BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb bajban a svájci óraipar: állami támogatásokért és a jegybanknak is könyörögnek a luxusmárkák gyártói

Az elmúlt időszakban töretlennek tűnő kínai kereslet gyakorlatilag felszívódott az elmúlt hónapokban, az export látványos visszaesése pedig lehetetlen helyzetbe hozza a luxusmárkák gyártóit. A svájci óraipart, jelenleg úgy tűnik, csak a Rolex és a Patek Philippe tartja a víz felett.

Beszakadt a svájci órák iránti kereslet szeptemberben, a hegyvidéki ország 12,4 százalékkal kevesebb időmérő eszközt tudott exportálni az ősz első hónapjában, mint egy évvel ezelőtt, a kivitel összértéke ezzel 2,2 milliárd dollárra csökkent – áll a svájci óragyártókat tömörítő szakszervezet közleményében, melyet a Bloomberg szemlézett.

This photograph taken on April 9, 2024, shows watches of Swiss luxury watchmakers Parmigiani during the opening day of the "Watches and Wonders Geneva" luxury watch fair, in Geneva. The 2024 edition faced with slower demand in China for fancy Swiss timepieces and more timid consumer spending across the board on luxury items. The Watches and Wonders salon, which runs until April 15, will see 54 major watch brands show off their latest creations, including Rolex, Patek Philippe, Cartier, Chopard, Hermes and Chanel. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP), svájci, luxusóra,
Egyre nagyobb bajban vannak a svájci óragyártók / Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A csúcskategória tartja talpon a svájci órapiacot

A közlemény kiemeli: a svájci órák iránti kereslet drasztikus visszaesése elsősorban a kínai rendelésállomány beszakadásának a következménye, az adatok ugyanis azt mutatják, a távol-keleti országba idén szeptemberben mindössze 

feleannyi svájci luxusórát szállítottak le, mint egy évvel ezelőtt.

Az értékesítési adatok arra is rámutatnak, nem csak a kínai, de szinte a teljes távol-keleti régióban visszaesett az érdeklődés a borsos árazású luxusórák iránt, a térség csökkenő rendelésállománya tehető ugyanis felelőssé a teljes svájci óraexport-csökkenés több mint kétharmadáért. A szeptemberi visszaesés az idei adatokat látva kiugrónak tekinthető: az év első kilenc hónapjában ugyanis még a brutális szeptemberi visszaeséssel együtt is csak 2,7 százalékos az éves alapon vett értékesítésbeli csökkenés.

A közlemény kiemeli: a teljes szeptemberi exportcsökkenésből a közép-felső kategóriás órák is kivették a részüket – az adatok ugyanis rámutatnak, a háromezer frank (3500 dollár) feletti árcédulájú órák kivitele 7,3 százalékos csökkenést mutat tavaly szeptemberhez mérten. Ez azért kifejezetten fájó a gyártók számára, mert ugyan a luxuscikkek iránti kereslet a Covid végével egyértelműen megcsappant, de eddig a közép-felső kategóriás termékek iránt nagyjából töretlennek tűnt a kereslet – egészen mostanáig.

Jean-Philippe Bertschy, a Vontobel piackutató cég vezetője ugyanakkor kiemeli:

A legexkluzívabb márkák, mint a Rolex és a Patek Philippe, még mindig növelni tudják eladásaikat, de ha őket kivennénk az egyenletből, egészen siralmas képet mutatna a svájci óraexport helyzete.

Az eladások visszaesése pedig húsbavágóan fájdalmas sok kisebb svájci óragyártónak: nem egy cég például kénytelen volt fizetetlen szabadságra küldeni munkavállalóinak egy részét, mások az államhoz fordultak segélyért, hogy fizetni tudják alkalmazottaikat, most pedig többen végső kétségbeesésükben már a svájci jegybankhoz fordultak, azt kérve, hogy a jegybank

gyengítsen a frank árfolyamán, mert úgy érzik, a túlzottan erős frank is ellenük dolgozik.

A luxusiparban egyébként messze nem csak a svájci óragyártókra jár rá a rúd: a 80 luxusmárka részvényeit követő S&P Global Luxury Index 5 százalék körüli mínuszban jár az idén, míg a legnagyobb amerikai cégeket tömörítő S&P 500 22 százalék feletti erősödést élt meg 2024 során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.