Másfél hónapos szünet után folytatódik a hazai labdarúgó NB I., amely programjával kicsit siet majd a mezőny, hogy az érintett játékosok minél hamarabb a sorozatban harmadik Európa-bajnokságára kijutó válogatott rendelkezésére állhassanak. Most tehát mindenkinek sietnie kell, az viszont már távlati eshetőség, hogy átalakuljon a bajnokság lebonyolítása. Aktuális érdekesség még, hogy melyik klub mennyit költött a téli pihenő alatt, a beugratós kérdés pedig, hogy jelenleg ki vezeti a táblázatot.

SZOBOSZLAI Dominik
Sűrített lesz a bajnokság menetrendje, hogy a Szoboszlai Dominik vezette válogatott hamarabb elkezdhessen készülni az Európa-bajnokságra.
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Az átigazolásokra szakosodott Transfermarkt honlap regisztere szerint az élvonal összértéke 141,68 millió euró (54,3 milliárd forint) – összehasonlításképpen: Szoboszlai Dominikért az angol Liverpool 70 millió eurót (26,8 milliárd forintot) fizetett tavaly nyáron a német RB Leipzignek. Jelenlegi értéke pedig 75 millió euró körül mozog.

Ezen a télen a klubok eddig 3,3 millió eurót (1,3 milliárd forintot) költöttek, és 1,1 millió eurónyi (422 millió forintnyi) bevételt könyvelhettek el, 

azaz 2,2 millió euró (843 millió forint) mínusszal állnak az összesen 88 tranzakció után.

Nyáron jóval nagyobb volt a mozgás, akkor 364 átigazolást vagy kölcsönszerződést rögzítettek, ráadásul 1,5 millió eurós (575 millió forintos) pluszban zárt a mezőny, hiszen a 7 millió eurós (2,7 milliárd forintos) kiadáshoz 8,5 millió eurós (3,3 milliárd forintos) bevétel társult. Megjegyzendő, hogy a mostani átigazolási időszak január 18-án kezdődött, viszont a nagy európai bajnokságokkal szemben még nem ért véget, hanem eltart február 14-ig, azaz nagyjából félidőnél járunk e tekintetben, bőven van még idő a számok alakítására.

Megint a Fradi költötte a legtöbbet

Egyébként ilyenkor kisebb ügyleteket szokás bonyolítani, amelyekkel a csapatok finomhangolnak az idény második felére, vagy betömködnek hirtelen, például sérülések miatt keletkező lyukakat. 

PA_20231029_045
A bajnokicím-védő Ferencváros még a nemzetközi Konferencia-ligában is versenyben van.
Fotó: Polyák Attila / Origo

Némi kivételt a címvédő Ferencváros képez, amely többször követte már azt a metódust, hogy télen tartott nagyobb bevásárlást, és nyáron visszafogottabb keretfrissítést. Ez azért hasznos, mert a téli szünet hosszabb, ilyenkor több idő jut az új szerzemények beépítésére. Ellenben nyáron a nemzetközi kupák selejtezői hamar jönnek, az FTC-nek pedig tavaly a legelső feladatba beletört a bicskája, ezért az első számú Bajnokok Ligájából (BL) nem is a második Európa-ligába, hanem a harmadik Konferencia-ligába esett át, ami a BL-lel összevetve csak aprópénzeket hoz.

Az más kérdés, hogy amennyire lehetséges, a Fradi igyekszik javítani, és a legjobb 32 között a görög Olympiakosszal játszik – erre is készülve edzőtáborozott Spanyolországban.

A mostani átigazolási szakasz legnagyobb értékű bizniszét is a Ferencváros kötötte: az örmény Edgar Szevikjan 1,2 millió euróba (460 millió forintba) került. 

Erre a transzferre azért is volt lehetősége a csapatnak, mert gyorsan elhárult az a hirtelen támadt idegenrendészeti probléma, ami a szuverenitásvédelmi törvény nyomán a magyar sportszervezeteket is meglegyintette. 

Tekintve, hogy a legutóbbi öt bajnokságot rendre a Ferencváros nyerte, a legnagyobb nézőszámmal rendelkezik, és nyilvánvalóan a legerősebb gazdaságilag is, ezúttal is favoritnak tekinthető az aranyéremre. Mindezek tudatában egyértelműnek tűnik a válasz arra a kérdésre, hogy jelenleg ki vezeti a táblázatot.

Átalakul-e a lebonyolítás?

Viszont a trükkös válasz, hogy valóban egy zöld-fehér együttes, de nem a Fradi, hanem a Paks!

Pusztán matematikai alapon a két csapat április 6-ra kiírt rangadója dönthetne a két együttes között, de feltehetőleg a harmadik helyezett Fehérvárnak is lesz beleszólása a küzdelmekbe.

Az NB I. állása

  1. Paks 34 pont
  2. Ferencváros 33
  3. Fehérvár 30
  4. Puskás Akadémia 28
  5. Debrecen 25 (25-22)
  6. MTK 25 (21-28)
  7. Diósgyőr 24 
  8. Kecskemét 21 (25-29)
  9. Újpest 21 (24-35)
  10. Mezőkövesd 15 (17-26)
  11. Zalaegerszeg 15 (21-36)
  12. Kisvárda 14

Egyebekben az is kérdés, hogy középtávon marad-e a mostani lebonyolítás.

Nagyon komolyan felmerül, hogy úgy alakítsuk át a lebonyolítás rendjét, hogy a háromszor 11 mérkőzés helyett legyen kétszer 11, és annak eredménye alapján legyen rájátszás, ahol van felső liga és alsó liga

– filozofált Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke. Hozzátette: a bajnokság átalakításakor felvetődik az is, hogy két kieső legyen vagy egy, és akkor az utolsó előtti játsszon az NB II. második helyezettjével osztályozót.

Ennél persze érdekesebb és aktuálisabb, hogy miként készül majd a válogatott az Eb-re.

Mindenki siet, bevetik a tartalékokat is

Csányi Sándor azt is bejelentette nemrég, hogy az olasz Marco Rossi marad a szövetségi kapitány a torna után is, továbbá a nemzeti csapat négy felkészülési meccset játszik majd a nyár elején. Az Eb június 14-én kezdődik majd Németországban, a mieink 15-én kezdenek Kölnben – de nagyon szerencsésnek kellett lenni ahhoz, hogy valaki a helyszínen nézhesse meg a Svájc elleni nyitányt.

Mindenesetre annak érdekében, hogy a válogatott Eb-felkészülése időben elkezdődhessen, az MLSZ az NB I. versenynaptárába betervezett tartaléknapokra csoportosított át fordulókat, így a bajnokság a tervezettnél néhány héttel korábban, már május 18-án véget érhet.

Az NB I. 18. fordulójának programja

Péntek
20:00: MTK–Újpest (tv: M4 Sport)

Szombat
12:30: Zalaegerszeg–Fehérvár (tv: M4 Sport)
15:00: Kisvárda–Ferencváros (tv: M4 Sport)
17:30: Debrecen–Diósgyőr (tv: M4 Sport)

Vasárnap
15:00: Mezőkövesd–Kecskemét (tv: Duna World/M4 Sport+)
17:30: Paks–Puskás Akadémia (tv: M4 Sport)

 

Az olasz bajnokság a legerősebb, a magyar éppen befért a top ötvenbe

Az olasz Serie A lett a világ legerősebb futballbajnoksága a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS felmérése szerint 2023-ban. Az olasz liga tavaly az ötödik helyen állt ezen a listán, akkor a szervezet a brazil élvonalat tartotta a legjobbnak. A magyar NB I. a tavalyi évhez képest hat helyet javított, így már sikerült bejutnia a top 50-be. A legértékesebb bajnokságnak magasan az angol Premier League számít.