BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedett az SAP nyeresége a második negyedévben is

A cég működési eredménye 1 milliárd 284 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 827 millió euróval.

Az új koronavírus-járvány által okozott nehézségek dacára emelkedett Európa legnagyobb szoftvergyártó vállalata, a német SAP bevétele és nyeresége a második negyedévben, csakúgy mint az első három hónapban.

A nemzetközi számviteli szabványokon (IFRS) alapuló beszámoló adatai szerint az SAP – piaci tőkeértéke alapján Európa legnagyobb technológiai vállalata – 6 milliárd 743 millió euró bevételt ért el április-júniusban, 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Működési eredménye 1 milliárd 284 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 827 millió euróval.

A vállalat adózás utáni nyeresége 885 millió euróra rúgott, 52 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 582 millió euróhoz képest. Az egy részvényre jutó nyereség 73 eurócent lett, míg a tavalyi második negyedévben 48 cent volt.

Az erős emelkedés alapvetően annak tudható be, hogy a szerkezeti átalakítás egyszeri költségei tavaly a második negyedévben majdnem 200 millió eurót, az elsőben pedig 886 millió eurót vittek el a nyereségből.

A valós helyzetet jobban tükröző, non-IFRS számítás szerint az idei második negyedévben a bevételek 1 százalékkal 6 milliárd 744 millió euróra nőttek. Az üzemi eredmény 8 százalékkal 1 milliárd 964 millió euróra emelkedett, az adózott eredmény pedig 6 százalékkal 1 milliárd 395 millió euróra kúszott fel.

A második egyedévben is kiemelkedő növekedést produkált a felhőalapú szolgáltatások üzletága, amelynek bevétele a non-IFRS számítás szerint 19 százalékkal 2 milliárd 44 millió euróra emelkedett.

Változatlan árfolyammal számolva a növekedés üteme 18 százalék volt.

Fotó: Uwe Anspach/dpa

Az eredményeket kommentálva Christian Klein vezérigazgató rámutatott: a járvány mindennél jobban bebizonyította, hogy a digitalizáció már nem választási lehetőség, hanem szükségszerűség a kihívásokkal teli időkben a helytálláshoz és a kívánt üzleti eredmények eléréséhez.

Az idei első fél évben az SAP bevétele – non-IFRS számítás szerint – 4 százalékkal, 13,26 milliárd euróra, üzemi eredménye 5 százalékkal, 3,44 milliárd euróra, nettó nyeresége pedig 1 százalékkal, 2,41 milliárd euróra nőtt.

Az SAP meglepetést keltve vasárnap bejelentette, hogy

elsődleges részvénykibocsátás révén tőzsdére viszi amerikai leányvállalatát.

A fogyasztási piaci kutatásokra szakosodott, tavaly nyolcmilliárd dollárért felvásárolt Qualtrics az SAP felhő portfóliójának része, és a tervek szerint a tőzsdei bevezetés után is az SAP marad a többségi tulajdonos.

Az SAP hétfőn 2,83 százalékos pluszban, 140,10 eurós árfolyamon nyitott a frankfurti tőzsdén, kora délután pedig 1,75 százalékos nyereségben forgott. Az egy évvel ezelőtti árfolyamához képest péntek este 19,4 százalékos nyereségben zárt a részvény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.