek kézre kerítése érdekében kérik közreműködésünket. Valódi szándékuk azonban a személyes és banki adataink, a fizetési művelet jóváhagyásához szükséges kódok megszerzése. Arra is volt példa, hogy az általunk kiadott adatainkkal online személyi kölcsönt igényeltek.

Close up of woman's hand using smartphone in the dark, against illuminated city light bokeh
Ne váljunk telefonos adathalászat áldozatává / Fotó: Getty Images

A telefonhívások többségében egy távoli hozzáférést biztosító alkalmazás (jellemzően AnyDesk, TeamViewer, RustDesk) telepítését is kérik tőlünk a bankolásra használt eszközünkön, hogy hozzáférjenek bankszámlánkhoz, banki adatainkhoz. Legtöbbször arra hivatkoznak, hogy ez a bank vírusirtója vagy biztonsági programja, mellyel segítenek bennünket a gyanús tranzakció megakadályozásában.

A valós cél az, hogy a távoli hozzáférés engedélyezésével a csaló hozzáférjen az adott eszközön elérhető adatokhoz, közreműködésünkkel az általa szándékolt fizetési műveletek, átutalások kezdeményezésére kerüljön sor, ami a folyószámlánkon lévő pénzösszeg mellett egyéb megtakarításainkat, értékpapírszámlánkat, lekötött betéteinket is érintheti. Ha az alkalmazást okostelefonunkra is letöltöttük, a csaló számára a banktól SMS-ben érkező jóváhagyó kódokat is láthatóvá tesszük. 

A károsultak elmondása szerint a csalók sokszor azt is kérik, hogy az alkalmazás letöltését követően menjünk át a másik szobába, távolodjunk el az eszközünktől, mert „a vírusírtás csak így végezhető el sikeresen”. Gyakori az is, hogy a csaló azzal hiteget bennünket, hogy a gyanús tranzakció összegét másnap vagy egy későbbi időpontban visszakapjuk, addig ne keressük sem a bankunkat, sem a rendőrséget. Előfordult olyan eset is, hogy a csaló azt hitette el az áldozattal, hogy banki ügyintézők, rendőrök is érintettek a csalásban, és ügy felderítése érdekében tilos bárkivel is beszélnie a történtekről. A valódi cél azonban az, hogy minél később tegyünk bejelentést a bankunknál és a rendőrségen. 

Internet Censoring.
Ha kételyünk van, éljünk akár a keresztazonosítás lehetőségével / Fotó: Getty Images

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elé került egyik esetben a kérelmezőt az egyik bank nevében keresték telefonon, hogy végzett-e utalást külföldre, mert a bank biztonsági rendszere jelzett. A kérelmező közölte a hívóval, hogy másik banknak az ügyfele, erre azt mondták neki, hogy átkapcsolják számlavezető bankja biztonsági szolgálatához. A telefonhívás, a beszélgetés több órán keresztül tartott, melynek során a csalónak sikerült meggyőznie a kérelmezőt arról, hogy banki alkalmazott és azért jár el, hogy segítsen átutalni a pénzét egy biztonságos számlára, ahonnan azt majd később visszakapja. A banki azonosítás a kérelmező elmondása szerint ugyanolyan tartalmú volt, mint a valódi banknál szokott lenni. A kérelmező a csaló kérésére telepítette készülékére az AnyDesk távoli elérést biztosító programot, majd több tranzakcióval közel 7 millió Ft-ot utalt át a csalók által megadott „biztonságos” bankszámlaszámokra, amit többé nem látott viszont.   

A bankok ügyfélszolgálatai a valóságban nem kapcsolják át a hívást sem más bankhoz, sem a rendőrséghez. A banki ügyintéző, ha csalás gyanú miatt hív bennünket, nem több óra alatt, hanem azonnal letiltja internetbankunkat, bankkártyánkat, digitális szolgáltatásainkat, ha elmondjuk, hogy a gyanús műveletet nem mi végeztük. A bankoknak nincs „biztonsági” bankszámlája, amire a saját pénzünket átutalhatnánk. Amennyiben a hívó egy alkalmazás, program letöltését kéri tőlünk, szakítsuk meg a hívást!

Nem biztos, hogy a bank alkalmazottjával beszélünk, ha látszólag a számlavezető bank telefonszámáról érkezik a hívás. Ismert elkövetési mód ugyanis a hívószám-hamisítás (spoofing) útján elkövetett csalás is. Egy konkrét esetben látszólag a kérelmező számlavezető bankjától érkezett a hívás, a bank nevében eljáró ismeretlen személy azt közölte, hogy a bank rendszerében azt látja, hogy bankszámlájáról átutalásokat kezdeményeztek, s azt szeretné ellenőrizni, hogy azt a kérelmező kezdeményezte-e.  A hívó azt mondta, hogy amennyiben ezeket nem az ügyfél indította, úgy további SMS-ekben kódokat fog kapni, melyek visszaolvasásával a tranzakciók visszavonását tudja jóváhagyni.

Az ügyfél beolvasta telefonon az SMS-ekben megjelenő kódokat, s mivel a csaló siettette és aggódott, hogy elveszik a pénze, csak a kódokra koncentrált. Mivel az SMS-eket ugyanarról a telefonszámról kapta, mint korábban, emiatt fel sem merült benne, hogy csalásról lehet szó, erre csak akkor jött rá, amikor letette a telefont. Csak később szembesült azzal, hogy a kiadott kódokkal internetbanki belépést és egy nagyobb összeg átutalását hagyta jóvá.

A banki ügyintézők soha nem kérik az SMS-ben kapott kódoknak a megadását. Ha ilyet kérnek tőlünk, azonnal szakítsuk meg a hívást. Ha az SMS-ek szövegét elolvassuk, észlelhetjük a csalást.

A csalók sokszor sürgető, akár fenyegető hangnemet alkalmaznak. Azzal érnek célt, hogy pánikba esünk, pénzünk megmentése érdekében együttműködünk velük.  

Bármilyen kétség esetén – mielőtt beszélgetésbe kezdenénk az ismeretlen féllel – ellenőrizzük a hívást, kérjük el a hívó azonosítóját, tegyük le a telefont és hívjuk fel mi a hívó felet bankunk központi telefonszámán keresztül.

Ha a bankunk hív fel bennünket, akkor a személyes adataink mellett csak néhány adatot kérnek el a beazonosításhoz (pl. milyen devizanemben vezetünk számlát, van-e társtulajdonos a számlán, rendelkezünk-e hitelkártyával, folyószámlahitellel stb.) de nem kérnek sem bankkártyaszámot, sem bankszámlaszámot, sem banki belépési adatokat, sem számlaegyenleget. A bank soha nem kéri semmilyen alkalmazás letöltését, nem kéri PIN kódunkat vagy, SMS-ben küldött kódokat.

Ha mi keressük telefonon a bankot (pl. bankkártyaletiltás miatt) akkor annak több azonosító adatra van szüksége azonosításunkhoz.

Ha kételyünk van, éljünk akár a keresztazonosítás lehetőségével, aminek alkalmazását az MNB ajánlásában a telefonos vagy egyéb hangalapú kommunikáció során várja el a pénzügyi szolgáltatóktól. Ennek során legalább három kérdésre részben az ügyfél, részben a szolgáltató ügyintézője válaszol a beszélgetésben, így mindkét fél azonosítható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyintéző által feltett biztonsági kérdésekre (pl. anyja neve) a válaszok egyik felét az ügyintéző adja meg, a válaszok másik felét pedig mi. Feltehetünk olyan kérdéseket is, amelyekre a csalók nem tudhatják a választ, ezáltal meggyőződhetünk arról, hogy bankunk ügyintézője van a vonal másik végén.

Sokszor gyanúsan kedvező befektetési lehetőség, nyeremény ürügyén kezdeményeznek a csalók telefonos kapcsolatfelvételt. Ugyancsak telefonos megkereséssel indult az a csalás, amelynél az ügyfelet egy általa nem ismert társaság nevében hívták fel azzal, hogy nyert egy nyereményjátékon, és a nyeremény átvételéhez az ügyfél okostelefonjára le kell töltenie az AnyDesk távoli elérést biztosító alkalmazást.

A csaló az alkalmazás révén hozzáfért az ügyfél telefonjához. Habár a kérelmezőnek először kétségei voltak, mégis teljesítette a hívó fél utasításait, így telefonjáról belépett az internetbankjába is. A telefonhívás alatt az ügyfél bankszámlájáról a csaló több átutalást hajtott végre, amit a hívás közben látott is a netbankjában és furcsának is találta. Mégis elhitte a csalónak, hogy azért kerül sor először átutalásokra egy másik bank által vezetett számlára, mert ott „feldolgozzák az összeget” és onnan fogják átutalni részére a „nyereményt”. Csak akkor fogott gyanút, amikor a személyi kölcsönt is igényeltek a nevében. 

Egyik másik ügyben az ügyfél egy internetes oldalon bitcoin befektetés reményében regisztrált. Ezután a csalók telefonon hívták és rávették arra, hogy bankszámlája és bankkártyája adatait adja meg, valamint személyazonosító igazolványát, lakcímkártyáját, jövedelemigazolását és a bankkártyáját, azok mindkét oldalát fotózza le és küldje el. A csalók utasítására az AnyDesk alkalmazást is letöltötte a számítógépére és belépett az internetbakjába. 

A csalók ezután az ügyfél adataival több millió forint összegű online személyi kölcsönt igényeltek, majd az ügyfél számlájára folyósított kölcsönt a számlán lévő saját pénzével együtt elutalták. A kölcsönfelvételt, átutalást azt tette lehetővé, hogy az SMS üzenetekben kapott banki megerősítő kódokat a csaló utasítására az ügyfél maga írta be az internetbanki felületre. Utóbbinak – habár látta, hogy távolból kezelik a laptopját és a netbankjához is hozzáfértek – csak az általa jóváhagyott utalást követően lett gyanús a történet.

Az adathalászat megelőzésére fontos a tájékozottság és az elővigyázatosság.  Az ismert csalástípusok mellett bármikor újak jelenhetnek meg. Tájékozódjunk a bankok és más szolgáltatók honlapján, valamint a csalások visszaszorítása érdekében létrehozott KiberPajzs honlapon.

Ha mégis megtörtént a baj, haladéktalanul vegyük fel bankunkkal a kapcsolatot és tegyünk rendőrségi feljelentést. A rendőrség foglalhatja le azt a bankszámlát, amire a pénzünket átutalták, a bankunknak nincs ilyen jogosítványa.

A szerző dr. Szente Krisztina, az MNB-n belül működő Pénzügyi Békéltető Testület tagja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.