BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Súlyos euró-százmilliókat buknak a sérüléseken a legnagyobb futballklubok

A kluboknak komoly anyagi veszteséget okoznak a partvonalon kívülre kényszerült játékosok. Az öt topliga csapatai az előző szezonban 732 millió eurót buktak a focisták sérülései miatt.

Egy-egy sportoló sérülése gyakran csak egy apró rossz mozdulat eredménye, mégis fájdalmas lehet. A játékosnak mindenképpen, de átvitt értelemben az őt foglalkoztató csapatnak is. A 2023–2024-es szezonban az öt legnagyobb európai labdarúgóliga klubjai összesen 732 millió eurót (több mint 290 milliárd forintot) buktak a sérült, és hosszabb-rövidebb időre harcképtelenné vált focistáknak fizetett béreken. Ez tetemes növekedés az előző szezonhoz viszonyítva, és a klubnaptár a Bajnokok Ligája és az Európa-liga átalakítása miatt a most zajló szezontól csak még hosszabb lett.

Rodri sérülés Manchester City
Rodri sérülése hatalmas érvágás az angol bajnoki címvédő Manchester City számára / Fotó: Paul Ellis / AFP

A The Guardian összegzése szerint a mögöttünk hagyott szezonban az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol első osztályban a játékosoknak összesen 90 547 napot kellett kihagyniuk sérülés miatt. Habár a legtöbb sérülést szenvedett játékosok listáját a német Bundesliga csapatai vezetik, a Howden’s Men’s European Football Injury Index éves kiadványa mind az öt topligára vonatkozóan közölt nyugtalanító adatokat, a meccsnaptár zsúfoltságáról és a játékosok túlzott leterheltségéről szóló vita pedig egyre hevesebbé válik.

Jelenleg is több világklasszis játékos harcképtelen hosszú sérülés miatt. Többek között:

  • Marc-André ter Stegen, a Barcelona és a német válogatott kapusa (piaci értéke 20 millió euró)
  • Deniel Carvajal, a Real Madrid és a spanyol válogatott védője (piaci értéke 12 millió euró)
  • David Alaba, a Real Madrid és az osztrák válogatott védője (piaci értéke 15 millió euró)
  • Martin Odegaard, az Arsenal és a norvég válogatott középpályása (piaci értéke 110 millió euró)
  • Rodri, a Manchester City és a spanyol válogatott középpályása (piaci értéke 130 millió euró)
  • Jamal Musiala, a Bayern München és a német válogatott támadója (piaci értéke 130 millió euró)

Hatalmas terhet rónak a klubokra a sérülések

Habár az angol Premier League csapatai kevesebb játékost veszítettek a sérülés miatt, mint a másik négy liga klubjai, azonban a sérülések általánosságban véve súlyosabbak voltak, emiatt a kihagyott napok száma is magasabb volt. Különösen aggasztók voltak a fiatal, 21 év alatti játékosok sérülései. Az ő kiesük átlagos hossza 43,92 nap volt, ami csaknem duplája a spanyol a La Liga fiataljai 23,03 napos átlagos lábadozási idejének.

James Burrows, a Howden biztosítási brókercég sportért felelős vezetője szerint a sérülések emelkedő száma egyértelműen a profi sportolók egyre növekvő fizikai igénybevételére vezethető vissza.

„Ahogy a hazai és a nemzetközi sorozatok is egyre zsúfoltabbá válnak, úgy egyre több játékost látunk hosszabb időre kidőlni. Csak a tavalyi szezonban a sérülések költségei átlagosan 5 százalékkal nőttek” – emelte ki Burrows. Hozzátette, hogy a biztosítási üzletágban mindig is az volt az általános megközelítés, hogy minél idősebb egy játékos, annál kockázatosabb is, mivel az idősebb játékosok általában hosszabb ideig maródiak, és nem is mindig sietik el a visszatérést úgy, mint a fiatalabbak. Azonban az elmúlt időszakban kicsit ez a trend is kezd a feje tetejére állni.

Miközben a 2020–2021-es szezonban még valamivel több mint 3000 sérülést regisztráltak az öt topligában, addig a 2023–2024-es szezonban ez a szám már 4123 volt. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a 2020–2021-es szezonban a koronavírus-járvány miatt kevesebb mérkőzés volt.

Az öt topliga csapatainak összesen 732 millió eurós kiesést jelentett az, hogy olyan játékosok bérét kellett folyósítani, akik nem bevethetők. Hogy elhelyezzük ezt az összeget, érdemes megjegyezni, hogy labdarúgás világában mértékadónak számító Transfermarkt adatai szerint a világ legdrágább játékosai közül a norvég Erling Haaland és a brazil Vinicius Junior 200 millió eurót ér, az angol Jude Bellingham és a francia Kylian Mbappé 180 milliót, a spanyol Lamine Yamal és az angol Phil Foden pedig 150 millió eurót.

Nem a sérülés az egyetlen problémaforrás

Érdekesség, hogy a német csapatok regisztrálták darabra a legtöbb sérülést, miközben a Bundesligában csak 18 csapat szerepel, és náluk a leghosszabb a téli szünet is. (A francia élvonalban szintén 18 csapat van, az angol, az olasz és a spanyol ligában viszont 20-20-20.) 

Azonban nemcsak a hagyományos sérülések okoznak problémát a kluboknál, szintén bizonytalansági tényezőt jelentenek a túlterhelés miatt kialakuló mentális egészségügyi problémák okozta hiányzások is. Burrows hozzátette, hogy ez a terület a klubok és a biztosítók számára is egyre jobban előtérbe került az elmúlt években.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.