BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiós társaival együtt erősödik a forint

Segíti a forintot a magyar költségvetési adat, de jól jött az olajpiaci korrekció, illetve a kockázatvállalási hajlandóság is. A másik két visegrádi deviza is az erős oldalra lendült.

Hétfőn még a 402 forintos euró volt műsoron, ám kedden már az erős oldalon korrigált a magyar deviza. Az euró-forint 400,20 közelébe is leszúrt, majd kora délután is 400,55 közelében mozgott a kurzus.

Félárnyékban: az izraeli háború elfajulása miatt a 400-at közelíti a forint árfolyama, és em kizárt hogy lesz rosszabb is Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
A kockázatvállalás is segíti a forintot / Fotó: Shutterstock

Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője azt mondta:

a forintot támogatja az olajár negatív korrekciója és a szeptemberi költségvetési többlet.

Hozzátette: meghatározó támasz húzódik 399,80 és 400 között, míg rövid távú ellenállás 402 közelében.

A keddi forintpiaci hangulatot megalapozta, hogy a költségvetés szeptember végén 234,2 milliárd forint többlettel zárt, ami minden idők második legkedvezőbb szeptember havi mutatója – közölte a Pénzügyminisztérium. 

Míg a Brent olaj kurzusa – mely hétfőn a közel-keleti feszültség nyomán 81 dollár fölé ugrott –, kedden 79 dollár közelébe süllyedt, hordónként. Ennek nincs közvetlen forintpiaci hatása, ám 

a külkereskedelmi mérlegen keresztül közvetetten hat

a magyar devizára is. 

Az olajár most kiélezett spekulációk tárgya, miután egyszerre van forgalomban a 100 dolláros warning és az 50 dolláros figyelmeztetés. Más szóval, egyszerre pánikolnak a vevők, illetve az eladók. Az előbbiek a Hormuzi-szoros lezárásától tartanak, az utóbbiak a kvótacsaló kartelltagokra mutogatnak. 

Nemcsak a forint erősödött kedden, de a másik két visegrádi deviza, a lengyel zloty és a cseh korona is, ami arra utal, hogy nőtt a piacokon a kockázatvállalási hajlandóság. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.