BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord: hatalmasat robbantott Budapest – futballeseményt követnek annyian, mint ezt a sportágat

A világ nagy sporteseményeihez zárkózott fel a sakk Budapesten. A sakkolimpia rekordnézettséget produkált: 350 millió követést vonzott, tízszer annyit, mint az előző.

Robbantott a világ sakkja a magyar fővárosban, miután a FIDE 45. sakkolimpiája léptékben a sokkal népszerűbbnek tekintett sportok nagy eseményeihez hasonlítható, rekordnézettséget produkált. Ráadásul tízszer annyit, mint a két évvel ezelőtti legutóbbi sakkolimpia az indiai Chennaiban.

A sakkolimpia Budapestről 350 millió követést vonzott – tízszer annyit, mint két éve Indiában / Fotó: Stev Bonhage / FIDE Chess

A két évvel ezelőtti futball-világbajnokság másfélmilliárd nézőjéhez természetesen az eredmény nem mérhető, de a budapesti sakkolimpia meghökkentő nézettségű volt: több mint 350 millió néző követte figyelemmel világszerte online a BOK Sportcsarnokban szeptember 10. és 23. között tartott rendezvényt.

FIDE, Instagram, TikTok – ezeken a csatornákon özönlöttek a nézők

A FIDE hivatalos közvetítéseit a szervező Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) közleménye szerint 135 millióan követték, ezen kívül a két legnépszerűbb platform az Instagram és a TikTok volt. Az Instagramon 48 millió, a TikToknál 45 millió környékén állt meg a számláló.

Érdekes a sakkolimpia követőinek földrajzi megoszlása is: a statisztika szerint elsősorban Indiából irányult erős figyelem Budapestre a sportesemény idején. Az élő közvetítést Indiából követők száma meghaladta a 228 milliót is.

Fotó: Stev Bonhage / FIDE Chess

Óriási volt az érdeklődés, de az indiait meg sem közelítette

Az esemény Magyarországon is nagy érdeklődést váltott ki: a magyar nyelvű tudósítások több mint másfélmillió megtekintést értek el a közösségi médiában. 

A hatalmas indiai figyelmet nyilvánvalóan a csapatuk kiváló szereplése okozta, ennek megfelelően a legnagyobb izgalmat a 11. forduló váltotta ki, amikor az indiaiak bebiztosították az első helyüket.

A sakk belépett a digitalizáció korába

Rekordot döntött a sakk világeseményt övező médiaérdeklődés is: a helyszínről 58 ország több mint 200 újságírója és fotósa közvetítette a fejleményeket.  

A sakk egyértelműen átlépett a digitalizáció korszakába, a legtöbb sakktorna játszmáit ma már online követik világszerte. Ezért is volt a szervezők számára kiemelt szempont, hogy világszerte minél több érdeklődőhöz jussanak el a sakkolimpia mérkőzései. Mivel sosem volt még ilyen nézett egyetlen sakkesemény sem, ezért jelentős sikerként könyvelhetjük el a budapesti sakkolimpiát

idézte a közlemény dr. Falvai Mátyást, az NRÜ vezérigazgatóját. A sakkolimpiát az NRÜ szervezte a Magyar Sakkszövetség és a Nemzetközi Sakkszövetség közreműködésével, illetve a magyar kormány támogatásával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.