BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Webhasználatban Európa élmezőnyébe került Magyarország

Sok víz lefolyt a Dunán azóta, hogy Vágási Feri beszállt az internetbe. Több mutatóban az Európa élmezőnyébe tartozunk, és az internethasználat terén megelőztük a sokáig előttünk járó Ausztriát.

Az elmúlt évtizedben jócskán megnőtt Magyarországon az internethasználók aránya, így hazánk a webhasználatban nagyot lépett előre a nemzetközi rangsorokban is – többek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legújabb elemzéséből, amely huszonöt európai uniós tagállam 2023-as internethasználati statisztikáit vette górcső alá.

Concentrated,Millennial,Girl,Sit,On,Couch,Working,On,Laptop,Browsing
internet
Európai összevetésben is magas az internethasználók aránya Magyarországon / Fotó: Shutterstock

Habár az EU komoly összegeket fordít a gyors adatátvitelű vezetékes és mobilnetes hálózatok kiépítésére, valamint a minőségi internetelérés biztosítására, a tanulmány szerint az, hogy hányan és mennyit interneteznek egy adott országban, kevésbé függ össze a rendelkezésre álló infrastruktúrával.

Kedvező helyen Európában, élbolyban a régióban

Franciaországban 2023-ban a 16–74 éves lakosság csupán 84 százaléka használta napi szinten a világhálót, pedig a vizsgált 25 tagállam közül ők rendelkeznek a harmadik legjobban lefedett üvegszálas vezetékhálózattal, amely a legmagasabb minőségű internetelérést képes biztosítani. Ebben a mutatóban az utolsó helyen Belgium szerénykedik, náluk azonban a lakosság 90 százaléka szörfölt a neten napi rendszerességgel.

A tanulmány szerint Magyarországnak egyik mutatóban sem kell szégyenkeznie. A 2023-as adatok alapján a huszonöt vizsgált ország közül az üvegszálas infrastruktúrával a tizenkettedik legjobban ellátott ország vagyunk, a 16–74 éves lakosságnak pedig 88 százaléka használja napi szinten az internetet, ezzel a ranglista tizedik helyére böngészve hazánkat. Nyugati szomszédunk, Ausztria csupán 84 százalékos eredményt ért el, amellyel a tizenhatodik helyre került.

A kedvező, 2023-as magyar helyezés főként annak tudható be, hogy az elmúlt tíz évben nálunk gyorsabb ütemben bővült az internethasználók tábora, mint más országokban: 2015-ben például a 16–74 éveseknél mért 63 százalékos arány még csak a tizennegyedik helyre volt elég, Ausztria ráadásul akkor még előttünk járt, mivel a sógoroknál már elérte a 68 százalékot a napi internethasználók aránya.

Az abszolút élbolyt képező északi országokban, Dániában és Svédországban már 95 százalék felett a napi rendszerességgel internetezők aránya, az első helyezett Hollandiában pedig csaknem 98 százalék. Az utóbbi azt mutatja, hogy Magyarországnak is van lehetősége a további fejlődésre.

Az NMHH szerint az előrelépés kulcsa az idősebb korosztályok kezében van. Miközben az említett skandináv országokban az 55 és 74 év közöttiek több mint 90 százaléka internetezik, Magyarországon csupán 71 százalékuk. Azt azonban fontos kiemelni, hogy európai összehasonlításban ez sem rossz arány, hiszen például Ausztriában az idősebbek csupán 66 százaléka, Lengyelországban pedig alig 52 százalékuk internethasználó.

A mobilinternet terén is hasítanak a magyarok

Az internethasználók számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy évről évre markánsan emelkedik Magyarországon a mobilinternet-felhasználók száma mind a lakossági, mind a vállalati felhasználók körében, közülük pedig egyre többen térnek át az 5G-technológiára. A korábban számos negatív hiedelem által övezett 5G társadalmi megítélése is sokat javult az elmúlt években, a felhasználók döntő többségben semleges vagy kedvező benyomásokról számoltak be – ismertette 2024 első fél évében végzett közvélemény-kutatásának eredményeit a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Digitális Üzletága.

A felmérésben megkérdezettek jelentős hányada rendelkezik okostelefonnal, és 10-ből 9-en magán és/vagy céges mobilinternet-előfizetéssel is, amelyek 37 százaléka mellé korlátlan adatcsomag társul.

A lakossági válaszadók szerint az 5G-technológia terjedése szempontjából nem jelent érdemi korlátozó tényezőt a lefedettség jelenlegi szintje, ahogy a mobilinternet-előfizetések és az 5G-képes készülékek ára sem szűk keresztmetszet. A technológia térnyerését azonban számottevően visszafogja, hogy az okostelefonjukon internetezők körében a legnépszerűbb szolgáltatások továbbra is azok (például e-mailezés, hírek és közösségi oldalak böngészése, csetelés), amelyek jelenleg még nem igénylik az 5G alapvető képességeit. Előrejelzések szerint az 5G-szolgáltatás két-három éven belül sokkal több lehetőséget fog kínálni, mint a 4G. A válaszadók többségében vagy semleges (40 százalék), vagy kedvező (47 százalék) benyomásokkal rendelkeznek az 5G-ről.

Árvíz: ingyenes internetet vezetett be az egyik legnagyobb magyar mobilszolgáltató

A rendkívüli áradások a magánszektort is felajánlásokra késztetik. Az árvíz miatt most a három nagy telekommunikációs cég egyike tett bejelentést az ingyenes internetről.

A valamilyen (vezetékes vagy vezeték nélküli) adatátviteli megoldással rendelkező hazai cégek döntő többsége irodai wifihálózatot (89 százalék), illetve ehhez kapcsolódó vezetékes internet-előfizetést (88 százalék) használ, az érintettek több mint háromnegyede (79 százalék) 4G-s, közel kétharmaduk (61 százalék) pedig 5G-s mobilinternet-előfizetéssel is rendelkezik.

A megkérdezett vállalkozások döntő többsége szintén úgy véli, hogy az 5G-szolgáltatás két-három éven belül sokkal több lehetőséget fog kínálni számukra, mint amennyi jelenleg elérhető. A válaszadók csaknem fele gondolja azt, hogy az önvezető autók terjedése fogja elhozni az 5G számára a várva várt áttörést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.