BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bankkártya

Öt pénzügyi tipp a gondtalan külföldi nyaraláshoz

Hamarosan indul a legzsúfoltabb nyári hónap, az augusztus, amikor a legtöbben elmennek nyaralni. A bankkártyabirtokosok külföldön is használhatják a kártyájukat, de oda kell figyelniük arra, hogy pontosan hogyan is tegyék ezt, honnan vegyenek fel készpénzt, ha mégis szükséges.
Szerző képe
Gergely Péter
a BiztosDöntés.hu szakértője
2024.07.03., szerda 14:00

Örökzöld téma következik, de talán mégsem felesleges beszélni róla, mert minden évben vannak olyanok bőségesen, akikről jókora összeget legombol a bankjuk a külföldi bankkártyahasználat után. 

Következzen most 5 pénzügyi tipp ahhoz, hogy a bankszámlaegyenlegét ne a bankra, hanem a nyaralásra fordítsa.

Happy,Woman,With,Digital,Tablet,And,Credit,Card,Buying,Online
Meglepően sok magyarországi bank ad kedvezményt külföldön / Fotó: Shutterstock

1. Külföldön csak vásároljon a kártyájával!

A külföldi készpénzfelvétel nagyon drága tranzakció, gyakorlatilag a legdrágábbnak tekinthető. A felvett összeg 3 százalékát is meghaladhatja a készpénzfelvétel díja és még az is mindegy, hogy ATM-ből, bankfiókban vagy beváltóhelyen veszi fel a készpénzt az ember. Ezért a leghelyesebb, ha csak vásárol a kártyájával külföldön, mert az mindenhol ingyenes és pénzügyi tranzakciós illetéktől is mentes. Előfordulhat, hogy a bankja ingyenes, limitált külföldi ATM készpénzfelvételt nyújt önnek. Ilyen például a Gránit Bank Platinum Mastercard kártyája, de ilyen a Revolut vagy a Wise fintech szolgáltató is.

2. Ha külföldön forintot lát a POS terminálon vagy ATM-en, válassza inkább a helyi valutát!

A turisták által látogatott központokban, de akár turisztikai szempontból kevésbé népszerű helyeken is bármikor előfordulhat, hogy a POS terminál vagy az ATM forintban jelzi ki az összeget. Ennek neve dinamikus devizakonverzió és arra született, hogy megadja azt a kényelmet, hogy külföldön is forintban fizethessünk, ahogy idehaza is. Ekkor nem lesz semmilyen további árfolyamkockázat a néhány nappal későbbi tényleges elszámolásig, ahogy itthon is megszokhattuk. A baj ezzel csak az, hogy a külföldi devizáról ugyanúgy átváltják forintra, csak az árfolyamkockázatot ekkor a külföldi pénzügyi szolgáltató viseli. Ezért extrém, a gyakorlatban elő sem forduló árfolyamon váltják át a forintot, hogy biztosan ne legyen veszteséges a szolgáltató számára. A legtöbb esetben a hagyományos devizakonverzió jobb árfolyamot biztosít, érdemes ezért a helyi valutanemben történő elszámolást választani.

3. Külföldi átutalás kedvezménye euróban

Ha a külföldi szállásköltséget devizaátutalással kell fizetnie, akkor használja ki, hogy euró esetén az EGT tagállamokba (az Európai Unió összes állama, továbbá Izland, Liechtenstein és Norvégia) irányuló, SEPA típusú euró utalás belföldi utalási díjjal terhelődik. A devizaátutalás forint számláról is indítható, ekkor a bank automatikusan elvégzi a konverziót. Ehhez a művelethez felhasználhatja a devizaváltási kedvezményt is az Erste, Gránit, OTP és Raiffeisen bankoknál.

4. Külföldi készpénzfelvétel kedvezménye euróban

Az átutalásokhoz hasonlóan él egy készpénzfelvételi kedvezmény is az EGT tagállamokban. Ha a készpénzfelvétel euróban történik, akkor annak díja külföldön járva is belföldi, idegen ATM díjjal terhelődik. Arra azonban figyelni kell, hogy az ATM tényleg eurót adjon ki, hiszen az euróövezetben is lehetnek más devizanemet használó automaták. Illetve az euróövezeten kívül is vannak eurós ATM-ek, mint ahogy Magyarországon is. Ezekre is vonatkozik a kedvezmény.

Happy,Father,Using,Mobile,Phone,While,Paying,To,A,Waitress
Meglepően sok magyarországi bank ad kedvezményt külföldön / Fotó: Shutterstock

5. Hazai bankok külföldi kedvezményei

Meglepően sok magyarországi bank ad kedvezményt külföldön, hiszen több hazai bank is külföldi bankcsoporthoz tartozik, amelyen belül kedvezményes a készpénzfelvétel ATM-ből.

A CIB Bank Visa Inspire elektronikus és dombornyomott bankkártyájával bármely lakossági számlacsomaghoz kapcsolva díjmentes a készpénzfelvétel külföldön, az Intesa Sanpaolo bankcsoport ATM-jeiből. Ilyen ATM-ek Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Egyiptomban, Horvátországban, Olaszországban, Oroszországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában találhatók.

Az Erste Banknál is hasonló kedvezmény van érvényben, a kártyabirtokosok külföldön járva is a magyarországi Erste ATM-ek készpénzfelvételi díjáért juthatnak bankjegyekhez. Ilyen ATM-ek Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában üzemelnek.

Az OTP Bank kártyásai teljesen ingyen vehetnek fel készpénzt az Albániában, Bulgáriában, Horvátországban, Moldovában, Montenegróban, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Ukrajnában található OTP-s ATM-ekből. Oroszországban és Üzbegisztánban pedig kedvező, 0,6 százalék plusz 3,68 eurónak megfelelő forintösszeg egy készpénzfelvétel díja az OTP ATM-ekből.

Az UniCredit Banknál a kártyabirtokosok hazai saját ATM készpénzfelvételi díjért vehetnek fel készpénzt az EGT tagállamok UniCredit ATM-jeiből Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Németországban, Olaszországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában. Más bankéhoz képest nagyjából 2 euróval olcsóbban használhatók a külföldi UniCredit ATM-ek Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Szerbia és Törökország területén.

 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.