BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokat zsebelhet be a Rába, visszahívják Palkovics Lászlót

Több milliárd forintos bevételre számít a győri holding három belterületi telke értékesítéséből. Mivel pedig a Rába befektetési célú ingatlanait bekerülési költségen tartja nyilván, a bevétel szinte egy az egyben eredménynövelő hatású lesz – derül ki a vállalat részletes közgyűlési előterjesztéséből. A legnagyobb részvényes Palkovics László FB-elnöki tisztségből való visszahívását is kezdeményezte.

Ha minden jól megy, hamarosan újabb milliárdok folyhatnak be a Rába Járműipari Holdinghoz ingatlanai értékesítéséből, s bár ezeket az összegeket – az eddigi stratégiából ítélve – valószínűleg nem a részvényesek javadalmazására fordítják, ám gyorsíthatják a vállalatcsoport modernizációját, energiahatékonyságának javítását, illetve csökkenthetik a csoport adósságállományát is.

LUS_7518 Rába
Folyik a Rába gyártócsarnokainak korszerűsítése / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Három telket verne dobra a Rába

A Rába csütörtök reggel tette ugyanis közzé a november 7-i közgyűlésére kitűzött napirendi pontokat, melyek részletesen tartalmazzák a győri belterületi ingatlanok értékesítési tervét, amelyről persze a végső döntést a részvényesek hozhatják meg.

Az előterjesztés összesen három győri belterületi ingatlan dobra verését javasolja: a Győr Belterület 6394/46, 6394/25 és a 6394/27 helyrajzi szám alattiakat.

Ezek közül az első, azaz a 6394/46 hrsz. alatti, közel 107 ezer négyzetméteres beépítetlen területre már korábban befutottak vevői érdeklődések, s éppen ezek nyomán döntött úgy az igazgatóság, hogy ezt a gigatelket két egyenlő méretű részre bontva, külön-külön adná el 32 ezer, illetve 28,5 ezer forintos négyzetméterenkénti vételáron. Így az egyik telekrészre 1,7 milliárd, míg a másik felére mintegy 1,5 milliárd forintos vételárral számol a menedzsment.

Mivel pedig a Rába befektetési célú telket 88,9 millió forintos bekerülési költségén tartotta nyilván, és az értékesítés költségei is viszonylag alacsonyak, szinte a teljes vételár eredménynövelő hatású lesz. Egészen pontosan a 3,2 milliárd forint körüli vételárból 3,138 milliárdos adózás előtti nyereség származhat, a cash flow-hatás pedig 3,227 milliárd forint lehet.

A másik két telket – az egyik beépítetlen terület, a másik kivett út – viszont éppen ellenkezően kizárólag együttesen, dologösszességként kívánja áruba bocsátani a győri holding. Ezeket összesen 415 millió forintra tartják, az eredményhatás 403,5, a cash flow-hatás pedig 409,5 millió forint lenne.

Összességében tehát a Rába a három telekből több mint 3,6 milliárd forintos vételárat és 3,55 milliárd forint eredményt vár. Az ingatlanok értékesítésére az MNV Zrt.-én keresztül az EAR (Elektronikus Aukciós Rendszer) igénybevételével kerül sor.

Visszahívják Palkovics Lászlót

A vállalat legnagyobb részvényese, az 54 százalékos részvénypakettel rendelkező, állami tulajdonban álló N7 Zrt. kezdeményezése nyomán egyébként az igazgatóság két új ponttal is kiegészítette a napirendet.

Mindkettő személyi változtatásokra irányul. Visszahívnák ugyanis a vállalat felügyelőbizottságának éléről Palkovics László korábbi innovációs és technológiai minisztert, illetve rajta kívül még egy igazgatósági és egy FB-tagot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.