BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cryptocurrency exchange

Bitcoin-ETF-ek: az első öt hónap lehengerlő volt, de a java még csak most jön

A legnagyobb kriptodeviza tőzsdén kereskedett alapjai januárban indultak világhódító útjukra, rekordok tömkelegét döntötték meg szűk fél év alatt. A bitcoin-ETF-ek után pedig jönnek az etheralapok is: új korszak nyílik a kriptopiac történetében.

Bár a szerdai amerikai inflációs adatok érkezése, illetve a Fed szintén aznapi kamatdöntése előtti piaci feszültség hatása meglátszik a bitcoin árfolyamán is, mivel az elmúlt órákban június eleji szintjére, 67 ezer dollár környékére süllyedt, de ezt a fejleményt érdemes a helyi értékén kezelni.

Cryptocurrency exchange, A kockázati tőke és a fedezeti alapok is visszatérnek a kriptopiacra / Fotó: Anadolu via AFP, bitcoin,
A bitcoin-ETF-ek első öt hónapja minden várakozást felülmúlt / Fotó: Anadolu via AFP

 

Gyakorlatilag minden rekordot megdöntöttek a bitcoin-ETF-ek

A kereken öt hónappal ezelőtt debütáló amerikai spot ETF-ek érkezése előtt ugyanis ezt az árfolyamszintet mindössze egyszer, korábbi csúcsértékének elérésekor ütötte meg a token jegyzése, és akkor is csupán roppant rövid időre, így a jelenlegi értékeltséget, és a legnagyobb kriptodeviza-tőzsdén kereskedett alapjainak eddigi teljesítményét is érdemes alaposan áttekinteni – az ugyanis, amit az új eszközosztály az elmúlt szűk fél évben elért,

példa nélküli, és nem csak a kriptopiacon.

Ennek az állításnak az alátámasztásához elég megnézni, milyen rekordokat döntöttek meg a bitcoin-ETF-ek, mióta január 11-én debütáltak a világ legnagyobb tőkepiacán. A teljesség igénye nélkül:

És azt sem szabad elfelejteni, hogy a bitcoin-ETF-ek megjelenése óta a token jegyzése új történelmi csúcsot állított be 73 798 dolláron, és az idei évet már szinte végig a 60 ezer dolláros lélektani határ felett töltötte

 

Intézményesül a kriptopiac

A bitcoin-ETF-ek talán legnagyobb sikere azonban mégis az lehet, hogy létrejöttükkel beemelték a kriptopiacot a tágabb, hagyományos tőkepiacok fősodrába, hiszen így már azok a befektetők is tudnak részesedni a token felfutásából, akik közvetlenül nem akarnak kitettséget a kriptotőzsdéken.

A bitcoinba befektető alapok létrejöttük óta 16,7 milliárd dollárnyi tőkét tudtak bevonzani, 

a token jegyzését pedig 65 százalékkal emelték feljebb az idén. 

A legnagyobb vagyont, 20,9 milliárd dollárt jelenleg a BlackRock IBIT-je kezeli, ezt a Grayscale 19,8 milliárdos GBTC-je követi, majd jelentős lemaradásban a harmadik helyet a Fidelity FBTC-je tudhatja magáénak 12,1 milliárdos tőkével.

A legnagyobb kriptodeviza intézményesülését pedig hamarosan az ether, azaz a második legismertebb token tőzsdén kereskedett alapjai követik majd: az amerikai tőzsdefelügyelet ugyanis elméleti síkon már engedélyezte az ether-ETF-ek bejegyzését, ám a kibocsátóknak el kell még készíteniük saját beadványaikat a gyakorlati jóváhagyáshoz.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.