BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt az érdeklődés az NB I. iránt, az átigazolási egyenleg viszont tovább romlott

A Magyar Labdarúgó Szövetség örömteli adatokat közölt a nézőszámokról. Az NB I. iránti érdeklődés emelkedett, a válogatott iránti pedig kiugró volt. A pénzügyi mutatókban azonban van még elmaradása a magyar első osztálynak.

A 2022–23-as idényben jelentősen nőtt a labdarúgó OTP Bank Liga átlagos nézőszáma, a magyar válogatottat övező érdeklődés pedig európai szinten is kimagasló volt – derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által második alkalommal elkészített Professzionális futballkörképből. A kiadványban olvasható, hogy az előző szezonhoz képest a 2022–23-as idényben 27 százalékkal emelkedett az átlagos nézőszám az élvonalban, ez meccsenkénti 3539 nézőt jelentett, amivel európai összevetésben a 22. volt a magyar bajnokság.

Budapest, 2024. szeptember 10.Magyar szurkolók a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Magyarország - Bosznia-Hercegovina mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2024. szeptember 10-én.MTI/Illyés Tibor
NB1
Az NB I. átlagos nézőszáma nőtt, de meg sem közelítette a válogatott meccsekét /  Fotó: Illyés Tibor / MTI

A 2022-es üzleti évben az OTP Bank Ligában szereplő klubok átlagos működési bevétele 10,124 millió euró volt, ezzel a nemzetközi összehasonlításban az NB I. továbbra is a középmezőnyben helyezkedett el. A két legnagyobb bevételű klub, a Ferencváros és a Fehérvár együttes bevétele meghaladta a mezőny többi klubjának összegzett bevételét. A legnagyobb költségvetéssel rendelkező 2022–2023-as bajnok Ferencváros hússzor akkora éves bevétellel gazdálkodott, mint a legkisebb költségvetéssel rendelkező Kecskemét.

A szerkesztők 13 európai ország adataival vetették össze a magyar adatokat. Ezek:

  • Ausztria
  • Belgium
  • Csehország
  • Dánia
  • Görögország
  • Horvátország
  • Lengyelország
  • Románia
  • Svájc
  • Svédország
  • Szerbia
  • Szlovákia
  • Szlovénia

Lemaradásban az NB I.

A kiadvány szerint a vizsgált időszakban, a 2022–2023-as szezonban 14 magyar játékos szerepelt az UEFA tíz legerősebb bajnokságában. Régiós összevetésben Magyarországnak volt a legkevesebb olyan játékosa, aki ezekben a bajnokságokban szerepelt, az utolsó előtti Románia és Csehország is 21 ilyen futballistával büszkélkedhetett, miközben Horvátország esetében ez a szám 76 volt.

Tovább romlott az NB I. nettó átigazolási egyenlege, 2022-ben a vizsgált nemzetközi mintában egyedül a magyar NB I. szerepelt nettó vevő pozícióban a játékosátigazolási piacon.

A magyar bajnokság játékosértékesítésből származó bevételei 6,35 millió euróval maradtak el a játékosértékesítésre fordított összegtől.

Szintén figyelmeztető adat, hogy a magyar U21-es átlagosan körülbelül 20 ezer játékpercet (222 meccs) veszített a horvát, dán és szlovák fiatalokhoz képest.

Szárnyal a válogatott

A Marco Rossi által irányított magyar válogatott viszont kiemelkedő számokat produkált, a nemzeti csapatban szereplő játékosok piaci értéke az elmúlt öt évben 2,6-szereséra nőtt, a listát a csapatkapitány Szoboszlai Dominik vezeti, a Liverpool középpályásának értékét 75 millió euróra taksálja az irányadó Transfermarkt.

A 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjében a magyar válogatott hazai mérkőzésein volt a harmadik legmagasabb az átlagos nézőszám egész Európában.

Jelentősen fejlődött a női labdarúgás is, 2010 óta több mint háromszorosára emelkedett a női versenyengedélyek száma, az élvonalban pedig a játékosok 30 százaléka 19 évnél fiatalabb.

A kiadvány külön kitért a tavalyi Európa-liga-döntőre, a spanyol Sevilla és az olasz AS Roma összecsapására, amelyet a Puskás Arénában rendeztek. A finálé szervezését és rendezését az UEFA az MLSZ-en keresztül finanszírozta. Az MLSZ adatai alapján ez összesen 696 millió forint bevételt hozott Magyarországnak. Ebből az összegből bérelték a stadiont és az egyéb külső helyszíneket, biztosították a stadionszolgáltatásokat, bérezték a munkaerőt. Az UEFA-tól érkező közvetlen bevételek mellett a körülbelül 58 ezer szurkoló összesen 3,6–4,2 milliárd forint bevételt generált az Európa-liga-döntőhöz köthetően. Költései, hozzávetőlegesen 1,2 milliárd és 1,4 milliárd forint közötti adóbevételt generáltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.