BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkezdődött a budapesti sakkolimpia, a sportág magyar kezdete Erkel Ferencig nyúlik vissza

Sikereket várhatunk a magyar csapatoktól a 45. sakkolimpián. A sportág legfontosabb versenyét idén Budapesten rendezik meg, amelyet a nemzetközi szövetség elnöke a sakk egyik fővárosának tart. A magyar sakk története 1843-ig nyúlik vissza, amikor az Erkel Ferenccel felálló Pesti Sakk-kör egy két évig tartó versenyben múlta felül a francia Café de la Régence csapatát.

Szerdán elkezdődött a 45. budapesti sakkolimpia, a sportág legnagyobb versenye. A magyar férficsapat, Rapport Richárddal és Lékó Péterrel állt fel, akik nagy visszatérőnek számítanak. A férficsapatot a legjobb hat közé várják, a női együttesünket pedig a legjobb tíz közé.

sakk
Bravúrt várhatunk a magyar sakkozóktól a 45. budapesti sakkolimpián / Fotó: Madame Tussauds Budapest

Magyarország másodszor rendez sakkolimpiát, legutóbbi 1926-ban ültek asztalhoz Budapesten a nagymesterek. Hozzá kell tenni, hogy akkor még nem ismerték el olimpiának a magyar fővárosi versenyt. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, Arkagyij Dvorkovics a sakkolimpia megnyitóján azt mondta, hogy Budapest a sakk egyik fővárosa – írta a Magyar Nemzet. Az idei megmérettetésen majdnem kétszáz ország sakkozói lesznek jelen, Dvorkovics szerint igazi fesztiválhangulat lesz a BOK Csarnokban.

A Magyar Sakkszövetség elnöke, Polyánszky Zoltán azt monda, hogy a cél, hogy a sakk népszerűségét növelhessék Magyarországon. Hozzátette, hogy a sakkolimpia köré számos kísérőprogramot szerveztek – olvasható a Mandineren. A budapesti versenyen a férfiaknál és a nőknél is három csapat indul.

A magyar csapat szövetségi kapitánya, Ács Péter arról beszélt, hogy hatalmas bravúr lenne, ha válogatottunk az első hat között végezne.

A kilencedik rajtkockáról vágunk neki az olimpiának, merthogy az Élő-pontszámok alapján Magyarország a kilencedik a kiemelési sorrendben. Szeretnénk minél jobban szerepelni, hatalmas siker lenne, ha az első hat között végeznénk 

– mondta Ács Péter.

Az első férficsapatban Rapport Richárd és Lékó Péter mellett szerepel az orosz születésű Szanan Szjugirov, a kieséses világbajnokságon nyolcaddöntős és kilencedik olimpiájára készülő Berkes Ferenc, illetve a harmadik olimpiáján szereplő Gledura Benjamin is.

A női csapat Fodor Tamás szövetségi kapitány vezérletével a 17 éves Gaál Zsókával, a 2006 óta magyar válogatott Hoang Thanh Tranggal, Terbe Juliannával, Papp Petrával és Lázárné Vajda Szidóniával ül majd asztalhoz. A női első csapatot a legjobb tíz közé várják.

A Madame Tussauds-nak otthont adó Palazzo Dorottyával és Erkel Ferenccel indult a magyar sakk

A Dorottya utca 6. alatti épületet ma Palazzo Dorottyának hívják, és többek között a Madame Tussauds Budapest produkció működik a falai között – írta a Madame Tussauds múzeum. Ugyanezek a falak az 1800-as években a Wurm kávéházat vették körbe, amely a bankárok, a kereskedők és a sakkozók kedvelt találkozóhelye volt. Itt alakult meg 1839 tájékán a Pesti Sakk-kör, amelynek három vezéregyénisége Grimm Vince nyomdász, Löwenthal Jakab és Szén József lehettek, de a fiatal Erkel Ferenc is a kör lelkes tagja volt, majd később 29 éven át a kör elnöki tisztét is betöltötte.

A Wurmban sakkozó úriembereket nagy figyelem vette körbe, kibicelők és nézők sokasága előtt játszották a partikat.

A magyarok kihívták a Café de la Régence csapatát, a párizsi kávéház a legkiválóbb francia sakkozóknak adott otthont. A pestiek részvényeket bocsátottak ki, hogy fizetni tudják a nevezési díjat, majd 1843-ban elkezdődött a két évig tartó verseny. A csapatoknak négy napjuk volt egy-egy lépés megtervezésére, ám telefon híján az utasítások napokig zötykölődtek postakocsin. A franciák erősebb játékosokat vonultattak fel, ám a Wurmban jobb volt a csapategység és a döntéshozatali struktúra, így hatalmas meglepetésre Pesti Sakk-kör kétszer is legyőzte a Café de la Régence csapatát. A világ figyelme ekkor a magyar sakkozókra irányult, és ez a mai napig mit sem változott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.