BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétezermilliárd dolláros piaccá válhat a tokenizáció – a BlackRock már rálépett az útra

A legnagyobb alapkezelők egy ideje már érdeklődnek a blokklánc iránt, a BlackRock és a Franklin Templeton azonban most ötödik sebességbe kapcsolt. A tokenizáció akkora üzlet lehet, hogy a teljes kriptopiac elbújhat majd mellette.

Egyre közelebb jár a BlackRock és a Franklin Templeton alapkezelő ahhoz, hogy a pénzpiaci alapjaikba fektetők tokenizálhassák az alapokban fennálló részvényeiket, majd a tokeneket más tőkepiaci ügyletek fedezeteként használhassák – tudta meg a Bloomberg.

Businessman,Hand,Using,Smartphone,For,Online,Payment,By,Digital,Wallet., blokklánc, token, tokenizálás, kripto, BlackRock,
A tokenizáció felé halad a hagyományos tőkepiac is / Fotó: Shutterstock

A tokenizáció felé halad a hagyományos tőkepiac

A két, együttesen sok ezermilliárd dollárt kezelő befektetési vállalat kezdeményezése ugyanis a napokban átment a határidős ügyletek és derivatívák kereskedését szabályozó CFTC egyik bizottságán, ami azt jelenti, hogy hamarosan a szervezet döntéshozói is szavazhatnak, így a rendszer elindulására akár gyorsan sor is kerülhet. 

A pénzpiaci alapok részvényeinek tokenizálása ugyan technológiai oldalról egy szűk közeg számára roppantul érdekes, a tőkepiaci befektetőknek azonban elsősorban amiatt lehet majd fontos, mert a tokenizáció forradalmi változást hozhat majd a kriptopiacra, ami a teljes digitálisdeviza-piac megítélését nagymértékben javíthatja. 

A McKinsey tanácsadó cég számításai szerint, ha a befektetésialap-kezelők az eddig látott tempóban közelednek a kriptopiac felé a továbbiakban is, akkor 

a tokenizált eszközök piaca még a stabilcoinok nélkül is kétezermilliárd dollárosra hízhat 2030-ra – ezzel akkora lenne, mint a teljes jelenlegi kriptopiaci kapitalizáció.

A tanácsadó cég felmérése azt mutatja, hogy rengeteg amerikai vállalat lenne nyitott eszközeinek tokenizálására, főleg, ha az ehhez vezető út átlátható, szabályozott és egyszerű volna. A McKinsey szerint az elfogadottság növekedését azonban mégiscsak az alapkezelők gyorsíthatják fel, ugyanis kötvényeiket, ETF-jeiket és hiteleiket is a blokkláncra költöztethetik.

Az állampapírok és a drága cipők is a blokkláncra költöznek
Gyors, olcsó és bármikor elérhető: már a nagybankok és a befektetésialap-kezelők is lassan, de biztosan haladnak a blokklánc felé. A tokenizáció lehet az alternatív devizapiac következő nagy dobása.

A folyamat pedig már a CFTC hivatalos engedélye nélkül is elkezdődött: a Hidden Road és a FalconX kriptobróker ugyanis már most elfogadja a BlackRock BUIDL tokenjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.