BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ferencváros–Tottenham: óriási különbség a pályán, Werner a kakukktojás

Nemcsak pénzügyi mutatók tekintetében, de a játékosok piaci értékét illetően is hatalmas a londoniak fölénye. A Ferencváros Európa-liga-ellenfelei közül egyértelműen kiemelkedik csütörtöki riválisa, a világ legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur, melynek egy kivételével mindegyik futballistája többet ér, mint a komplett Fradi-kezdőcsapat. A kakukktojás nem más, mint Timo Werner, aki 17 millió eurós árcédulájával 9 milliót ver az FTC legértékesebb labdarúgójára.

A Ferencváros labdarúgócsapatának Európa-liga-ellenfelei közül egyértelműen kiemelkedik csütörtöki riválisa, a világ legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben érdekelt Tottenham Hotspur, amely klubrekordnak számító 550 millió fontos (mostani árfolyamon 264,04 milliárd forint) bevételről adott számot legutóbbi pénzügyi beszámolójában, 251 millió font (120,50 milliárd forint) bérköltséggel. Csak összehasonlításképpen: rövid Bajnokok Ligája-szereplésének eredményeként a 16,6 milliárd forintból gazdálkodó Ferencvárosi Torna Club Labdarúgó Zrt. tavaly 932 millió forintos veszteségről, míg előtte 1,3 milliárdos nyereségről jelentett, bérköltsége pedig 2023-ban 9,18 milliárdot tett ki. 

Ferencváros, Tottenham, Európa-liga
A Ferencváros brazilja, Matheus Saldanha a Tottenham elleni Európa-liga-meccsen folytathatja a gólgyártást / Fotó: Kovács Tamás/MTI

Ferencváros–Tottenham: Timo Werner a kakukktojás

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a Fradi szeptember elején rekordösszegért szerződtette a szerb Partizan Belgrád brazil csatárát, Matheus Saldanhát. A zöld-fehérek egybehangzó sajtóértesülések szerint 3 millió eurót (körülbelül 1,2 milliárd forintot) fizettek a támadó játékjogáért, aki ezzel a magyar élvonal történetének legdrágább igazolása lett. A dél-amerikai villámgyorsan hozzá is látott vételára törlesztéséhez, elképesztő ütemben termeli a gólokat, négy mérkőzésen, mindössze 110 perc játék alatt hat találatnál jár, ezzel pedig az olyan sztárokat köröz le hatékonyságban, mint Erling Haaland, Kylian Mbappé vagy Robert Lewandowski. 

Miközben Saldanha piaci értékét „csak” 8 millió euróra (mintegy 3,2 milliárd forint) becsülik a futballisták piaci értékének meghatározására szakosodott Transfermarkt adatbázisában, addig a Tottenham Manchester United elleni kezdő tizenegyében a „legolcsóbb” labdarúgó a német Timo Werner volt a hétvégén, 17 millió euróval (6,79 milliárd forint).

Míg a londoniak több mint félmilliárd eurót (510 millió euró, 203 78 milliárd forint) „küldtek pályára” a PL-ben, az FTC ugyanazon a napon 26,8 millió euró (10,71 milliárd forint) értékben rohamozta a Puskás Akadémia kapuját az OTP Bank Ligában.  

Ezt ráadásul kiegészíthetjük azzal, hogy 

az említett Wernert leszámítva mindegyik Spurs-játékos többet ér, mint a komplett IX. kerületi kezdőcsapat.

A fentiekből még az is megállapítható, hogy a szóban forgó két kezdőtizenegy értéke között 19-szeres a különbség (510 millió euró, 10,71 millió euró)! Viszonyítási alapként: ilyen mértékű eltérés még a magyar bajnokságban legnagyobb és legkisebb keretösszeggel rendelkező Ferencváros (59,33 millió euró, 23,71 milliárd forint), illetve Kecskeméti TE (5,86 millió euró, 2,34 milliárd forint) között sincs.

 

Az El mostani, 2024–2025-ös idényében a Fradi 5,135 millió eurót, mintegy 2,05 milliárd forint keresett eddig a nemzetközi porondon, bár ez az összeg tovább növelhető egy sikeres őszi meneteléssel. Már csak azért is, mert a sorozat csoportkörös szakaszában 

  • a győzelemért 450 ezer euró (179,81 millió forint), 
  • a döntetlenért pedig 150 ezer euró (59,94 millió forint) jár.

Az más kérdés, hogy az átszervezés miatt a pénzgyűjtést illetően a korábbinál sokkal nehezebb helyzetben van a magyar rekordbajnok, amely a német Eintracht Frankfurttal, a görög PAOK Szalonikivel, az ukrán Dinamo Kijevvel (a háború miatt semleges, németországi helyszínen) idegenben mérkőzik meg, a Tottenham, a holland AZ Alkmaar, a svéd Malmö, valamint a francia Nice együttesével pedig a Groupama Arénában csap össze.

A Ferencváros Európa-liga-kerete

Kapusok: Dibusz Dénes, Varga Ádám
Védők: Botka Endre, Ibrahim Cissé, Eldar Civic, Stefan Gartenmann, Raul Gustavo, Kaján Norbert, Cristian Ramírez, Szalai Gábor
Középpályások: Mohammed Abu Fani, Mohamed Ali Ben Romdan, Kady Borges, Habib Maiga, Cebrail Makreckis, Philippe Rommens, Tóth Alex, Kristoffer Zachariassen
Támadók: Matheus Saldanha, Gruber Zsombor, Virgil Misidjan, Alekszandar Pesics, Adama Traoré, Varga Barnabás

A Ferencváros csoportkörös programja az Európa-ligában

1. forduló: 2024. szeptember 25., szerda, 21.00: RSC Anderlecht (belga)–FTC 2–1
2. forduló: 2024. október 3., csütörtök, 18.45: FTC–Tottenham Hotspur (angol)
3. forduló: 2024. október 24., csütörtök, 18.45: FTC–OGC Nice (francia)
4. forduló: 2024. november 7., csütörtök, 21.00, Hamburg: Dinamo Kijev (ukrán)–FTC
5. forduló: 2024. november 28., csütörtök, 21.00: FTC–Malmö FF (norvég)
6. forduló: 2024. december 12., csütörtök, 18.45: PAOK (görög)–FTC
7. forduló: 2025. január 23., csütörtök, 21.00: Eintracht Frankfurt (német)–FTC
8. forduló: 2025. január 30., csütörtök, 21.00: FTC–AZ Alkmaar (holland)

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.