BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rég nem látott mélypontra süllyedt a forint

Közel két éves mélyponton a forint, hiába a jegybanki szigor. A dollárhozamok nagyot emelkedtek az elmúlt hónapokban, ami sem a magyar, sem az európai fizetőeszköz árfolyamának nem használt. Az euró árfolyama a 403-as szintet is átlépte.

Hiába húzta be a kéziféket és tartotta helyben az alapkamat szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden, a forint árfolyamának ez csak rövid időre jelentett támaszt, a magyar deviza szerdán ismét gyengülni kezdett a főbb globális devizákkal szemben, és csütörtök hajnalban már olyan szinten állt az euróval szemben, amire sem idén, sem tavaly nem volt példa.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
forint árfolyam
A forintnak nem tett jót, hogy nem akar lassuli az amerikai gazdaság/Fotó: Shutterstock

Az árfolyamgyengülés hátterében az amerikai inflációs, növekedési és kamatkilátások állhatnak, 

amit a 10 éves amerikai államkötvény hozamának változása is jelez: míg szeptember közepén 3,6 százalékot közelítette a 10 éves hozam felülről, addig mára 4,2 százalék fölé ugrott a kockázatmentes dollárhozam.

Régóta nem volt ilyen gyenge a forint

A forintból így a jegybanki szigor ellenére is több mint 403-at kellett adni egy euróért csütörtök reggel, míg a dollár árfolyama 373 fölé ugrott. Mindezzel párhuzamosan az euró is jelentősen gyengült a zöldhasúval szemben, a szeptemberi 1,11 körüli euró/dollár árfolyam csütörtök hajnalra 1,08 alá süllyedt.

A forint ezzel mind az euróval, mind a dollárral szemben 2022 decembere óta nem látott szintre süllyedt. A svájci frankkal szemben pedig több mint 2 éves mélypontot jelent a jelenlegi, 431 forintot meghaladó árfolyam, ami utoljára 2022 októberében fordult elő.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.