BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az aranyért bokszol ma a Hámori Lucát kiverő algériai

Egykori legyőzője szerint „ostobaság” megkérdőjelezni Imane Helif nemét.

Péntek este lép szorítóba az aranyéremért Imane Helif algériai női váltósúlyú ökölvívó a kínai Liu Jang ellen. Az algériai és a tajvani Li Ju-ting biológiai háttere miatt hatalmas botrány alakult ki az olimpián, a két szövetség immár jogi lépésekkel fenyegette meg a Nemzetközi Bokszszövetséget (IBA), ha közzéteszik a két sportoló teszteredményeit, amelyek alapján korábban kizárták őket a versenyekből.

Imane Helif az aranyéremért bokszol péntek este / Fotó: AFP

Helif ütötte el a továbbjutástól Hámori Lucát, akinek kiváló szereplését azonban a bronzéremért járó pénzjutalommal honorálja a Magyar Ökölvívó Szövetség. Hámori két mérkőzést nyert, és végül az 5. helyen zárt.

Helif még egyetlen menetet sem veszített a pontozóbíróknál a párizsi olimpián,

emlékeztetett tudósításában az AP amerikai hírügynökség, karrierje eddigi legimpresszívebb menetelését teljesíti.

A NOB megvédte

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke megvédte Helif és Li jogát is a versenyben való részvételre. A botrányok után azonban kész meghallgatni a szakértőket, ha – ahogy fogalmazott – a nemiség megállapításának, kategorizálásának módszerei továbbfejlődtek.

„Van két bokszolónk, akik nőnek születtek, nőként nevelkedtek, útlevelükben nőként vannak feltüntetve, és sok éven keresztül a női mezőnyben versenyeztek. Ez egyértelműen a női lét meghatározása. Amit most látunk az az, hogy egyesek magukévá akarják tenni annak meghatározását, hogy ki a nő. Ezeket a szakértőket szeretném meghívni és felkérni, hogy álljanak elő egy új tudományos módszerrel annak meghatározása, hogy ki a nő, miként születnek meg a nők, miként nőnek fel, és aki útlevelében nőként van feltüntetve, miért nem tekinthető nőnek” – fogalmazott a NOB elnöke.

A párizsi közönség imádja

A botrányok ellenére a francia közönség imádja mindkét ökölvívót, a meccseiken pfújolást nem, csak tapsot és éljenzést lehetett hallani, emlékeztetett az amerikai hírügynökség.

A párizsi közönség imádja az algériait / Fotó: AFP

Kedden este, az elődöntőben aratott győzelme során zászlókat lengető, hatalmas algériai rajongótábor üdvözölte Helifet, még szerenádot is adtak neki, és 

odahaza valóságos nemzeti hős lett.

Bárhogyan is végződik a ma esti mérkőzés, az már biztos, hogy Helif lesz Algéria első olimpiai érmes női ökölvívója. Ha pedig győz, akkor Hocine Soltani után a második algériai olimpiai bajnok bokszoló lesz; Soltani 1996-ban nyert pehelysúlyban az atlantai olimpián.

A cél pedig a győzelem, mert Helif szerint az lenne a „legjobb válasz” az őt gyalázóknak.

Volt legyőzője is megvédte az algériait

Megvédte az algériait az ausztrál Anja Stridsman is, annak a kilenc női ökölívónak az egyike, aki képes volt legyőzni őt 2018 óta, amikor először ringbe szállt.

Stridsman a következő évben nyert ellene, és szerinte nem számít az algériai külseje és technikája. 

Emlékszem, sokan mondták, hogy ó, úgy néz ki, mint egy pasas, egy férfival fogsz mérkőzni, ami szerintem tudatlanságra és ostobaságra vall

– nyilatkozta az ABC Newsnak.

Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
Hámori Luca
Helif egyetlen menetet sem veszített a pontozóknál a párizsi olimpián / Fotó: Anadolu via AFP

Szerinte Helif drámai fejlődésen ment keresztül az elmúlt öt évben. „Emlékszem, hogy annak idején nem igazán nyűgözött le, nem voltak igazán jó ütései” – mondta róla.

Nem mindenkit győzött meg

Millicent Agboegbulem ausztrál nehézsúlyú ökölvívó, a 2018-as nemzetközösségi játékok bronzérmese azonban nincs meggyőzve, szerinte nem tudnak eleget arról, hogy Helif valóban bokszolhatna-e nők között.

Évekig bokszoltam, de sosem láttam nőt úgy ütni a ringben, mint Helif

– fogalmazott.

Sokan szigorúbb szabályokat sürgetnek, és ezzel Stridsman is egyetért, de szerint addig is nagyobb tiszteletet kellene mindenkinek tanúsítania, mint ami a párizsi olimpia alatt történt. „Most csak sz..t dobálunk egymásra” – jelentette ki.

Brutális igazságtalanság: Musk és J. K. Rowling is felszólalt a nőként bokszoló férfi ellen

Az interszex Imane Helif a világbajnokságon nem indulhatott, az olimpián azonban ringbe szállhatott a női mezőnyben. Ez sokaknál kiverte a biztosítékot.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.