BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új szelek fújnak a folyószámlahiteleknél

A nyár végéig számított egy évben csak minimális, stagnálásnak is beillő emelkedésre futotta a lakossági folyószámlahitelek állományánál. Ezzel együtt új megoldásokat felvonultató konstrukciók is megjelentek a piacon, illetve elvétve ugyan, de lehet találkozni akciós ajánlatokkal is.

Az elmúlt évek semmiképp sem a folyószámlahitelekről szóltak a lakossági finanszírozási piacon: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az állományuk 265,6 milliárd forintot ért el augusztus végén, ami mindössze 0,9 százalékkal – 2,3 milliárd forinttal – volt magasabb az egy évvel korábbinál.

00154462
atm
lopás
Fotó: Mediaworks

Ezen belül a hitelkártya-követelések mennyisége sem változott érdemben a nyár végéig számolt egy év alatt: augusztus végén 152,6 milliárd forintot tett ki, ami szintén meglehetősen szerény, 2,2 százalékos emelkedést tükröz 2023 azonos időszakához képest.

A visszafogott állománynövekedés nyomán a folyószámlahitelek jelentősége is fokozatosan csökken a lakossági portfólión belül: miközben 2018 augusztusában még majdnem az 5 százalékát adták a teljes háztartási hitelállománynak, mára 2,5 százalék környékére olvadt a súlyuk. E hitelek állományának persze nem tettek jót a 2022 elején adott egyszeri kormányzati juttatások – köztük az szja-visszatérítés – sem: bő két és fél évvel ezelőtt ugyanis sokéves mélypontra, 220 milliárd forint alá süllyedt az állomány az MNB adatai szerint, hiszen a nagyobb összegű juttatások a bankszámla-egyenlegeknek is vitathatatlanul jót tettek. Azóta lassú ütemben ugyan, de újra nőtt az állomány, ám meg sem közelíti a néhány évvel ezelőtt megszokottnak tekinthető szintet.

 

„A piac annak ellenére jutott stagnálás közeli állapotba az utóbbi években, hogy átgondoltan használva a folyószámlahitel egyáltalán nem rossz konstrukció: minimális – a hitelkeret alapján számolt, általában évi pár ezer forintot jelentő – költségért cserébe azonnal hozzáférhető biztonsági tartalékhoz jut a számla tulajdonosa, amely nem várt kiadások felmerültekor igen jó szolgálatot tehet” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gergely Péter, a BiztosDöntés pénzügyi szakértője. Más kérdés – tette hozzá –, hogy a folyószámla egyenlegét nem érdemes tartósan mínuszban tartani, hiszen úgy gyorsan érezhető mértékű kamatfizetési kötelezettség keletkezik. Ha viszont a folyószámla tulajdonosa jól használja a hitelkeretét, az jelentősen növelni tudja a pénzügyi mozgásterét.

A folyószámlahiteleknél az évek során nem sok újdonsággal álltak elő a bankok, ám mostanra változott a helyzet, és akciós ajánlatok mellett újszerű konstrukciók is megjelentek a kínálatban.

Az Erste Easy Pay nevű konstrukciójával a 20 ezer forint vagy afeletti értékű költéseit egyenlő részletekben is visszafizetheti az ügyfél. Most nullaszázalékos a kamat minden 3 hónapos futamidejű, 20 ezer és 50 ezer forint között igénybe vett Erste EasyPay esetén. Ennél a konstrukciónál a futamidő 3, 6, 12 és 24 hónap lehet. Hasonló elven működik a Könnyített Törlesztés nevű változat is, ám ez az 50 ezer forint feletti költések egyenlő részletekben való visszafizetésére szolgál, telebankon igényelhető, és a futamideje 24 és 60 hónap között változhat. Az Automatikus Könnyített Törlesztésnél pedig előre beállítható, hogy a megadott összeg (legalább 30 ezer forint) feletti vásárlások automatikusan Könnyített Törlesztésbe kerüljenek, azaz havonta egyenlő részletekben tudja azokat a hitelkerettel rendelkező ügyfél visszafizetni, az általa kiválasztott futamidővel. Az Ersténél emellett készpénz is felvehető – szintén a folyószámlahitel keret terhére –, amit szintén több, egyenlő részletre osztva lehet visszafizetni, a folyószámlahitelénél kedvezőbb kamatozás mellett.

 

Az előbbiekhez hasonló elven működik az OTP Bank Folyószámlahitel Instant Kölcsön is, amelynek igénybevételével az ügyfél akár 500 ezer forint összegű gyorskölcsönhöz juthat a folyószámlahitel-keretéből, amit fix törlesztőrészletekkel, 6, 12, 18, 24, 30, illetve 36 hónapos futamidő alatt fizethet vissza.

A K&H az újonnan érkező ügyfelekre gondolt az induló hitelkeret nevű termékével. Ennek segítségével – az először jóváírt jövedelme alapján – már pár nap alatt folyószámlahitel-kerethez juthat az Okos Plusz számlacsomagjához kapcsolódóan az ügyfél, minden további dokumentum benyújtása nélkül. Ennél a konstrukciónál az elérhető keret összege 100 ezer és 450 ezer forint között mozoghat.

Ami pedig az akciós ajánlatokat illeti, a Raiffeisen Folyószámlahitel igénylésénél most 10 ezer forintos, egyszeri jóváírást kapnak az ügyfelek, és további ötezer forintost, ha ezt online csatornán teszik. 

Az UniCredit Bank pedig most az első évi, 2900 forintos kezelési költséget nem számítja fel a folyószámlahitelt igénylő lakossági ügyfeleinek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.