BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Al-Nassr v Al-Shabab - Saudi Pro LeagueRIYADH, SAUDI ARABIA - MAY 23: Cristiano Ronaldo (7) of Al-Nassr competes during the Saudi Pro League week 28 soccer match between Al-Nassr and Al-Shabab at Alawwal Park Stadium in Riyadh, Saudi Arabia on May 23, 2023. Mohammed Saad / Anadolu Agency (Photo by Mohammed Saad / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Sztárigazolások, trükkös Chelsea-segítség és kevés foci – ez Szaúd-Arábia bajnoksága

Beindult a központosított henger, egyre-másra írnak alá a jó nevű harmincas focisták, de ettől még a Pro League Európa legjobb bajnokságaihoz viszonyítva sportszakmailag és gazdaságilag sem jelentős tényező.

Tényleg csak a kezdet volt a portugál Cristiano Ronaldo megszerzése, azóta teljes letámadásba ment át Szaúd-Arábia focifőnöksége, és csak jönnek és jönnek a jó nevű, bár jobbára levezetni vágyó játékosok. Ettől tehát még nem emelkedik a világ legjobbjai közé a Pro League, amely üzemeltetőjének ráadásul érdekes szerepe lehet a Chelsea megsegítésében. 

Al-Nassr v Al-Shabab - Saudi Pro LeagueRIYADH, SAUDI ARABIA - MAY 23: Cristiano Ronaldo (7) of Al-Nassr competes during the Saudi Pro League week 28 soccer match between Al-Nassr and Al-Shabab at Alawwal Park Stadium in Riyadh, Saudi Arabia on May 23, 2023. Mohammed Saad / Anadolu Agency (Photo by Mohammed Saad / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Cristiano Ronaldo volt az első fecske.
Fotó: AFP

Amikor két hete írtunk a helyi viszonyokról, megelőlegeztük, hogy a Public Investment Fund (PIF) nevű befektetési alapon keresztül üzemeltetett szaúdi liga központosítottan akar világsztárokat szerezni és szétosztani őket a 16 csapatos mezőny kiemelt klubjai között. 

Kevéssel utána be is jelentették: a PIF a saját kezelésébe vonta négy nagy egyesület, Rijádból az Al-Nasszr és Al-Hilal, Dzsiddából az Al-Ahli és Al-Ittihad irányítását, mivel a nagyszabású projekt egyik vezérfonala, hogy mesterségesen ráerősítsenek a rivalizálásukra. 

A téli világbajnokság után Ronaldo a rijádi Al-Nasszrhoz szerződött, a most nyári igazolósdi első nagy fogása, a francia Karim Benzema pedig a dzsiddai Al-Ittihad játékosa lesz július 1-jétől. 

...és úton vannak a többiek is.

Szabályerősítő kivétel

A New York Times hó eleji értesülése szerint a PIF-nek van egy 20-as listája a rögtön megszerzendő sztárokról, illetve egy bővebb, 70-es lajstrom a középtávoli jövőben leigazolandó futballistákról. 

Jelenleg ugyanis azokra mentek rá, akik már nagyjából mindent megnyertek, amire reálisan lehetőségük nyílt:. dúsgazdagok, ugyanakkor elmúltak már 30 évesek, de talán még bennük van néhány év az eddiginél kevésbé megterhelő sportkörnyezetben. 

Ronaldo és Benzema egyértelműen e kategóriába tartozik, akárcsak a már tárgyalási szakaszban járó további spílerek, mint a 32 esztendős francia N’Golo Kante vagy a 30 éves marokkói Hakim Zijes, akik az említettek klubtársai lesznek, hiszen Kante az Al-Ittihadhoz, Zijes az Al-Nasszrhoz tart. 

FBL-ENG-PR-MAN CITY-WOLVESManchester City's Algerian midfielder Riyad Mahrez (R) controls the ball next to Wolverhampton Wanderers' Portuguese midfielder Ruben Neves (L) during the English Premier League football match between Manchester City and Wolverhampton Wanderers  at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on January 22, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Rúben Neves szinte bizonyosan eljön a narancsmezes Wolverhamptonból.
Fotó: AFP

Az eddig publikus transzferek közül a portugál Rúben Neves ügye a szabályerősítő kivétel, hiszen ő még csak 26, ugyanakkor több mint 40-szeres válogatott, ráadásul mostanáig a világ legjobb bajnokságának tartott Premier League-ben játszott, és eddigi munkaadójánál, a Wolverhamptonnál színvonalasabb együttesek is hívták, azaz pályája csúcsán jár – mégis elmegy az Al-Hilalhoz. 

A Pro League és az egész fociprojekt ezzel beéri Kína próbálkozását, amely érdekes példa és intő jel is. 

Mi történt Kínában?

A 2010-es években a távol-keletiek a világszinten szintén jelentéktelen bajnokságukat tőkésítették fel hirtelen, és megvették, akit éppen értek. Ott és akkor is jobbára levezető focisták költöztek át egy utolsó zsíros szerződésért, a kivételt a 25 évesen stabil brazil válogatott Óscar jelentette, aki ugyancsak a Premier League-et hagyta ott a messzi kalandért. 

Csakhogy az állampárt egy idő után közölte, mégsem kéne dollárszázmilliókat elverni a bajnokság lehetetlennek tűnő felvirágoztatására,

így már nem lehetett extrapénzeket ajánlgatni a kiszemelteknek, és idővel elhalt a projekt, amelynek a koronavírus-járvány tette be a kaput. 

Innentől különbözhet a szaúdi program, ahol az egész ország nemzetközi megítélésének javítását (is) szolgálja a gigantikus sportprogram, amelynek nemcsak a labdarúgás, de a golf és a Forma–1 is része. A kínai kísérlettel azonos, hogy a szaúdi focibajnokság jelenleg elenyésző sportértékű, továbbá gazdaságilag sem jelentős tétel, és valószínűleg a megérkező idősödő sztárokkal is az marad, hiába a dúsgazdag tulajok.

 

A játékosok becsült piaci értéke alapján ugyanis az angol Premier League gyakorlatilag önálló kategória, de ahogy a fenti táblázat mutatja, a „nagy ötösnek” tartott legjobb európai bajnokságok másik négy tagja, a spanyol, az olasz, a német és a francia is nagyságrenddel értékesebb, mint a szaúdi. Következésképp a Pro League egyelőre nem lesz világverő, főleg nem uralkodó – viszont sokat segíthet Európa legnagyobbjainak, még a Premier League-nek, azon belül a Chelsea-nek is.

Jogos a kérdés, hogy miként.

Fialtatott fontmilliárdok

Amikor az orosz–ukrán háború nyomán a brit kormány szankcionálta az orosz természetes és jogi személyeket, a Chelsea-t birtokló Roman Abramovicsot is megfosztották ottani vagyonától, így el kellett adnia a fociklubját is, amit a Los Angeles Lakers kosár- és a Los Angeles Dodgers baseballcsapatát is birtokló amerikai Todd Boehly, valamint a Clearlake Capital befektetési alap vezette konzorcium vásárolt fel. 

Chelsea's French midfielder N'Golo Kante runs with the ball during the English Premier League football match between Chelsea and Newcastle United at Stamford Bridge in London on January 12, 2019. Chelsea won the game 2-1. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
N’Golo Kante fizetésén is sokat spórol a Chelsea, ha sikerül elpasszolni Szaúd-Arábiába
Fotó: AFP

A londoniak azóta több mint félmilliárd fontot költöttek játékosigazolásokra, ami vegyes eredményeket hozott, hiszen a csapat a kilencvenes évek óta a legrosszabb bajnoki eredményével a 12. helyen zárt, kétszer cserélt edzőt és nem jutott be egyik európai kupasorozatba sem. Ezáltal nemcsak kisebb bevételekkel tervezhet a következő szezonra, de a felduzzadt játékoskeretéből is meg kéne szabadulnia a nagynevű, de már öregedő és sokat kereső embereitől. 

Itt jön a képbe a szaúdi liga, illetve gyakorlati üzemeltetője, a PIF, amely ugyan a Chelsea egyik angliai riválisa, a Newcastle tulajdonosa tavaly óta, azonban a Chelsea-ben résztulajdonos Clearlake-kel fialtat fontmilliárdokat, 

ráadásul a hazai bajnokságába épp olyanokat keres, mint akiktől a Chelsea meg akar szabadulni...

Hogy aztán ezen összefonódásokhoz és háttéralkukhoz mit szól az angol Premier League, amely az idén történelmi triplát teljesítő Manchester Citynek pénzügyi szabálytalanságok garmadáját feltételezve 115 tételes vádlistával esett neki, azt meglátjuk.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.