BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drónokkal és mesterséges intelligenciával dolgozó magyar cégre figyeltek fel Londonban

Az EBRD versenyén három győztest hirdettek, ezek egyike volt a Proofminder. A cég technológiája gyakorlatilag egy agronómust társít minden növény mellé a mesterséges intelligencia segítségével.

A magyarországi székhelyű Proofminder nevű vállalat is az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által meghirdetett AgVenture 2024 nevű verseny győztesei között szerepel – derül ki az EBRD keddi közleményéből.

A Proofminder levélszintű információkat ad a gazdáknak az MI segítségével
A Proofminder levélszintű információkat ad a gazdáknak az MI segítségével / Fotó: Proofminder / Facebook

A közép- és kelet-európai fókuszú fejlesztési bank által meghirdetett versenyen az agrárágazatban és az élelmiszer-termelésben használható zöldtechnológiák kifejlesztésére szakosodott új cégek indulhattak, és 

az EBRD három győztest hirdetett, köztük a magyar Proofmindert.

A bank leírása szerint a Proofminder könnyen használható, mesterséges intelligenciára alapuló platform, amely segítséget nyújt az agrártermelőknek ahhoz, hogy fenntartható módon érjék el termelési céljaikat. A cég úgy írja le tevékenységét a honlapján, hogy gyakorlatilag minden növény mellé egy agronómust helyez.

A magyar startup az EBRD leírása szerint drónokkal készített, hiperprecíziós felvételeket elemezve szolgál időérzékeny információt a gazdáknak minden egyes haszonnövényről, sőt a növények minden egyes leveléről, és ez növekvő terméshozamokat, csökkenő vegyszerhasználatot eredményez, emellett elejét veszi a biológiai sokféleség eróziójának. Az AgVenture 2024 másik két nyertese a lettországi Green Growth és a jordániai Algebra Intelligence.

Így választották ki a győzteseket

A győzteseket az EBRD több szempontot mérlegelve választotta ki. Ezek között szerepelt, hogy az adott probléma, amelyre a cégek megoldást kínálnak, mennyire időszerű. Emellett a bank figyelembe vette, hogy a vállalatok termékei vagy szolgáltatásai mennyiben különböznek a piacon lévő más vállalkozások kínálatától, és azt is, hogy a cégek milyen stratégiával jelennek meg a piacon.

A győztesek nyolcvanezer euróig terjedő, testreszabott tanácsadást kapnak, továbbá tízezer eurós juttatásban is részesülnek további szolgáltatások igénybevételére, például növénytermesztési szakértők részvételével végzett mentorálásra vagy arra, hogy megjelenhessenek globális agrártechnológiai fórumokon.

Az EBRD AgVenture-programja a bank tájékoztatása szerint tevékenységük korai szakaszában járó üzleti vállalkozásokat támogat, amelyek a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatok működésének zöldebbé és fenntarthatóbbá tételére szolgáló technológiák kifejlesztésével foglalkoznak.

MFB
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.