BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Flag,Of,China,On,A,Processor,,Cpu,Central,Processing,Unit

Szárnyalnak a kínai csipgyártók

Kína több százmilliárd jüant áldozott a csipgyártásra, miután az Egyesült Államok számos korlátozást vezetett be a távol-keleti ország ellen. Peking a kereskedelmi feszültségek közepette elvárja a tech cégektől, hogy a hazai alternatívát használják, ezért jelentősen nőtt a kínai csipgyártók árfolyama.

A kínai csipgyártók árfolyama kilőtt a héten: az ágazat legnagyobb szereplőjének számító SMIC árfolyama több mint 37 százalékkal nőtt az elmúlt öt napban, miután Peking fokozza a nyomást a kínai vállalatokra, hogy az Nvidia félvezetői helyett a helyben gyártott alternatívákat használják. 

kína csipgyártás csip Flag,Of,China,On,A,Processor,,Cpu,Central,Processing,Unit
A kínai kormány szerint a csipgyártás terén jobb a hazai / Fotó: Shutterstock

A Bloomberg szerint a távol-keleti ország hivatalosan nem tiltja az Nvidia félvezetőinek beszerzését, a kínai tisztviselők inkább elbeszélgettek a helyi tech cégekkel. Az SMIC mellett más csipgyártók is nagyot mentek: a Cambricon Technologies kurzusa az elmúlt öt napban 35,5 százalékkal gyorsult, míg az év eleje óta 114,3 százalékkal emelkedett.

A Naura Technology 52,3 százalékkal nőtt januárhoz képest, egyéves távon pedig több mint 129 százalékkal növekedett. Az év elején Peking az elektromos autókat gyártó vállalkozásoknak jelezte: a kritikus technológiák terén az önellátás elérésére irányuló kampányának részeként a helyi csipgyártóktól szerezzenek be nagyobb mennyiséget.

Csipháború

Hszi Csin-ping elnök régóta hangsúlyozza, hogy a távol-keleti országnak önellátónak kell lennie a félvezetők terén. Ez a szükséglet most még sürgetőbbé vált, miután Washington az elmúlt években számos intézkedést hozott a kínai csipipar ellen, így Peking nem fér hozzá a legfejlettebb félvezetők gyártáshoz szükségek berendezésekhez, 

egyes kínai cégek pedig a legmodernebb csipekhez.

A világ második legnépesebb országa több százmilliárd jüant áldozott az ágazatra. A befektetéseknek meglett az eredménye, ugyanis Kína az amerikai szankciók ellenére is képes hét nanométeres félvezetőket gyártani. Peking mellett más országok sem tétlenkednek.

 

A 2022-ben elfogadott amerikai csiptörvény értelmében Washington 52 milliárd dolláros támogatási keretet nyújt a beruházásokhoz. A programban részt vevő vállalatok 25 százalékos adókedvezményben is részesülnek, csaknem 24 milliárd dollár erejéig. Az ágazat legnagyobb szereplői már építik az üzemeket az Egyesült Államokban, Európában és Japánban.

Mik a félvezetők, és miért olyan fontosak?

A kormányok hatalmas összegeket költenek a helyi csipgyártás kiépítésére, a függetlenedésre, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is olyan fontosak a félvezetők. A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. 

Minél kevesebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebb, mivel nagyobb a teljesítménye és kisebb az energiafogyasztása. Ez azt is jelenti, hogy bonyolultabb és drágább legyártani. Jelenleg a 3 nanométeres félvezetők számítanak a legfejlettebbeknek, ilyet csak három cég, az amerikai Intel, a dél-koreai Samsung és a tajvani TSMC képes gyártani, mivel ezeknek a készítése rendkívüli szakértelmet igényel.

Távolról is lekapcsolhatók a csipgyártó gépek, ha Kína megtámadja Tajvant

Az ASML és a TSMC szerint is megvannak az eszközök arra, hogy működésképtelenné tegyék legmodernebb csipgyártó gépeiket, akár távolról is, ha Kína támadást indítana Tajvan ellen. Peking ugyanis saját területének tartja a szigetet, és Hszi Csin-ping kínai elnök nem zárta ki, hogy ennek katonai úton szerez érvényt.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.