BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
készpénzfelvétel

A kistelepüléseken még mindig nem egyszerű készpénzhez jutni

Minél kisebb településen él ma valaki Magyarországon, annál nehezebb dolga van, ha készpénzhez szeretne jutni a bankszámlájáról. Pedig több olyan állami lehetőség is elindult a közelmúltban, amelyek nyomán ennek nem kéne így lennie. Lesz pozitív változás, csak lassan.
Szerző képe
Gergely Péter
a BiztosDöntés.hu szakértője
2024.07.30., kedd 10:00

A fővárosban, megyeszékhelyeken, nagyobb városokban erős az ATM-lefedettség, hiszen szinte mindegyik nagybank képviselteti magát legalább egy ATM-mel. Ezek jelentős része befizetésre is alkalmas, ami akár azonnali jóváírást is biztosíthat.

Young,Woman,Using,Cash,Machine,For,Money,Withdrawal,Outdoors
A megszűnt bankpénztári be- és kifizetési lehetőségeket is ATM-mel kell pótolniuk a bankoknak / Fotó: Shutterstock

Amint azonban egy kisebb településen él valaki, vagy oda látogat el, meggyűlhet a baja a készpénzhez jutással.

A hazai 3155 település 85 százaléka község besorolású, azaz 5000-nél kisebb lélekszámú közösség lakja. Ezek számítanak problémásabb településeknek a készpénzhez jutás szempontjából, közülük is 

főleg az 1500-as lélekszámnál kisebb települések, ahol a postahivatalokat is – hatékonyságnövelő intézkedésként – jórészt bezárták 2023-ban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban 1545 községben üzemelt postahivatal Magyarországon, ideértve a polgármesteri hivatal vagy alvállalkozó által üzemeltetett postahelyeket is.

Ráadásul ugyanerre az időszakra esett az egykori Takarékbank egyesülése az MKB Bankkal, melynek több olyan takarékszövetkezeti egység is áldozatul esett, amely egyedüli bankkapcsolatot biztosított a településen, ügyintézővel és befizetési lehetőséggel a bankszámlára.

Jó lenne a készpénzátvétel, csak nem érhető el

A kormány a postabezárásokat enyhítendő döntött arról, hogy ingyenessé teszi a havi első két készpénzátvétel (más néven cash-back) szolgáltatást, összesen legfeljebb havi 40 ezer forint erejéig. Bár ennek a szolgáltatásnak a nyújtása a bankok részéről nem kötelező, a törvényi ingyenesség miatt minden bank gyorsan bevezette.

Aki nyilatkozott a törvényi ingyenes ATM-készpénzfelvételről, 2023. július 1. óta automatikusan felvehet ingyen készpénzt az erre szerződött kereskedők pénztárainál is, amit készpénzátvételi szolgáltatásnak hívnak. Sokáig vártuk, hogy előbb-utóbb felbukkannak azok a kereskedők országszerte a bezárt postákkal érintett településeken, de máshol is, akik hajlandók kiadni készpénzt a náluk kártyával fizető vásárlóknak. Ez azonban nem történt meg, aminek alapvetően az az oka, hogy a kereskedőnek ez nem éri meg.

Noha a törvény csak havi két alkalommal teszi ingyenessé ezt a készpénzhez jutási módot, a kereskedőnek ügyfelenként a havi két alkalom után is nyújtania kell ezt a szolgáltatást, miután szerződött rá. Csak ekkor már fizet érte a vásárló.

Vagyis a kereskedőnek megfelelő készpénzállományt kell tartania a boltjában. Ez vélhetően a nap vége felé könnyebben teljesíthető feltétel, de nyitáskor is készen kell állnia rá, ami már nem biztos, hogy minden kistelepülésen életszerű feltétel. Ez tehát mindenképpen plusz-készpénzállományt feltételez, ami logisztikai feladat és egyben további költség is a vállalkozásban. 

Ezért a legtöbb kereskedő, még ha hallott is róla, valószínűleg nem fogja bevezetni a készpénzátvételt a kistelepüléseken.

A nagyobb településeken pedig a vevők könnyen jutnak készpénzhez amúgy is, így ott meg ezért nem olyan csábító ez a szolgáltatás a kereskedő számára. Azonkívül ugyanazokkal a feltételekkel szembesül a bolt tulajdonosa, mint egy kistelepülésen.

Nem tűnik tehát úgy, hogy cash-back lesz a kistelepüléseken élők készpénzhez jutási megoldása. Pedig lehetne.

Ingyenes készpénzfelvétel a postákon is

2014 óta létezik a törvényi ingyenes készpénzfelvétel Magyarországon.

Ennek keretében 16 éves kortól minden olyan bankszámla-tulajdonos, akinek magyarországi a lakóhelye vagy a tartózkodási helye, ingyen vehet fel készpénzt havonta legfeljebb két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintig bármely hazai, forinttöltésű ATM-ből, ha előzetesen nyilatkozik erről a bankjánál. Ez a lehetőség minden banknál elérhető.

Akinek alapszámlája van, annak nem is kell nyilatkoznia erről, mert az alapszámla-konstrukció automatikusan tartalmazza ezt a kedvezményt. Ez azonban jelenleg csak ATM-eknél érhető el.

2025. január 1-jétől a kormány kiterjeszti ezt a törvényileg ingyenes lehetőséget a hazai postahivatalokra is, megosztva ugyanazt az ingyenes keretet. A keret tehát nem változik, de a bankkártyával rendelkező ügyfelek a jövő évtől eldönthetik, hogy ATM-ből vagy postahivatalban veszik igénybe a szolgáltatást.

Ez azokon a településeken jelent majd új lehetőséget, ahol van postahivatal, de nincs ATM.

Új ATM-ek a kis falvakban?

Végül van még egy újdonság, amely szintén segítheti a készpénzhez jutást a kistelepüléseken.

Ez pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ATM-telepítési programja. A 2025. február 1-jéig megvalósuló program keretében a bankoknak a kibocsátott bankkártyák számának arányában kell üzemeltetniük az ATM-hálózatukat.

bankautomata
A kistelepüléseken még mindig nem egyszerű készpénzhez jutni / Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Az ATM-ek elhelyezkedésére ezenkívül területi szabályok is vonatkoznak, melyeket a bankoknak 2023. november 1-jéig kellett teljesíteniük.

A megszűnt bankpénztári be- és kifizetési lehetőségeket is ATM-mel kell pótolniuk a bankoknak, a megszűnés helyén egy ATM-mel, az adott településen belül pedig egy másik ATM-mel, melyet olyan infrastrukturális csomópontban kell elhelyezni, ahol egyéb szolgáltatások (így például orvosi ellátás, kiskereskedelmi üzlet, postai szolgáltatás, közösségi közlekedés) is működik.

Ez a program ugyan nem oldja meg teljesen a kistelepülésen élők készpénzhez jutását, azonban enyhítheti a falvakból hiányzó ATM-ek problémáját.

Vannak alternatívák is

Összességében azonban akkor járnak a legjobban a kistelepüléseken élők, ha készpénzfelvétel helyett vásárolnak a bankkártyájukkal, hiszen ma már minden online pénztárgép mellett kötelező az elektronikus fizetés, ami leggyakrabban a bankkártya-elfogadást jelenti. Ez a legkisebb falvak kereskedőire is ugyanúgy vonatkozik, mint a fővárosi boltokra. A kártyás fizetés ingyenes.

Az egyéb fizetési kötelezettségeiket pedig készpénz helyett olyan, korlátlanul ingyenesen igénybe vehető átutalási szolgáltatásokkal egyenlíthetik ki, mint a pénz kedvezményezettje által összeállított fizetési kérelem vagy a 2024. szeptember 1-jétől minden hazai banknál elérhető QR-kódos átutalás.

Az utóbbi a mobiltelefon kamerájával beolvasott QR-kóddal indított átutalást jelenti. Ezt elsősorban a kereskedelmi fizetésekre találták ki, a bankkártyás fizetés alternatívájaként, de tökéletesen működhet két magánszemély között is.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.