BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU-polgárok több mint negyede fittyet hány az adatbiztonságra

A 16-74 évesek 75 százaléka használta tavaly magáncélra az okostelefonját, de csak alig több mint a negyedük védekezett az adathalászok ellen – derült ki az Európai Unió (EU) statisztikai hivatalának felméréséből.

Tavaly az Európai Unióban (EU) a 16-74 évesek 75 százaléka használta magáncélra okostelefonját. A megkérdezettek 28 százaléka ugyanakkor az eszközére letöltött alkalmazások használatakor nem korlátozta vagy utasította el a személyes adatokhoz való hozzáférését – derült ki az Eurostat legfrissebb felméréséből.

Az okostelefonozók 7 százalékának ráadásul fogalma sem volt arról, hogy mindezt meg lehet tenni.

A felmérésből az is kiderült, hogy a felhasználók 43 százalékának van biztonsági rendszere, amit jellemzően a telefonjának operációs rendszerével együtt, automatikusan telepített. További 15 százalék pedig feliratkozott egy biztonsági rendszerre, vagy egy más által telepített védelmi platformra.

Fotó: Shutterstock

A franciák a legóvatosabbak, legkevésbé a csehek védekeznek

Az Eurostat felmérése rámutatott: a csehországi okostelefon-használók kétharmada (67 százalék) soha nem korlátozta vagy utasította el egy alkalmazás letöltésekor a személyes adataihoz való hozzáférést. A második legfelelőtlenebb felhasználók Bulgáriában (49 százalék) találhatók, míg ezután Cipruson és az Egyesült Királyságban hagyták figyelmen kívül az adathalászatot (mindkét esetben 43 százalék).

Magyarország a kutatás eredménye szerint a lista közepén végzett, hazánkban a felelőtlen okostelefon-felhasználók aránya 31 százalék volt, ami kicsit rosszabb az EU-átlagnál (28 százalék).

A legtudatosabbnak Franciaország mutatkozott, ahol az okostelefon-felhasználóknak csupán a 10 százaléka nem védi személyes adatait. A második legóvatosabb nemzetnek az EU-ban a németek bizonyultak, ahol a nemtörődömség csak 16 százalékos arányt ért el. A harmadik legbiztonságosabb felhasználóknak a hollandok és luxemburgiak mondhatják magukat, ahol egyaránt 17 százalékot tett ki a védelem nélkül telefonozók aránya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.