BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Garantiqa: újabb garanciaprogram indul, 600 milliárd forintnyi új hitelhez juthatnak a kkv-k

Összesen 600 milliárd forint összegű hitel felvételéhez segítheti hozzá a hazai kis- és középvállalkozásokat a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az InvestEU program keretében nyújtott garanciavállalása. A most indult programhoz egyelőre három bank ügyfelei férhetnek hozzá, de hamarosan bővülhet a partneri kör.

Az Európai Bizottság és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megállapodása révén az InvestEu program keretében a Garantiqa fennállásának legnagyobb nemzetközi hátterű garanciaprogramját indítja el: a megállapodásnak köszönhetően az Európai Unió 95 százalékos viszontgaranciájával a Garantiqa 1 milliárd euró összegben vállalhat kezességet, amivel 2028-ig összességében 600 milliárd forint értékű finanszírozás válhat elérhetővé a magyar kis- és középvállalkozások számára – hangzott el a társaság által rendezett hétfői, budapesti sajtótájékoztatón.

Budapest, 2017. március 16.Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a Cordia lakóingatlanfejlesztő iroda közös bejárata a VIII. kerület, Kisfaludy utca 32-ben.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László/MTI

Az InvestEU feltételrendszere szerint a budapesti vállalkozások maximum 2,2 millió, a vidéki kkv-k maximum 3 millió eurónak megfelelő összeghatárig igényelhetnek a Garantiqa kezességvállalásának köszönhetően piaci forrású banki hitelt.

 A tervek szerint elsősorban a hazai kkv-k beruházásait támogató konstrukciókhoz kapcsolható majd az InvestEU garancia, ám lehetőség van likviditási és forgóeszköz-finanszírozás támogatására is felhasználni a kezességvállalást.

Az InvestEU program keretében kiemelt hangsúlyt kap a digitális és a zöld átállást támogató projektek finanszírozása, az agrár- és élelmiszeripari cégek hatékonyságnövelése, a beszállítói szerepvállalás és az innováció, valamint a termelékenység növelése. A program feltételrendszere hozzásegít a magyarországi felzárkóztatási régiók lemaradásának csökkentéséhez, a vidékfejlesztéshez.

Az InvestEU programnak köszönhetően, partnereink, a CIB Bank, az MBH Bank és az Oberbank bevonásával újabb kedvezményes feltételeket kínáló kezességvállalási terméket tudunk biztosítani a magyar vállalkozások számára

 – nyilatkozta Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, az InvestEU partneri kör hamarosan további pénzintézetekkel bővül majd. 

A vállalat eredményei kapcsán elmondta: a Garantiqa az elmúlt hónapokban a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak folyósított hitelek 80 százalékának felvételét segítette kezességvállalásával, az év első 8 hónapja alatt 890 milliárd forint hitel kihelyezését tette lehetővé közel 20 ezer hitelszerződésben, amivel 187 ezer munkahelyet támogatott. 

Mára a 2 600 milliárd forintnyi kezességvállalási portfóliónk 3 300 milliárd forintnyi kkv-hitelt támogat, ezzel minden második, a szektort érintő hitel mögött ott áll a Garantiqa. Kezességvállalásunknak köszönhetően a vállalkozások szélesebb körben férhetnek hozzá kedvező államilag támogatott hitelekhez

 – emelte ki.

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy Magyarország 2023-ban Európa legszélesebb kkv-kat támogató garanciaprogramját működtette: a kezességvállalások aránya a GDP 4,4 százalékát tette ki, ami több, mint négyszerese az EU-átlagának. Az államtitkár szerint az a cél, hogy a gazdaság növekedése jövőre 3 és 6 százalék közé gyorsuljon Magyarországon, amely elképzelhetetlen az itthon működő vállalkozások több mint 90 százalékát kitevő, a foglalkoztatottak 72 százalékát alkalmazó kis- és középvállalkozói szektor nélkül. A növekedés ösztönzését – tette hozzá – a kormány négy irány mentén ösztönzi: az első a lakossági fogyasztásnál megfigyelhető óvatossági motívum további csökkentése, a második a béremelkedés, a harmadik a családi adókedvezmény korábban már bejelentett megduplázása, a negyedik pedig a kkv-k fejlesztését elősegítő lépések megtétele. 

Az, hogy a kis- és középvállalkozások területe külön államtitkárt kapott, jól mutatja, hogy a szektor mennyire fontos a kormányzatnak

 – emelte ki.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.