BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Neumann János

Ez a játék nem játék

Neumann-év kapcsán már tavaly találgattuk: vajon lesz-e folytatás? Szerencsére erre van apropó. Pontosan 80 évvel ezelőtt jelent meg Neumann János és Oskar Morgenstern közös munkája a játékelmélet és a gazdasági viselkedés tudományáról.
Szerző képe
VG Páholy: Csuhaj V. Imre
a Magyar Vállalkozás¬fejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke
2024.07.04., csütörtök 11:00
Neumann János Harsányi János Oskar Morgenstern Rubik Ernő Játékelmélet
Fotó: Photograph of Dr. John von Neumann (1903-1957), American mathematician, testifying before the U.S. Congressional Atomic Energy Committee. Washington, D.C., March 8, 1955. /Getty Images

Tavaly ünnepelte az ország Neumann János születésének 120. évfordulóját. A Neumann-év több száz rendezvénye, megemlékezéssorozata és a megjelent könyvek igyekeztek érzékeltetni, hogy nem csupán egy nagy tudósról emlékezünk, hanem egy korszakos zseniről, akinek ma is „mozgósító erejű” élete és tevékenysége összekapcsolja hazánkat Európával és az Egyesült Államokkal. 

Dr. Von Neumann Testifies
Neumann János / Fotó: Getty Images

Az évforduló alkalmából Magyarországon másodikként rendeztek TEDx-et sok külföldi résztvevővel a kecskeméti Neumann János Egyetemen, továbbá voltak esszéíró és tanulmányi versenyek egyaránt. Mindezeken túl a kormány új modernizációs programot hirdetett Neumann néven. A ’Neumann’ igazi „húzónév” szellemi termékeink gyarapításánál, így hát élni kell vele. Olyan, mint a fociban Puskás vagy a játékok világában Rubik Ernő bűvös kockája.

 Neumann János és Oskar Morgenstern közös munkája a játékelmélet és a gazdasági viselkedés tudományáról / Fotó: Wikipedia

Neumann kapcsán már tavaly találgattuk: vajon lesz-e folytatás? Szerencsére erre van opció. Pontosan 80 évvel ezelőtt jelent meg Neumann János és Oskar Morgenstern közös munkája a játékelmélet és a gazdasági viselkedés tudományáról. És bár ez a II. világháború utolsó évében került nyomdába, továbbá tartalma szerint messze nem „játékos” olvasmány, azonban megállapításai, eredményei évtizedeken át meghatározták a világpolitika döntéseit, az Egyesült Államok lépéseit békés és kevésbé békés szituációkban. Természetesen eredeti szándékait teljesítve szinte megújította a gazdasági döntések modellezését. 

Egyértelműen leszögezhetjük, hogy a játékelmélet nem játék, hanem a mindennapi életünk gyakorlatának része. 

Persze azt is tudjuk, hogy a Rubik-kocka sem egy logikai játék a „sok közül”, sokkal inkább egy személyiségfejlesztő tárgy: a kombinációs tudástól egészen a térlátásig terjed annak hatása.

A Neumann–Morgenstern duó tehát magot vetett, amelyet a későbbi évtizedekben arattak le és aratnak le még ma is. A „termés” szerteágazó és igen sokirányú. Nem véletlen, hogy 50 évvel a kötet megjelenése után e területen kapott közgazdasági Nobel-emlékdíjat a nem kooperatív játékok elméletéért Harsányi János, magyar származású közgazdász, John Nash-sel és Reinhard Seltennel megosztva.

Mit tegyünk hát? Próbáljuk olvasni és értelmezni az eredeti művet, hogy ma is érvényes megállapításokat fedezzünk fel benne? A matematikában kevésbé jártas, de érdeklődő olvasónak azt ajánlom, hogy keressen inkább népszerűsítő(bb) írásokat – bőven találhatók bármely nyelven –, ez is megfelelő. Mert Neumann agya természete szerint „marslakóé”, de egy magyar gyökerű, örök hatású zsenié. 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.